Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Așteptări de la noul prefect: De la rezolvarea problemei interlopilor, până la soluționarea problemei taximetriștilor ilegali de la Gara de Nord

berbeceanu.jpg

Sursă foto: Traian Berbeceanu, Facebook.

Noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, a depus jurământul. Încă de la ceremonie, reprezentantul Guvernului în teritoriu a aflat că așteptările sunt foarte mari. De la rezolvarea ordinii publice, transarea problemei interoplilor pana la o buna organizare a alegerilor si o si mai buna gestionare a situatiei pandemiei.

Pe rețelele sociale în comentarii oamenii au continuat lista: rezolvarea problemelor legate de taximetristii ilegali de la Gara de Nord.

Proaspăt instalat în fotoliul de prefect, Traian Berbeceanu are deja lista de priorități făcută.

Imediat după depunerea jurământului, ministrul de interne, Marcel Vela, a explicat ce îndatoriri va avea viitorul prefect care preia mandatul un puțin timp înainte de alegerile parlamentare, dar și în plină pandemie.

Bucureştiul are nevoie de ordine, iar dumneavoastră o puteți asigura i-a transmis si minsitrul muncii, Violeta Alexandru. Și ordinea îi vizează și pe interlopi, a subliniat ministrul.

"Cetăţenii trebuie să ştie că au în Instituţia Prefectului şi în prefect un om care apără legea, care nu se lasă înduplecat (...) de niciun fel de influenţă a niciunui cerc de interese, grupuri interlope şi alte asemenea grupări care au ajuns să facă legea în Bucureşti. Bucureştiul are nevoie de ordine şi dumneavoastră puteţi asigura acest lucru", a spus Violeta Alexandru, la ceremonia de învestire a lui Berbeceanu.
Ea a adăugat că Bucureştiul are nevoie ca deciziile să se ia cu transparenţă şi să fie comunicate permanent oamenilor.

"Bucureştenii au nevoie de încredere, iar dumneavoastră, domnule Berbeceanu, aveţi reputaţia unui om în care oamenii corecţi din această ţară pot avea încredere. Vă rog să restabiliţi încrederea oamenilor, a tuturor bucureştenilor care-şi văd de treabă, a tuturor bucureştenilor care au văzut că unii se strecoară pe lângă lege şi au diverse avantaje", a mai spus Alexandru.

Prezent, la ceremonie, primarul ales, Nicușor Dan, i-a vorbit noului prefect despre așteptări dar și despre colaborare.

Bucureştiul are o problemă de siguranţă publică, aveți în mine un partener în rezolvarea problemelor, i-a transmis și Nicușor Dan.

"Există două probleme urgente pe care trebuie să le rezolvaţi - alegerile parlamentare vor avea loc peste cinci săptămâni, trebuie organizate în cele mai bune condiţii şi, mai presus de toate, în colaborare cu Primăria Generală şi cu instituţiile din subordine, trebuie să rezolvăm criza sanitară acută în care ne aflăm şi vă asigur că o să aveţi în mine un partener - ne vom apuca de lucru imediat după învestire", a menţionat Nicuşor Dan.

Cum a răspuns Traian Berbeceanu?

"Sunt vremuri deosebite, cu provocări mari, am convingerea că împreună cu dumneavoastră le vom face faţă. Vreau să îi asigur pe colegii din Prefectură de tot sprijinul meu, de toată colegialitatea mea, şi împreună să îi asigurăm pe locuitorii municipiului Bucureşti că le vom oferi soluţii, şi nu scuze sau justificări", a declarat Traian Berbeceanu.

Amintim, Traian Berbeceanu il inlocuieste in functie pe Gherghe Cojan, prefectul care in ziua in care Capitala depasea 3 cazuri la mia de locuitori spunea ca nu e curent cu cifrele pentru ca a fost la cumparaturi.

Balbaiala sa a atras si atentia presedintelui Iohannis, care a cerut luarea de masuri in cazul acestuia.

Cojan a fost intr-un final schimbat din functie, dar numit inspector guvernamental.

În ceea ce-l privește pe Traian Berbeceanu, el vine din postura de șef de cabinet a lui Marcel Vela. A fost numit cu câteva zile în urmă funcționar public tocmai pentru a îndeplini cerințele pentru postul de prefect.

Este cunoscut ca  fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba, un om onest căruia i-a fost fabricat un dosar pentru care a plătit cu cariera.

Berbeceanu a fost achitat în 2016, în prima instanță, fiind găsit nevinovat pentru luare de mită, sprijinire grup infracţional organizat, spălare de bani, fals în declaraţii, fals sub semnătură privată, complicitate la delapidare, fapte pentru care l-au acuzat procurorii DIICOT în 2013. Judecătorii au constatat insa ca faptele nu exista.

Cea mai mare suferință a sa e că, după cum s-a confesat într-un interviu, e că, deși nevinovat, nu are o sentință definitiva. O considera si cea mai mare nedreptate. Motivul: procesul de la Inalta Curte este suspendat, fiind prins in disputa  completurile de 5 sau 3 judecatori.

Sau, dupa cum descria tot el situația, a avut ghinionul ca dosarul sau sa fie prins intr-un lot de dosare de politicieni pe care ii avantajeaza suspendarea proceselor pentru ca scopul lor este sa ajunga la prescrierea faptelor.

În iulie, Traian Berbeceanu a anunțat ca s-a înscris in PNL.