Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


PSD renunță la amânarea alegerilor. Se impune PNL în 6 decembrie sau PSD dă lovitura?

ciolorb.jpg

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Ludovic Orban
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, și președintele PNL, Ludovic Orban
Sursa imaginii: 
Facebook

Este din ce în ce mai clar: alegerile parlamentare vor avea loc pe 6 decembrie, așa cum fusese stabilit inițial. „Dezertarea” senatorului PSD Ion Ganea a clarificat lucrurile, absența sa neașteptată de la ședințele Biroului Permanent al Senatului făcând ca PSD să piardă majoritatea în acest for. În aceste condiții, social-democrații se văd în postura de a nu mai putea supune reexaminării legea care ar fi putut provoca amânarea alegerilor parlamentare pentru primăvara anului viitor. Cum va arăta, așadar, acest scrutin legislativ esențial pentru guvernarea României în următorii 4 ani? RFI a discutat cu sociologul Marius Piealeanu și cu analistul politic Ion Bogdan Lefter.

A fost nevoie de un singur parlamentar pentru ca planurile planurile PSD de amâna alegerile parlamentare să fie spulberate. Absența senatorului PSD Ion Ganea de la întrunirea Biroului Permanent al Senatului nu mai permite desfășurarea ședinței conducerii acestui for legislativ, motiv pentru care legea care propunea amânarea alegerilor pentru primăvara lui 2021 nu poate intra în procedura parlamentară.

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu spune că Ion Ganea, care a intrat inițial în Parlament pe listele PMP, nu i-a mai răspunde la telefon, Grindeanu recunoscând că, în condițiile pierderii acestei majorități, PSD nu mai poate pune pe ordinea de zi proiectul de lege care dă Parlamentului puterea de a stabili data legeislativelor.

Înfrângerea a fost recunoscută la RFI și de vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, ca și de primarul încă în exercițiu al Capitalei, Gabriela Firea.

Lacrurile par clare, așadar, alegerile parlamentare vor fi pe 6 decembrie, iar partidele pot tura motoarele în vederea campaniei electorale din noiembrie. Analistul politic Ion Bogdan Lefter remarcă în primul rând faptul că scrutinul va fi cu emoții pentru neobișnuit de multe partide, în special PMP și Pro România. Ascultă:

Analistul politic Ion Bogdan Lefter mai spune că, dacă o minune nu se întâmplă, PNL și USR vor câștiga acest scrutin și vor forma noul Guvern. Nu la fel de clare sunt lucrurile în viziunea lui Marius Pieleanu. Sociologul spune că lucrurile sunt departe de a fi tranșate, bătălia politică din acest final de an urmând a fi influențată de mai mulți factori, printre care prezența la vot, care probabil va fi mai mică decât la locale, situația pandemică dificilă și vremea din ziua alegerilor. Ascultă:

Sondajele arată că PNL este favorit și ar urma să obțină cele mai multe voturi, urmat de PSD și de, cel mai probabil, viitorul partener de guvernare al liberalilor, USR. Unele voci susțin însă că social-democrații mai pot da totuși marea lovitură câștigând alegerile grației unei strategii de înnoire a imaginii partidului prin aducerea pe liste a unor personalități cu renume, cele mai importante, medicii Alexandru Rafila și Adrian Streinu Cercel. Ion Bogdan Lefter crede, însă, că așa-zisa reformă a PSD este doar de suprafață și cu șanse minime de reușită la acest scrutin. Ascultă:

Analistul politic Ion Bogdan Lefter crede, așadar, că PSD nu își poate reveni în timp util pentru un scor bun la parlamentare. El atrage totuși atenția că disputele dintre PNL și USR i-ar putea servi PSD-ului în această luptă. Mai mult, crede Lefter, atitudinea USR aduce unori aminte de PDL-ul lui Traian Băsescu. Ascultă:

Pe de altă parete, mult mai optimist față de șansele social-democraților la aceste alegeri este sociologul Marius Pieleanu. El crede în puterea de revenire pe ultima sută de metri a social-democraților și oferă și explicația. Ascultă: