Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ambasada României la Chișinău:”Transformarea memoriei militarilor în temă electorală, o expresie de cinism”

ambasador_depuneri.jpg

Image source: 
Facebook/Ambasada României în R.Moldova

”Transformarea memoriei militarilor căzuți la datorie în războaie în temă electorală este o expresie de cinism la care nu vrem să fim părtași. Nu dorim să ne lăsăm atrași în polemici lansate provocator în spațiul public în această perioadă electorală din Republica Moldova”. Este reacția Ambasadei României în R.Moldova după ce Ambasada Federației Ruse a lansat un atac dur la adresa ambasadorului României care a adus un omagiu soldaților români, cu prilejul Zilei Armatei Române.

Ambasada României anunță că nu este surprinsă de reacția Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

”România are o abordare europeană atât din punct de vedere științific în ceea ce privește studiul, înțelegerea și predarea istoriei, cât și din punctul de vedere al asumării și condamnării publice a ororilor trecutului și este apreciată la nivel european și internațional pentru demersurile numeroase și concrete întreprinse în materie de asumare a trecutului, educație și cercetare privind Holocaustul și comemorarea victimelor Holocaustului, inclusiv pentru introducerea în legislația română a definiției de lucru a antisemitismului, convenita în cadrul Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului în timpul președinției române a acestei organizații”, se arată într-un comunicat de presă al misiunii diplomatice, transmis presei în această seară.  

Să spunem că, Ambasada Rusiei la Chișinău a calificat ca fiind ”cinice” afirmațiile oficialilor de la București ”care cer păstrarea memoriei eterne a eroilor”. Iar socialiștii cred că declarația lui Daniel Ioniță este ”scandaloasă, iresponsabilă și încalcă grav toate principiile diplomației și trebuie evaluată de Ministerul de Externe”. ”Condamnăm cu tărie rapoartele blasfemice în justificarea criminalilor fasciști la aniversarea a 75-a a victoriei asupra nazismului a coaliției anti-hitleriste, în care, așa cum ar fi bine să le reamintim partenerilor români, strămoșii lor antifasciști au luptat curajos”, conchid diplomații ruși. 

”Reacția ambasadei Federației Ruse la onorarea ostașilor români de către reprezentanța diplomatică a României în R.Moldova demonstrează o dată în plus că acest stat nu și-a depășit statutul de ocupant”, susține liderul Partidului Unității Naționale, istoricul Octavian Țîcu. 

”Comportamentul ambasadei rusești în Chișinău și reacția nesimțită a PSRM-ului arată cam ce ne așteaptă în următorii ani dacă Igor Dodon, agentul deconspirat al serviciilor secrete moscovite, va mai rămâne in fruntea Republicii Moldova. Ținta Rusiei și a matrioștilor sale din Republica Moldova nu va fi ”parcursul european” ci identitatea românească a Basarabiei. Dacă noi, cei care simțim și ne dorim revenirea în granițele României nu ne vom mobiliza pentru al debarca pe Dodon vom ajunge să nu ne putem plânge nici morții”, este de părere președintele PUN, Octavian Țîcu.