Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Partidul Laburist din Marea Britanie vinovat de antisemitism - oficial

corbyn.jpg

Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn a fost liderul Partidului Laburist din 2015 până în 2020
Sursa imaginii: 
PA

Un raport despre acuzațiile de antisemitism în Partidul Laburist din Marea Britanie a constatat că partidul a fost “responsabil pentru acte ilegale de hărțuire și discriminare”. Comisia pentru Egalitate și Drepturile Omului (EHRC) a identificat “eșecuri grave” în încercările conducerii partidului de a combate rasismul anti-evreiesc.

Fostul lider Laburist, Jeremy Corbyn, sub conducerea căruia s-au petrecut între 2016 și 2020 aceste încălcări ale legii, a fost suspendat din partid după ce a refuzat să-și retragă prima reacție la publicarea raportului când a afirmat că problema antisemitismului este exagerată. El a fost exclus și din grupul parlamentar Laburist din Camera Comunelor.

Liderul Laburist de atunci a insistat că se ocupă de această problemă și că a îmbunătățit procedurile disciplinare interne ale partidului. El a fost înlocuit de Sir Keir Starmer în aprilie 2020, care a spus că abordarea antisemitismului în cadrul partidului este “prioritatea” sa.

Partidul Laburist – principalul partid de opoziție - trebuie acum să publice un plan de acțiune în termen de șase săptămâni. 

EHRC – care este un organism independent de reglementare în materie - și-a lansat ancheta în mai anul trecut, după ce a primit o serie de plângeri de la organizații și persoane, inclusiv de la Mișcarea Evreiască Laburistă.

În raportul său, EHRC a găsit Partidul Laburist responsabil de trei încălcări ale Legii egalității:

  • Ingerința politică în reclamațiile de antisemitism
  • Eșecul de a oferi o pregătire adecvată celor care se ocupă de reclamații acu privire ntisemitism
  • Hărțuire

“Analiza EHRC indică o cultură din cadrul partidului care, în cel mai bun caz, nu a făcut suficient pentru a preveni antisemitismul și, în cel mai rău caz, ar putea fi considerat că îl acceptă” se spune în raport.

Dezastru electoral

Ancheta a găsit dovezi a 23 de cazuri de “implicare necorespunzătoare” din partea biroului liderului Corbyn, care au influențat deciziile cu privire la suspendări sau dacă urma să fie investigată o cerere.

Ken Livingstone
Fostul primar al Londrei Ken Livingstone este unul dinttre exemplele de antisemitism din raport
Sursa imaginii: 
Sky News

Unele decizii, a spus EHRC, au fost luate din cauza “interesului probabil al presei, mai degrabă decât al oricărui criteriu formal”, iar partidul “a adoptat o practică de intervenție politică”.

Raportul a mai afirmat că partidul este responsabil pentru două cazuri de hărțuire ilegală, în care au fost utilizate clișee antisemite, iar plângerile au fost marcate ca false sau calomnioase.

Raportul i-a numit pe fi fostul primar al Londrei, Ken Livingstone, și un consilier local, Pam Bromley, dar EHRC a adăugat că acestea sunt “doar vârful aisbergului” și că au fost găsite încă 18 cazuri limită.

EHRC a declarat că partidul a dovedit că poate “acționa decisiv” atunci când vine vorba de hărțuire sexuală, astfel încât antisemitismul “ar fi putut fi abordat mai eficient”.

Partidul Laburist a suferit cea mai gravă înfrângere din 1945 încoace, fiind părăsit de mai mulți deputați centriști, dintre care unii evrei, revoltați de ceea ce ei considerau a fi deriva stângistă și antisemită a partidului.