Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boicotul împotriva produselor franțuzești pus în practică mai ales în Qatar, Iordania și Kuweit

boicot.jpg

Mărfurile franțuzești au fost eliminate de pe rafturile multor magazine din lumea arabă
Image source: 
France24

Apelurile la boicotarea produselor franțuzești s-au înmulțit în ultimele zile în mai multe țări din Orientul Mijlociu, mai ales după cel al președintelui turc, dela începutul acestei săptămâni, transmis ca replică la declarația președintelui Franței Emmanuel Macron, referitoare la caricaturile care îl înfățișează pe profetul Mahomed.

Potrivit mai multor videoclipuri, diverse produse franțuzești sunt scoase de pe rafturile supermarketurilor, în special în Qatar, Iordania și Kuweit.

„Nu vom renunța la caricaturi”, această declarație a președintelui Emmanuel Macron, făcută pe 21 octombrie, în cadrul ceremoniilor de omagiere a profesorului Samuel Paty, asasinat pentru că le-a arătat elevilor săi un desen al profetului Mahomed, a provocat furie în lumea musulmană.

Nu cu mult timp înainte, pe 2 octombrie, președintele francez anunțase un proiect de lege pentru combaterea „separatismului islamist”, inițiativă care crease deja indignare în mai multe țări musulmane.

 

"Brânzeturi, creme și produse cosmetice"

Începând de vineri, 23 octombrie, apelurile la boicot însoțite de videoclipuri s-au înmulțit pe rețelele de socializare, cu tagurile  #boycottfrenchproducts, #boycottfrance sau #leprohèteestnotrelignerouge.

În Kuweit, aproximativ șaizeci de societăți cooperative au anunțat boicotarea produselor franțuzești, a declarat pentru AFP vicepreședintele Federației Cooperativelor, Khaled al-Otaibi.

„Am retras de pe rafturi toate produsele franțuzești: brânzeturile, cremele și produsele cosmetice”, a detaliat el.

Într-un videoclip, un lucrător de la supermarket, citește un comunicat de presă al cooperativei al-Salmiyya, care anunță că retrage toate produsele franțuzești de pe rafturi, începând cu cutiile de brânză Kiri.

Într-un supermarket din Kuweit se poate observa că rafturile mărcilor Garnier și L'Oréal  sunt complet goale.

Aproximativ 430 de agenții de turism din Kuweit au suspendat, de asemenea, zborurile către Franța, a declarat pentru AFP șeful Federației agențiilor de turism din Kuweit, Mohammad al-Motairi.

În Qatar, marile lanțuri de distribuție Al-Meera și Souq al-Baladi au anunțat retragerea produselor franțuzești din magazinele lor până la noi ordine.

În Iordania, Frontul de acțiune islamică, un partid de opoziție, a cerut cetățenilor să boicoteze produsele franțuzești.

Într-un alt videoclip, angajații din Alaqrabawe Mall aruncă cutii cu brânză La Vache în coșurile de cumpărături. „Pentru a-l cinsti pe profetul nostru, retragem toate produsele franțuzești”, spune unul dintre angajați.

Într-un supermarket din Iordania, rafturile care conțin produse franțuzești au fost acoperite.

Ministrul francez al comerțului exterior, Franck Riester, a declarat duminică că impactul acestei campanii este „imposibil de cuantificat pentru moment”.

Intervievat de Europe1, geopolitologul Frédéric Encel a considerat că acest boicot a fost „destul de nesemnificativ la nivel economic și diplomatic”. El a precizat, totuși, că situația ar putea să se schimbe dacă campania ar lua avânt pe rețelele de socializare.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24