Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Declarații pe propria răspundere pentru școala online. Ministerul Educației le vrea semnate și de elevi

Ministerul Educației introduce două declarații pe propria răspundere pentru școala online. Una este pentru profesori, iar cealaltă pentru părinți și elevi, în care toți „se obligă” să nu înregistreze sau să distribuie imagini din timpul cursurilor pe net sub incidența infracțiunii de fals în declarații. Și elevii sunt puși să semneze deși, potrivit Codului Penal, minorii sub 14 ani nu răspund penal.

Potrivit unui document trimis de Ministerul Educației în toate școlile, obținut de Edupedu.ro, în aceste declarații atât cadrele didactice cât și elevii și părinții „se obligă” să nu înregistreze sau să distribuie orele online și să ia toate măsurile pentru a preveni astfel de acțiuni. Ambele formulare invocă două articole din Legea Educației și Ordinul 5545/2020 al ministrului Educației, precum și Codul Penal.

Este pentru prima dată când și elevii sunt puși să semneze declarații pe propria răspundere, alături de părinți.
Asta deși, potrivit Codului Penal, articolul 113, "minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal", iar "minorul care are vârsta între 14 și 16 ani răspunde penal numai dacă se dovedește că a săvârșit fapta cu discernământ".

Ministerul Educației invocă drept motiv pentru pentru aceste declarații luarea unor măsuri suplimentare pentru protejarea dreptului la imagine, atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

Consiliul Național al Elevilor solicită eliminarea acestor declarații pe care le cataloghează drept inutile și le amintește autorităților că deși tot mai multe unități de învățământ adoptă scenariul roșu, există, chiar și la acest moment, sute de mii de elevi care nu au acces la educația din mediul online. "În locul unor soluții pentru rezolvarea acestor probleme, Ministerul Educației și Cercetării formulează declarații pe propria răspundere pentru elevi, părinți, respectiv pentru cadrele didactice" subliniază Consiliul Național al Elevilor.

Deși tot mai multe unități de învățământ adoptă scenariul roșu, existând, chiar și la acest moment, sute de...

Posted by Consiliul Național al Elevilor on Tuesday, 27 October 2020

 

Să mai spunem că în august, când autoritățile pregăteau redeschiderea unităților de învățământ, Ministerul Sănătății a propus ca părinții să completeze o declarație pe proprie răspundere atunci când își trimit copiii la școală, document prin care ar fi trebuit să își asume că elevii nu au simptome de covid și că nu au intrat în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2. Ideea a stârnit un val de ciritici, iar în final s-a renunțat la ea.
 

 

 


Declarația pe propria răspundere pentru școala online pentru părinți și elevi, în care aceștia „se obligă” să nu înregistreze sau să distribuie imagini din timpul cursurilor pe net sub incidența falsului în declarații
Image source: 
edupedu.ro