Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În lupta cu pandemia, Guvernul italian închide activități și oferă în schimb ajutoare semnificative

italia.jpg

Micile restaurante din Italia sunt grav afectate de restricțiile impuse de pandemie
Sursa imaginii: 
ANSA

Guvernul de la Roma alocă peste 5,4 miliarde de euro activităților care au fost nevoite să-și închidă sau să-și reducă activitatea în contextul ultimelor restricții privind epidemia de Covid 19. Astfel, până la mijlocul lunii viitoare, lucrătorii din domeniul sportiv vor primi fiecare 800 de euro, iar cei din domeniul spectacolelor 1000 de euro. Ajutoare consistente, de zeci de mii de euro, și pentru domeniul HORECA. (corespondență din Roma, de la Mihaela Iordache)

Guvernul de la Roma anunță ajutoare financiare  pentru mai multe categorii profesionale care au fost nevoite să-și reducă sau suspende activitatea ca urmare a strategiei privind pandemia cu noul coronavirus, în condițiile în care ieri au fost înregistrate peste 200 de decese și peste 21.000 de noi infectări.

De luni restaurantele și barurile închid la ora 18, în timp ce sălile de sport, piscinele , teatrele, cinematografele și-au suspendat activitatea. Pentru angajații din sectoarele afectate de noile restricții, Guvernul condus de Giuseppe Conte anunță ajutoare semnificative care pleacă de la 800 de euro și pot ajunge până la 150.000 de euro în funcție de venituri. Ajutoare care în mare parte s-au dublat fata de cele anunțate în mai pin Decretul “Relansare”.

Premierul Giuseppe Conte explică: ”Dau câteva exemple: un mic bar care a obținut 2000 de euro despăgubiri cu Decretul de Relansare va putea obține acum 3000 de euro. Un mare restaurant care a primit 13.000 de euro cu Decretul Relansare va putea primi până la 26.000 de euro. O mică sală de sport care a primit 2000 de euro, va putea obține 4000 de euro”, spune premierul italian.

800 de euro, în schimb, pentru lucrătorii din domeniul sportului și 1000 de euro pentru cei din domeniul spectacolelor. Primesc ajutoare financiare și taximetriștii, lucrătorii sezonieri din agricultură și din turism, toți cei care și-au redus sau suspendat activitatea la solicitarea Guvernului  în contextul noilor măsuri restrictive și în încercarea de a evita un nou lockdown național în Italia.

Ultimele restricții au determinat, însă, proteste ale angajaților din activitățile vizate, dar și din partea opoziției, care astăzi îl așteaptă pe premierul Conte în Parlament pentru mai multe explicații.

Șeful cabinetului de la Roma  admite  că alegerile Guvernului pot fi criticate: “Suntem în democrație”, adaugă Giuseppe Conte, precizând că restricțiile sunt indispensabile pentru ca situația în domeniul sanitar să nu scape de sub control și în ideea reducerii principalelor ocazii de socializare pentru că “ doar în acest fel putem descongestiona mijloacele de transport, evita aglomerațiile, ușura sistemul de identificare” a persoanelor infectate, mai spune premierul.

Totodată, Guvernul de la Roma a prelungit cu alte șase săptămâni ajutorul pentru șomajul tehnic  și se reconfirmă blocarea disponibilizărilor, cel puțin până în luna februarie.

Între măsurile anunțate prim “Decretul Ajutoare"  se află și o finanțare de 30 de milione de euro care va da  posibilitatea medicilor de bază și pediatrilor să efectueze teste antigene rapide.

 
Corespondență din Roma, de la Mihaela Iordache, 28.10.2020