Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mișcarea conspiraționistă QAnon a făcut un pas mare în Europa

Exclusă, oficial, de pe rețelele sociale, mișcarea conspiraționistă americană QAnon a traversat Atlanticul - și a găsit teren fertil în Europa. Un documentar publicat de ediția europeană a Politico arată modul în care ideile conspiraționiste se răspândesc pe Vechiul Continent, favorizate acum și de răspândirea pandemiei. Însă rădăcinile sunt mai vechi.

În Franța, deja protestele Vestelor Galbene îmbrățișaseră unele dintre ideile americane. În Italia, susținătorii QAnon provin din comunitatea anti-vaccin, în timp ce în Marea Britanie  ei sunt selectați mai ales din rândurile susținătorilor Brexit-ului.

Teoria conspiraționistă americană combină retorica statului paralel cu mesajele anti-carantină, antisemite și vânturarea ideii despre un vast cerc pedofil printre elitele globale, care conspiră împotriva președintelui Donald Trump.

Adepții văd ziua alegerilor prezidențiale americane ca pe una a judecății – după care mii de membri ai ocultei vor fi trimiși în închisori, prin acțiunea unor justițiari patrioți din toate statele lumii.

Cu un fel de fervoare religioasă, adepții teoriei susțin că un mare salvator - ajutat de „Q”, un autor anonim care a dat și numele grupului – îi vor proteja adepții mișcării de forțele întunecate din spatele complotului.

Deși giganții YouTube și Facebook au anunțat că vor elimina conținutul legat de QAnon, teoria conspirației rămâne larg răspândită în mediul online.

În Europa, ideile capătă nuanțe specifice. De exemplu, adepții o acuză pe cancelara pe Angela Merkel că este o marionetă a elitei globale și susțin că pandemia COVID-19 este supraevaluată, iar măsurile de blocare sunt nedemocratice.

După cum observă Politico, atât extremiștii din stânga cât și din dreapta au găsit atractive diferite teorii ale QAnon. Iar experții în dezinformare avertizează că teoria a devenit deosebit de atrăgătoare pentru minoritatea vocală din Europa care se opune eforturilor de a combate coronavirusul.

Teoriile s-au făcut auzite în timpul numeroaselor proteste anti-blocare de pe tot cuprinsul Europei.

După cum reamintește Euronews, care de asemenea se ocupă de apariția fenomenului în Europa, plăcuțele cu deja faimosul simbol Q au apărut pentru prima dată în Europa în timpul demonstrațiilor împotriva restricțiilor  de la Berlin, Londra și Paris.

La Berlin, în august, extremiștii de dreapta au fluturat steaguri QAnon și ale Reichului German din perioada 1871-1918, în timp ce încercau să ia cu asalt clădirea Parlamentului.

La începutul acestei luni, semnele au apărut într-o demonstrație amplă anti-izolare din orașul german Konstanz.

Și, notează Euronews, simbolurile QAnon erau vizibile timp ce manifestanții aveau grijă să respectate interdicția de a afișa simboluri recunoscute ale extremismului.

Există, bineînțeles, o mișcare de genul acesta și în România. Ideile conspiraționiste au fost vizibile în timpul recentelor demonstrații din București împotriva restricțiilor luate pe fondul pandemiei. Și, bineînțeles, sunt prezente în mediul online.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 27 octombrie 2020