Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Sănătății, la 5 ani după Colectiv: Avem tot 23 de paturi pentru mari arși

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru face un bilanț, pe scurt, al lipsurilor sistemului sanitar românesc, la 5 ani de la tragedia din Colectiv: Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele.

După 5 ani de la tragedia din Colectiv, lucrurile pentru tratarea marilor arși s-au schimbat, dar mult prea lent, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării”.

  • Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia Colectiv. În fiecare an, la această data gândul nostru se îndreaptă la tinerii care și-au pierdut viața în acel cumplit accident, către familiile îndoliate ale acestora, dar și către cei care au supraviețuit. După 5 ani, lucrurile pentru tratarea <marelui> în sistemul sanitar s-au schimbat, dar mult prea lent. S-a modificat legislația pentru reducerea și optimizarea timpilor de transfer în străinătate al persoanelor cu arsuri grave pentru care nu se găseşte loc în unităţile sanitare din ţară și au fost trimiși la specializare medici și cadre medicale în clinici din afara țării. Printr-un program al Băncii Mondiale, 6 secții din spitalele din țară au fost dotate cu echipamente medicale necesare în valoare de peste 33 milioane de euro”, transmite Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății: „încă suntem în etapa în care adaptăm infrastructura pentru tratarea 'marelui ars' în țară”

  • Avem tot 23 de paturi destinate pentru acești pacienți și suntem nevoiți să cerem ajutor în clinicile din afara țării atunci când capacitatea de tratare este depășită. Încă nu avem exercițiul de a raporta și recunoaște, transparent, infecțiile nosocomiale din unitățile sanitare și încă ne lipsește o bancă dedicată pentru țesuturi și piele. Anul acesta trebuia să înceapă construcția celor 3 noi centre multifuncționale de mari arși, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, dar am găsit toate proiectele mult întârziate. Am reușit ca, pentru Centrul de mari arși de la Timișoara, care este și cel mai avansat proiect, să obținem în data de 18 august 2020 autorizația de construcție și suntem în faza de pregătire finală a documentelor de licitație pentru execuția clădirii. Licitația va fi lansată în luna noiembrie”, adaugă Tătaru.

Construcţia celor 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi e întârziată

Tătaru a arătat că în acest an trebuia să înceapă construcţia celor 3 noi centre multifuncţionale de mari arşi, asigurate din fonduri printr-un program în colaborare cu Banca Mondială, "dar am găsit toate proiectele mult întârziate".

  • Cele trei noi centre multifuncționale de mari arși care se vor construi la Timișoara, Târgu Mureș și București (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu) și vor include pe lângă secțiile de mari arși și secții ATI, blocuri operatorii și UPU sau conexiune cu UPU existent. Este vorba despre o investiție de peste 192 milioane de euro în urma căreia vor funcționa 188 de paturi pentru pacienți cu arsuri grave, 56 săli de operație și mai multe facilități la standarde actuale. Sunt ministru al Sănătății de 8 luni, iar mandatul meu a coincis cu cea mai mare provocare sanitară mondială din ultimul secol, dar consider că am rămas datori societății și tinerilor de la Colectiv cu urgentarea măsurilor pentru tratarea optimă a pacienților cu arsuri grave în România. Este nevoie stringenta si de o regândire și restructurare a întregului sistem sanitar românesc pentru beneficiul pacienților noștri, dar și pentru profesioniștii din domeniu. Salut inițiativa, la care a contribuit și Ministerul Sănătății, în urma căreia supraviețuitorii Colectiv vor beneficia de tratament decontat pe întreaga durată a vieții”, conchide ministrul Sănătății. 

În seara de 30 octombrie 2015, un incendiu de proporţii a izbucnit din cauza unor artificii în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert. În urma acestei tragedii au murit 64 de persoane.