Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Chișinău: Activitatea mai multor secții de votare din străinătate, afectată de măsurile impuse în pandemie

poza_voteaza.jpg

Zeci de moldoveni stau la coadă pentru a vota la alegerile prezindențiale, 30 octombrie 2016
Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

În R.Moldova, au rămas zile numărate până la scrutinul prezidențial, din 1 noiembrie. Peste două mii de secții de votare vor fi deschise, duminică, dintre care 139 în străinătate, iar 42 vor fi inaugurate în stânga Nistrului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, activitatea mai multor secții de votare de peste hotare, în special din Franța, Spania, Irlanda și Israel, va fi afectată de măsurile restrictive impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

Ambasada R.Moldova la Paris anunță că va emite autorizații de circulație, pe timp de noapte, pentru membrii birourilor electorale, întrucât, din 17 octombrie, Franța a instituit, pentru patru săptămâni, cu probabilitatea prelungirii până la 1 decembrie, unele măsuri restrictive de circulație între orele 21:00 – 6:00 în unele localități franceze.”Ambasada de la Paris recomandă votanților vizitarea secțiilor de votare înainte de ora 21:00 pentru a exclude eventuale amenzi din partea autorităților”.

Potrivit Ministerului de Externe și Integrării Europene, măsurile impuse din cauza pandemiei vor afecta activitatea secțiilor de votare din orașele Paris, Montreuil, Villeneuve-Saint-Georges, Lyon, Strasbourg și Nisa, nefiind însă afectată cea din Bordeaux.

În Irlanda, autoritățile au decretat pentru întreaga țară cel mai înalt nivel de restricții, până la 1 decembrie 2020, ceea ce implică aplicarea unor restricții dure și complexe, implicit de deplasare în raza de 5 km a reședinței / domiciliului persoanei, fapt care ar limita posibilitatea deplasării la secțiile de votare constituite în această țară. În asemenea condiții, Ambasada R. Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni privind deschiderea celor 4 secții de votare în Irlanda și clarificări ”dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot”.

”Ambasada repetat a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar în Irlanda. Răspunsul autorităților irlandeze este așteptat în cel mai apropiat timp. Ambasada continuă pregătirile uzuale pentru scrutin și este în comunicare constantă cu factorii de decizie irlandez, autoritățile Republicii Moldova și comunitățile diasporei din țara de reședință”, susțin oficialii moldoveni.

În ceea ce privește Spania, autoritățile au aprobat, la 25 octombrie, în ședință extraordinară, starea de urgență, pentru 15 zile, cu posibilitatea extinderii acestui regim. Potrivit deciziei, ”nu se impune izolarea la domiciliu, însă sunt impuse restricții de mobilitate între provincii cu posibilitatea de deplasare doar pentru necesitățile argumentate: deplasarea la serviciu, medic”. ”După declararea stării de alarmă, urmare intervenției Ambasadei Republicii Moldova de la Madrid pe lângă Ministerul de externe spaniol, s-a recepționat asigurarea de principiu pentru libera deplasare a cetățenilor Republicii Moldova spre cea mai apropiată secție de vot. Totodată,  pentru a evita careva dificultăți, misiunea noastră diplomatică a prevăzut scrisori confirmative publicate pe paginile oficiale, care eventual vor putea fi folosite de către conaționali pentru a atesta intenția acestora de deplasare între provincii, către locațiile secțiilor de votare”.

În contextul situației pandemice, Ambasada Republicii Moldova în Israel a publicat o scrisoare adresată autorităților prin care confirmă faptul că alegerile prezidențiale vor avea loc pe 1 noiembrie 2020. Cetățenii moldoveni, aflați în această țară, sunt rugați să printeze sau să descarce acest document în format electronic, pe telefonul mobil, pentru a fi prezentat, dacă va fi solicitat. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre votul în diasporă la alegerile prezindențiale din R.Moldova