Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Michigan, statul care poate juca un rol decisiv la alegerile din 3 noiembrie

michigan.png

Sursa imaginii: 
AP via rfi.fr

Chiar dacă mai sunt doar 9 zile până la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, opțiunile alegătorilor din Michigan sunt greu de anticipat. Acest stat din Vestul Mijlociu este inima industriei auto americane și în mod tradițional o fortăreață democrată. Cu toate acestea, în 2016, Donald Trump a reușit să o câștige aici, cu doar 10.700 de voturi împotriva lui Hillary Clinton. Reporterii RFI au realizat un reportaj la fața locului.

Acum patru ani aici s-a produs un adevărat cutremur politic, mai ales pentru sindicate, considerate până atunci foarte influente în politică.  

L-am întâlnit aici pe Jerry, un fost sindicalist din Monroe care acum este pensionar. Muncitorii din acest oraș i-au oferit lui Donald Trump în 2016 un avans spectaculos, de 22% asupra rivalului său democrat, după ce toate sindicatele recomandaseră votul pentru Hillary Clinton.

„Sindicatul nostru a sprijinit întotdeauna democrații, deoarece, printre altele, ei au apărat drepturile muncitorilor”, explică Jerry.

Dar o mulțime de industrii au părăsit orașul Monroe. Aveam fabrici de automobile, fabrici de hârtie. Compania Ford a fost unul dintre cei mai mari angajatori din regiune. Toți au dispărut. A fost un mare oraș sindicalist aici, cu mulți muncitori, lucrători care susțineau Partidul Democrat!

Trump a profitat de toate aceste pierderi de locuri de muncă și i-a determinat pe membrii sindicatului să ia o altă cale."

 

”Trump și-a respectat promisiunile”

În 2016, Donald Trump a promis că va ataca NAFTA, acordul de liber schimb dintre Statele Unite, Mexic și Canada. Un acord considerat responsabil pentru mutarea a mii de locuri de muncă ale americanilor. Odată ajuns la Casa Albă, președintele a început renegocierea tratatului, care a dus la o nouă înțelegere în ianuarie 2020.

Denis, un locuitor din Monroe, s-a bucurat pentru „seriozitatea” președintelui său. Acest muncitor și-a acoperit fațada casei cu afișe dedicate eroului său. „Voi vota pentru Donald Trump”, spune el. ”Și sper să câștige din nou alegerile. În urmă cu patru ani, a făcut multe promisiuni și le-a respectat”.

Denis și-a pierdut slujba din cauza crizei de sănătate a coronavirusului. Dar asta nu-i diminuează entuziasmul.

 

„Nu mai votez cu el anul acesta"

Ce părere aveți de gestionarea pandemiei Covid-19 de către Donald Trump? „Nu cred că cineva știa cu adevărat cum să o gestioneze”, spune Philippe, inginer la uzina Chrysler din Warren. Oricum, înainte de apariția virusului, toată lumea avea un loc de muncă."

Orașul Warren este la douăzeci de minute la nord de Detroit. La fel ca Monroe, el depinde de sectorul de producție. Și aici, muncitorii care votaseră Partidul Democrat întreaga viață au optat pentru Donald Trump în urmă cu patru ani.

„Nu mai votez cu el anul acesta”, spune  Marty. ”A promis că va readuce zeci de mii de locuri de muncă, dar nu s-a întâmplat asta... Dimpotrivă! Fabrica din apropiere,  General Motors, s-a închis înainte de apariția virusului! Oamenii care lucrau acolo nu erau deloc fericiți. Când o fabrică se închide, este groaznic. Mii de oameni se trezesc brusc șomeri. Așa că a promis o mulțime de lucruri, dar nu s-a ținut de cuvânt. "

 

Șansele sunt 50-50

Potrivit Departamentului Muncii din SUA, 2.000 de locuri de muncă din industria auto din Michigan au dispărut în ultimii patru ani, înainte de criza coronavirusului.

Închisă în august 2019, uzina General Motors din Warren a fost redeschisă în martie pentru a fabrica măști chirurgicale, chiar dacă are doar 150 de angajați. Cu toate acestea, Marty crede că președintele poate câștiga în această regiune.

„Locuiesc în partea de nord a regiunii Macomb”, explică el. În grădinile din fața caselor, nouă din zece afișe sunt pentru Donald Trump. Este incredibil. Cred că va câștiga încă o dată, deși știu oameni care spun că nu-i vor da o nouă șansă. În Michigan, șansele sunt 50-50".

 

Traducere de Anda Costiuc, după rfi.fr