Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Nu ne dorim un lockdown. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la carantină

Preşedintele Klaus Iohannis este de părere că epidemia de coronavirus a fost bine gestionată în România. "Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la carantină sau lockdown", apreciază șeful statului.

În opinia președintelui epidemia de coronavirus este bine gestionată de autoritățile române deși, constată Klaus Iohannis, de la  buletinele de știri aflăm că la noi pandemia e în extindere. Într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, el a fost întrebat cât mai așteaptă România până va impune noi restricții, în condițiile în care Germania și Franța  anunță carantine naționale. "Nu ne dorim un lockdown. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la carantină sau lockdown", a fost replica președintelui.

"Aflăm de la buletinele de știri că la noi pandemia e în extindere, dar în realitate lucrurile au fost gestionate bine. Chiar statele de care vorbiți au un număr de cazuri mult mai mare ca noi, chiar raportat la populație. Noi nu ne dorim măsuri drastice. De aceea spun de fiecare dată românilor și autorităților să combată cât mai bine această epidemie. Iar sistemul sanitar să combată, cum am spus ieri, cu extinderea capacităților de îngrijire. Nu ne dorim un lockdown. Deocamdată, situația nu ne duce cu gândul la carantină sau lockdown".

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat miercuri 5.343 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, 107 decese şi 861 de persoane internate la Terapie Intensivă, fiind cel mai grav bilanţ zilnic de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în țara noastră.

Întrebat cine se face vinovat de creșterea numărului de cazuri și dacă are guvernul vreo responsabilitate, președintele a replicat că nu trebuie să căutăm acum vinovați, trebuie să căutăm soluții.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, întrebat dacă autorităţile iau în calcul instituirea stării de urgenţă în perioada sărbătorilor de iarnă, că nu s-a discutat un astfel de demers şi că în opinia sa, ”anul acesta ne vom întoarce la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului – o sărbătoare în şi cu familia”.

Cu siguranță vor fi restricții în vigoare, cu siguranță se va putea călători în mai puține locuri. De exemplu, în străinătate este foarte dificil de călătorit din cauza multiplelor restricții care există în diferite state”, a afirmat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis spune că nu s-a discutat despre o eventuală restricționare a circulației pe timp de noapte. El crede că nu circulația, ci petrecerile nocturne răspândesc virusul.

Măsurile care au fost luate au fost discutate și propuse de experții recunoscuți în domeniu. Nu s-a discutat restricționarea circulației pe timp de noapte, cum eu personal nu cred că circulația pe timp de noapte răspândește pandemia, ci petrecerile pe timp de noapte, care după cum știm au fost interzise”, a răspuns președintele.

Acesta a precizat că după orice set de restricții introduse trebuie așteptată reacția sistemului: „Nu putem să introducem în fiecare zi restricții noi fără să urmărim ce efect au, fiindcă până la urmă aceste restricții nu sunt un joc politic”, a mai spus președintele.