Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Orban, despre o posibilă carantinare națională: Suntem departe de o astfel de decizie

Premierul susține că se vede cu ochiul liber că o majoritate zdrobitoare a oamenilor respectă regulile de protecție sanitară. "Dacă sunt oameni care nu respectă regulile, autorităţile îşi fac datoria şi îi amendează", a precizat Ludovic Orban.

Premierul Ludovic Orban spune că România „este departe” de situația în care autoritățile ar putea institui carantinarea națională: „Se vede cu ochiul liber că o majoritate zdrobitoare a oamenilor respectă regulile”.

„Ne confruntăm cu o creștere care se vede. Nu o negăm. Pe de altă parte, noi am gândit deja un set de măsuri aferente acestei creștere a numărului de cazuri și analizăm efectele. Să mai impunem alte restricții va trebui să avem temeiuri extrem de serioase. Ceea ce se tot vorbește cu carantinarea totală.. Suntem departe de o astfel de decizie. Putem să trăim normal, putem avea puține restricții, cu o singură condiție - oamenii să respecte normele de protecție sanitară”, spune Ludovic Orban.

El a precizat că a crescut gradul de conformare.

„Se vede cu ochiul liber pe stradă, nu numai în București, ci peste tot unde s-a depășit gradul 3 la mie, o majoritate zdrobitoare de oameni respectă regulile, iar dacă sunt oameni care nu respectă, autoritățile își fac datoria și îi amendează”, adaugă șeful Executivului.

Joi autoritățile au raportat că au fost înregistrate în 24 de ore 6.481 cazuri noi de coronavirus și 83 de decese.