Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lukașenko amenință protestatarii: Cine atinge un polițist, pleacă cel puțin fără o mână

lukasenko-alexandr.jpg

Preşedintele bielorus, Alexandr Lukaşenko (Foto : Reuters)

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a ordonat forțelor de securitate să ia măsuri contra protestatarilor care contestă realegerea lui: „să nu se ia prizonieri”, anunță „Moscow Times”.

Lukașenko a făcut aceste amenințări brutale în timpul unei întâlniri cu doi înalți oficiali responsabili de ordinea publică, în urma unei serii de numiri catalogate de opoziție ca o dovadă a „slăbirii puterii”:

„Nu vom lua prizonieri. Dacă cineva se atinge de un membru al forțelor de securitate, și le-am spus deja generalilor, trebuie să plece cel puțin fără o mână. Atât. Nu avem unde să ne retragem și nu ne vom retrage. Președintele nu a fugit niciodată și nu are intenția de a face acest lucru”, a avertizat președintele Belarusului.

Aleksandr Lukașenko aflat la conducerea țării de 26 de ani, dar acum se confruntă cu o mișcare de protest fără precedent la adresa regimului său, zeci de mii de manifestanți ieșind pe străzi să demonstreze în fiecare săptămână după scrutinul prezidențial din 9 august, în ciuda represiunilor.

La aproape trei luni de la izbucnirea protestelor, Lukașenko l-a demis joi pe ministrul de interne Yuri Karaev, sancționat de Uniunea Europeană pentru rolul său în violențele contra manifestanților.

Acesta  afost schimbat cuIvan Koubrakov, fostul șef al poliției din Minsk, care a jucat un rol vital în reprimarea brutală a demonstrațiilor din capitala Belarusului.

Karayev și alți doi înalți oficiali responsabili de securitate au fost numiți consilieri ai președintelui în regiunile Grodno, Brest și Minsk, considerate „deosebit de periculoase” de Lukașenko datorită protestelor majore din acestea în ultimele săptămâni.

Înainte cu doar o zi, Lukașenko propusese crearea unor grupuri de foști soldați și ofițeri de poliție care să fie echipați cu arme pentru a asigura ordinea publică.

Amintim, autoritățile din Belarus și-au închis joi frontierele terestre cu vecinii lor, cu excepția Rusiei, invocând motive legate de prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19:

Regimul se descompune din interior. Închiderea granițelor și aceste noi numiri sunt un semn al slăbirii puterii sale", a declarat Svetlana Tihanovskaia, principala contracandidată a lui Lukașenko la alegerile din 9 august și lidera opoziției.

El ia decizii incoerente pentru că intră în panică", a spus ea într-o declarație transmisă pe „Telegram”.

Schimbările de cadre în aparatul de securitate au loc după ce opoziția a solicitat luni o grevă națională pentru a paraliza țara.