Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasada Rusiei la Chișinău și PSRM, atac dur la adresa Ambasadei României privind omagiul adus soldaților români

poza_ambasada.jpg

Ambasada României în R.Moldova a organizat o serie de activități la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din satul Mana, raionul Orhei, cu prilejul Zilei Armatei Române
Image source: 
Facebook/Ambasada României în R.Moldova

Atac dur din partea Ambasadei Rusiei la Chișinău și a Partidului Socialiștilor, la adresa Ambasadei României. Se întâmplă în ultima săptămână de campanie pentru prezidențiale din R.Moldova și la doar câteva zile după ce ambasadorul Daniel Ioniță, împreună cu alți oficiali români, au adus un omagiu soldaților români, cu prilejul Zilei Armatei Române. Ambasada Rusiei a calificat ca fiind ”cinice” afirmațiile oficialilor de la București ”care cer păstrarea memoriei eterne a eroilor”. Iar socialiștii cred că declarația lui Daniel Ioniță este ”scandaloasă, iresponsabilă și încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată de Ministerul de Externe”. Ambasada României de la Chișinău nu a venit deocamdată cu o reacție. Între timp, unionișii condamnă ”cu vehemență atacul furibund și declarațiile nesăbuite ale Ambasadei Federației Ruse de la Chișinău la adresa ambasadorului Daniel Ioniță” și cer expulzarea diplomatului rus.

Declarația diplomatului român, care i-a înfuriat pe ruși, a fost făcută la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române din satul Mana, raionul Orhei. Aici, Ambasada României a organizat mai multe acțiuni prilejuite de Ziua Armatei Române. Ambasadorul Daniel Ioniță a precizat în discursul său că ”generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”.

Diplomați ruși: ”Condamnăm cu tărie rapoartele blasfemice în justificarea criminalilor fasciști”

Ambasada Federației Ruse a venit cu critici dure la adresa diplomatului român și a Ambasadei, la două zile după eveniment. Mai exact, oficialii ruși s-au arătat nedumeriți de declarațiile oficialilor români legate de ”soldații regimului Antonescu, căzuți la datorie, la 14 iulie 1941, pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. ”Ne dorim să reamintim că adepții criminalului nazist Antonescu, ale căror acțiuni sunt condamnate de tribunalele de la Nürnberg și București și ale căror memorii oficialii români îndeamnă să nu fie uitate niciodată, au lăsat într-adevăr o moștenire greu de uitat. Descendenții a zeci de mii de uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexian, rezidenți moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - cu greu vor uita crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat fărădelegile prin lupta ”pentru reunificare”.

”Execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate o luptă pentru reunificare de către administrația română de ocupație sau poate că lupta pentru reunificare este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad?”, sunt câteva întrebări pe care reprezentanții Ambasadei Rusiei la Chișinău le adresează oficialilor români.

”Condamnăm cu tărie rapoartele blasfemice în justificarea criminalilor fasciști la aniversarea a 75-a a victoriei asupra nazismului a coaliției anti-hitleriste, în care, așa cum ar fi bine să le reamintim partenerilor români, strămoșii lor antifasciști au luptat curajos”, conchid diplomații ruși.

PSRM: Considerăm absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei retezând din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie

După Ambasada Rusiei, și Partidul Socialiștilor s-a arătat indignat de declarația ambasadorului României la Chișinău.”PSRM a susținut în mod constant relațiile de prietenie cu țara vecină - România. Totuși, astfel de capricii ale ambasadorului României nu pot duce decît la tensiuni între țările noastre și la o scădere a autorității statului român și a diplomaților săi în rîndul cetățenilor Republicii Moldova”.

”Partidul Socialiștilor consideră absolut inacceptabilă orice încercare de rescriere a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, retezînd din eroismul soldatului sovietic care a obținut victorie. Dorim să vă reamintim că o serie de forțe politice, inclusiv unii candidați la funcția de președinte al Republicii Moldova, au făcut anterior astfel de declarații iresponsabile, mai ales în ajunul unor date memorabile asociate eliberării Moldovei de ocupația fascistă și sfîrșitul victorios al Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Partidul Socialiștilor pledează în continuare ca pe 9 mai să fie sărbătorită Ziua Victoriei și pe 24 august – Ziua Eliberării Moldovei de sub ocupația fascistă, în calitate de date comemorabile naționale”, susțin socialiștii de la Chișinău.

Octavian Țîcu: Comportamentul Ambasadei Rusiei și reacția nesimțită a PSRM-ului arată ce ne așteaptă în următorii ani dacă Dodon va rămâne în fruntea R.Moldova

”Reacția ambasadei Federației Ruse la onorarea ostașilor români de către reprezentanța diplomatică a României în R.Moldova demonstrează o dată în plus că acest stat nu și-a depășit statutul de ocupant”, este de părere liderul Partidului Unității Naționale, istoricul Octavian Țîcu. 

”Nimic despre miile de asasinate săvârșite de sovietici în Basarabia, nimic despre sutele de mii de deportați și morți în gulagurile sovieto-rusești, nimic despre foametea organizată, care a ucis alte sute de mii, nimic despre cum Stalin și Hitler și-au împarțit Europa ucigând împreună zeci de milioane de oameni. După cum era de așteptat, PSRM-ul lui Igor Dodon a sărit să se ralieze poziției rusești, condamnând și jignind nefondat ambasadorul României în R.Moldova, uitând, asemeni rușilor, de sprijinul necondiționat acordat de România cetățenilor noștri”.

”Comportamentul ambasadei rusești în Chișinău și reacția nesimțită a PSRM-ului arată cam ce ne așteaptă în următorii ani dacă Igor Dodon, agentul deconspirat al serviciilor secrete moscovite, va mai rămâne in fruntea Republicii Moldova. Ținta Rusiei și a matrioștilor sale din Republica Moldova nu va fi ”parcursul european” ci identitatea românească a Basarabiei. Dacă noi, cei care simțim și ne dorim revenirea în granițele României nu ne vom mobiliza pentru al debarca pe Dodon vom ajunge să nu ne putem plânge nici morții”, este de părere președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu. 

Blocul Unirea cere expulzarea ambasadorului rus

Blocul Politic Unirea, condus de Dorin Chirtoacă, cere convocarea ambasadorului rus la Ministerul de Externe unde să-i fie înmânată nota de protest în legătură cu ”declarațiile inacceptabile făcute la adresa ambasadorului României, o provocare cinica cu scopul de a produce un scandal diplomatic, în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale”. ”SIS-ul și Procuratura au obligația să rețină ofițerii serviciilor secrete ruse, aflați la sediul PSRM, și să-i explulzeze din R.Moldova”, afirmă Dorin Chirtoacă.

Totodată, unioniștii cer declararea diplomatului rus la Chișinău persona non-grata și expulzarea acestuia ”ținând cont de comportamentul nediplomatic și colaborarea secretă dintre Igor Dodon și Oleg Vasnețov în favoarea Serviciului de Spionaj Extern al Federației Ruse”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre atacul lansat de Ambasada Federației Ruse la adresa ambasadorului român în R.Moldova