Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump sau Biden? Cu cine ești compatibil(ă)? Test rapid creat de cercetătorii clujeni

Cu numai câteva zile înainte de alegerile din SUA, programate în 3 noiembrie, o echipă de cercetători ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a lansat un test rapid, care să arate compatibilitatea cu unul sau altul dintre candidați. 

Autorii acestei aplicații transmit că se vrea a fi o bază și pentru alegerile din România și că modelul ar putea fi implementat și cu actorii politici locali.

Testul durează câteva minute, iar la final compatibilitățile în viziuni politice și programe sunt exprimate în procente.

Testul poate fi făcut AICI 

 

În Statele Unite, pe ultima sută de metri, cei doi candidați s-au contrat pe tema drepturilor comunității LGBT(I). Democratul Joe Biden  a promis că dacă va câștiga alegerile prezidențiale va promulga legea egalității privind drepturile comunității LGBTI în cel mult 100 de zile de la preluarea mandatului. În replică, staff-ul republicanului Donald Trump a transmis că președintele în exercițiu a fost primul candidat republican la preşedinţie care a evocat drepturile LGBTI, în discursul de acceptare a candidaturii din anul 2016. 

Peste 70 de milioane de americani au votat deja în alegerile prezidenţiale, mai mult decât dublul participării totale la vot la alegerile precedente din 2016, după cum relevă o statistică publicată de US Elections Project, citată de Agerpres.

Potrivit estimărilor, participarea la scrutinul la care Joe Biden e dat favorit de sondaje ar putea fi una record, de peste 65% (în jur de 150 de milioane de alegători).