Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decizie istorică: Academia de Poliție rămâne fără „fabrica” de doctorate. ”Mulți plagiatori conduc instituții cheie ale statului”

Decizie istorică pentru mediul academic din România: pentru prima dată în istoria învățământului superior românesc, o universitate rămâne fără dreptul de a susține cursuri doctorale. Se întâmplă la Academia de Poliţie ''Alexandru Ioan Cuza'' din Bucureşti, aflată în ultimii ani în centrul unui uriaș scandal privind zeci de lucrări de doctorat plagiate. Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, a confirmat azi că a semnat ordinul prin care a retras acreditarea Şcolii doctorale a Academiei de Poliţie, în urma unui raport al Consiliului de Etică şi de Management Universitar. În decizie se menţionează că Academia de Poliţie din Capitală va putea relua activitatea de evaluare în vederea autorizării şcolilor doctorale peste 5 ani. În același timp, pentru protecţia studenţilor aflaţi în prezent la studii universitare de doctorat, aceştia vor fi şcolarizaţi, până la finalizarea studiilor.

Într-un interviu acordat RFI, jurnalista Emilia Șercan, cea care a dezvăluit prin anchetele sale cazurile de plagiat din cadrul Academia de Poliţie București, spune că decizia Ministerului Educaţiei trebuie să fie un semnal de alarmă și pentru alte universități cu probleme similare. Ea atrage atenția că există în prezent mulți plagiatori care lucrează în instituții cheie ale statului.

Semnal de alarmă pentru celelalte universități cu școli doctorale

Emilia Șercan: Este o decizie care constituie o premieră pentru învățământul universitar din România. Este prima universitate care își pierde acreditarea pentru școlile doctorale. Acest lucru înseamnă că această universitate, Academia de Poliția, nu mai are dreptul de a organiza studii doctorale în următorii cinci ani. Înseamnă că această universitate nu va mai putea să ducă la final studiile doctorale pe care deja le-a început. Și înseamnă un puternic semnal de alarmă pentru celelalte universități care au școli doctorale, fie că vorbim despre universități militare, fie că vorbim despre universități civile, fie că vorbim despre universități private sau despre universități de stat.

Reporter: Emilia Șercan, este foarte important să ne referim la asta. Sunt absolvenți ai Academiei de Poliție care au plagiat și care lucrează acum pentru statul român?

E.Ș: Sunt foarte mulți posesori de titluri de doctor obținute la Academia de Poliție care în momentul de față lucrează pentru statul român. Se află în poziții de conducere. Se află în poziții importante. De exemplu, în avem pe secretarul de stat Bogdan Despescu din Ministerul de interne. Avem o pleiadă întreagă de chestori și de comisari șefi de poliție. Dar mai mult, avem judecători, avem procurori sau persoane care sunt în diverse poziții, politicieni sau oameni de afaceri, care au titluri de doctor obținute la Academia de Poliție.

Jurnalista Emilia Șercan a publicat 29 de anchete care au dezvăluit plagiate în tezele de doctorat de la Academia de Poliție București. În 2019, ea a primit amenințări cu moartea din partea unui angajat al MAI.

Plagiatorii, acces mai ușor la conducerea instituțiilor statului

Rep: Cât de periculos este pentru societate, în ansamblul și pentru instituția Academiei de Poliție că există astfel de persoane asupra cărora planează suspiciunea sau care au fost dovediți drept plagiatori?

E.Ș: Este un lucru grav. Vorbim despre lipsă de integritate. Vorbim despre niște titluri obținute prin fraudă academică. Și mai vorbim și despre lipsa de acțiune a statului român până în momentul de față. Decizia de astăzi ne arată că statul avea la îndemână toate procedurile posibile pentru a lua măsuri. Ne arată faptul că exista legislație, exista bază legală de foarte multă vreme. Doar că statul a fost inactiv în a pune în aplicare măsuri care să limiteze obținerea unor titluri de doctor prin fraudă academică. Mai trebuie spus un lucru. Foarte probabil, cei care au obținut un titlu de doctor în baza unei teze plagiate, au reușit să obțină mai ușor și mai rapid funcții de conducere în instituțiile statului, iar cariera lor a beneficiat de o ascensiune care a fost determinată și de faptul că dețineau aceste titluri de doctor.

Rep: Ai fost la sursa multor dezvăluiri în legătură cu aceste plagiate. Lucrezi în prezent și la alte astfel de investigații?

E.Ș: Da, în continuare lucrez. Nu se încheie cu această decizie dezvăluirile mele nici despre Academia de Poliție, nici despre alte teze de doctorat plagiate. Din contră, această decizie îmi arată că tot ceea ce am făcut în ultimii cinci ani și jumătate, toate materialele mele, toate dezvăluirile mele au fost demersuri corecte și justificate. Era necesar ca într-un final să se pună puțină ordine în sistemul universitar de studii doctorale, astfel încât să nu mai avem situații de tipul celor pe care le-am avut până acum.

Ascultă:

 
Jurnalista Emilia Șercan, despre plagiatele din Poliție