Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Soluțiile propuse în programul de guvernare al USR-PLUS

ciolos_usr_plus.png

Dacian Cioloș în timpul prezentării programului de guvernare al USR-PLUS, 29.10.2020
Image source: 
Facebook / Dacian Ciolos

Dan Barna şi Dacian Cioloş, copreședinții alianței USR-PLUS, au prezentat joi programul de guvernare al al alianței, intitulat ”Angajamentele USR PLUS în România”, în care sunt prezentate punctual atât problemele identificate, cât şi soluţiile aferente.

În cazul ”fără penali în funcţii publice”, care prevede interzicerea ocupării de funcţii publice alese pentru persoanele condamnate penal care nu s-au reabilitat, soluţia propusă este: ”Introducerea unui nou articol în Constituţie care prevede că: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, se arată în documentul citat de news.ro.

 

 

În cazul pensiilor speciale, USR PLUS propune: ”Eliminarea tuturor pensiilor speciale şi recalcularea lor, în cazul categoriilor profesionale (exemplu: militari) care nu au avut contribuţii, pe baza unei contribuţii implicite la veniturile pe care le-au avut de la Stat. În cazul în care unele nu se pot elimina, se va aplica impozitarea cu 90% a tuturor pensiilor speciale peste pragul de cinci pensii minime cumulate”.

Un alt angajament este intitulat ”Să nu mori cu dreptatea în mână”, printre măsurile propuse aflându-se desfiinţarea Secţiei speciale pentru cercetarea infracţiunilor din justiţie şi întărirea DNA şi DIICOT.

Alianţa susţine respectarea referendumului prin care numărul parlamentarilor a fost limitat la  300 de parlamentari, precum şi alegerea primarilor în două tururi, dar şi creşterea numărului parlamentarilor din diaspora.

De asemenea, susţine transparenţa totală, prin publicarea online a tuturor contractelor de achiziţii publice.

Ei se mai pronunţă pentru susţinerea transparenţei şi a concurenţei în sistemul de sănătate:

”Dreptul românilor de a alege va deschide sistemul concurenţei, care va încuraja apariţia de noi furnizori de servicii medicale şi creşterea calităţii acestora. De asemenea, deschiderea aceasta va permite atragerea de fonduri suplimentare în sistemul de sănătate”, se arată în document.

”Fără politică în şcoală”, este o altă propunere, soluţia fiind ca Atribuţiile de ordin administrativ ale inspectoratelor şcolare să fie transferate către consiliile de administraţie ale şcolilor.

USR PLUS se pronunţă și în favoarea dreptului de a alege în educaţie:

”Să poţi alege şcoala la care merge copilul tău, din mai multe opţiuni bune. Deciziile în şcolile publice să fie luate nu de minister şi primărie, ci de consiliul de administraţie al şcolii. Regândirea materiilor şi stabilirea unui curriculum naţional simplificat, completat de unul suplimentar ales de elev sau de şcoală. Un proces mai uşor de înfiinţare şi funcţionare a grădiniţelor, şcolilor şi liceelor private”, propune alianţa.