Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexandria din Teleorman, botezată după domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica

dimitrie_ghica.jpg

Alexandru Dimitrie Ghica, domnitorul Munteniei 1834 - 1842
Sursa imaginii: 
Enciclopedia României din 1838 via Wikimedia Commons

Există cel puțin o duzină de orașe în lume care poartă numele de Alexandria. Cele mai multe au fost botezate așa în memoria lui Alexandru Macedon. Însă municipiul Alexandria din județul Teleorman și-a primit numele de la un alt conducător: primul domnitor numit după intrarea în vigoare a Regulamentului Organic. Este vorba despre domnitorul cu origini albaneze, Alexandru Dimitrie Ghica.

Născut în 1795, ca fiu al marelui ban Dimitrie Alexandru Ghica și al Elenei Razu, Alexandru Dimitrie Ghica ar fi trebuit să fie numit domnitor, conform Regulamentului organic, de o Adunare obștească extraordinară. Însă numirea sa ca domnitor al Țării Românești nu a fost una tocmai ”regulamentară”.

El a fost numit de turci, la înțelegere cu rușii, așa cum s-a întâmplat și în Moldova, cu Mihail Sturdza. De altfel, ceremonia propriu-zisă de învestitură a celor doi a avut loc, deodată, la Constantinopol, în 1834, ”cu fesul pe cap și cu barba tunsă mărunt, au făcut temenele sultanului și i-au sărutat piciorul”.

Ulterior, a avut loc o ceremonie de urcare pe tron a lui Alexandru Dimitrie Ghica și la București, în ctitoria familiei, Biserica Sfântul Spiridon.

Domnia lui Alexandru Dimitrie Ghica, deși a fost una de doar opt ani, nu a fost una ușoară. El trebuia să guverneze în spiritul și litera Regulamentului Organic. Însă, pentru a ține lucrurile sub control, Rusia îl înconjurase pe domnitor cu agenți devotați, atât ruși, cât și greci.

Unul dintre gesturile sale politice controversate a fost și acela de a-și numi frații în posturi-cheie. Pe Mihalache Ghica l-a numit la Ministerul de Interne, care pe acea vreme se numea Departamentul Trebilor din Lăuntru, iar pe Costache Ghica, șef al poliției.

Domnitorul a trebui să facă față și să iasă deasupra mai multor comploturi menite a-l detrona, unul dintre ele condus chiar de Nicolae Bălcescu, Cezar Bolliac și Eftimie Murgu. Partea proastă pentru Alexandru Dimitrie Ghica era că nici rușii, dar nici românii nu îl considerau de-al lor.

În plus, a luat o serie de măsuri nepopulare, printre care s-a numărat și retragerea subvenției Societății Filarmonice, pe care a dat-o unei trupe germane.

Însă Alexandru Dimitrie Ghica a făcut și lucruri bune: a construit școli, biserici, și un teatru, a organizat armata și a inițiat emanciparea țăranilor. Prin ”Jurnalul” emis de Ghica, se acorda dreptul țăranilor de a se stabili la oraș, măsură, însă revocată mai târziu.

Alexandru Dimitrie Ghica a avut un aport important în promovarea meritocrației în școli, dar și în rândul slujbașilor statului, care trebuiau nu doar să știe carte, ci chiar să fi absolvit cu laudă cursul învățăturilor.

În 1834, la începutul domniei sale, a fost înființat orașul Alexandria, la inițiativa locuitorilor din Zimnicea și Mavrodin, care doreau înființarea unui oraș liber de orice ingerință străină. Orașul și-a primit numele după domnitorul de atunci, Alexandru Dimitrie Ghica, ale cărui oseminte se găsesc depuse astăzi în biserica ctitorită chiar de el, ”Sfântul Alexandru” din localitate.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 30 octombrie 2020