Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan, ridiculizat în Charlie Hebdo, Ankara amenință

charlie-hebdo-cover-erdogan-caricatura.jpg

Fragment din coperta revistei Charlie Hebdo
Sursa imaginii: 
Twitter

Caricatura apărută pe prima pagină a revistei satirice Charlie Hebdo înfurie Turcia, care amenință  cu măsuri „judiciare și diplomatice”. Un consilier de presă al președintelui turc a acuzat săptămânalul francez că „răspândește rasismul cultural și ura”. 

El a prezentat apariția caricaturilor drept un rezultat al „programului anti-musulman al președintelui francez Macron”. Desenul , difuzat online de marți seară, îl arată pe Erdogan, în tricou și lenjerie intimă, bând o bere și ridicând fusta unei femei purtătoare de voal, dezvăluindu-i fesele goale. 

 

 

Episodul se adaugă tensiunilor deja existente între Paris și Ankara. Cele două capitale s-au situat pe poziții contrare  atunci când navele Turciei au explorat resurse energetice în apele grecești și cipriote. Iar remarcile față de Islam ale președintelui francez au fost primite cu vorbe grele de către președintele Erdogan. 

Acum, națiunile musulmane protestează cu apeluri la boicotarea produselor franceze.

Un documentar al publicației germane Deutsche Welle ne reamintește câteva evenimente de dată recentă, care au dus la acumularea tensiunilor.
Astfel, lumea musulmană s-a înfuriat atunci când președintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să lupte împotriva a ceea ce el a numit „separatismul islamist” și a apărat dreptul de a se publica desene satirice pe teme religioase.

Apoi, Macron a luat din nou apărarea libertății de exprimare și a valorilor seculare după ce un profesor de liceu francez a fost decapitat pentru că le-a arătat elevilor caricaturile profetului Mahomed. El a apărat în mod viguros desenele controversate, spunând că acestea sunt protejate prin dreptul la libera exprimare. Președintele  a adăugat că pregătește  un nou proiect de lege pentru combaterea „separatismului islamist”.

Multe țări islamice au condamnat apărarea de către Macron a desenelor și au cerut boicotarea bunurilor franceze.
Turcia prin vocea președintelui Recep Tayyip Erdogan, s-a arătat cea mai vocală, afirmând că Macron are nevoie de un „control al sănătății mintale” și acuzându-l că dezvoltă o agendă anti-islamică.

Franța și-a rechemat pentru consultări ambasadorul de la Ankara și i-a avertizat pe cetățenii săi din Turcia să dea dovadă de o „mare vigilență” din cauza contextului „local și internațional” și să evite orice adunare sau demonstrație în locuri publice.

Dar sunt, oare, excesive, reacțiile Franței și ale președintelui Macron? În niciun caz, răspunde corespondentul la Paris al ziarului britanic The Independent,  într-un articol de opinie din publicația europeană Politico.
De fapt, măsurile luate sunt  cele „clasice”, spune autorul, care invocă apoi un articol din New York Times potrivit căruia Emmanuel Macron ar pregăti „un întreg arsenal de măsuri represive împotriva grupurilor islamice și a musulmanilor înșiși”.

Crystal Fleming, sociolog american specializat în grupuri supremaciste albe, a scris pe Twitter: „Este de neconceput și trist faptul că autoritățile franceze răspund violenței extremiste cu violență extremistă ...”
”Dar ce a făcut mai exact guvernul președintelui Emmanuel Macron?” – își continuă polemica jurnalistul britanic.

”A invadat Irakul? A încercat să adopte o lege privind securitatea teritorială pentru a suspenda anumite libertăți civile? A deschis un lagăr de detenție pentru prizonierii musulmani?

Nu. Guvernul a închis o moschee, a arestat câteva zeci de oameni,  a decis să investigheze 51 de asociații musulmane suspectate de simpatii extremiste și, eventual, să ia în considerare interzicerea acestora. El și-a anunțat intenția de a expulza 231 de străini, dintre care majoritatea sunt deja după gratii.

În cei opt ani de când Mohamed Merah a executat trei copii în fața unei școli evreiești din Toulouse și a ucis alte cinci persoane, țara a asistat la 36 de atacuri teroriste islamiste grave și foarte grave.

Ar fi necinstit și periculos să sugerăm că Franța este mai degrabă vinovată decât victimă - așa cum fac Erdogan și unii critici occidentali.

Franța a suferit mai mult din cauza terorismului islamist decât orice altă țară din Europa în ultimul deceniu. Și marea majoritate a atacurilor nu au fost legate direct de publicarea desenelor profetului Mahomed în paginile lui Charlie Hebdo.

Este adevărat că reacția guvernului președintelui Macron la securitate după asasinarea lui Samuel Paty poate părea puțin intempestivă, dar nu a fost drastică”.

Să mai spunem că Franța a cerut sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană în contextul creșterii tensiunilor cu Turcia. Într-o discuție cu parlamentarii francezi, ministrul Comerțului Frank Riester,  a afirmat că la următorul Consiliu, Europa va trebui să ia decizii care să consolideze echilibrul de putere în relația cu Turcia pentru a-și apăra mai bine interesele și valorile europene”, Ministrul nu a precizat și la ce tipuri de  măsuri se referă.

Un apel la solidaritate a venit și pe linia Alianței Atlantice. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab , a declarat, conform Caleaeuropeană.ro și Agerpres, că ”Aliaţii din NATO şi comunitatea internaţională în general trebuie să fie solidari privind valorile fundamentale ale toleranţei şi libertăţii de exprimare”.