Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secțiile de votare s-au închis în R.Moldova. Mai puțini alegători la urne decât acum patru ani

viziere_doamne.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova, secțiile de votare au fost închise. Peste 1 mln 200 de mii de moldoveni și-au exercitat dreptul la vot, ceea ce constituie în jur de 43 la sută dintre cetățenii cu drept de vot, anunță Comisia Electorală Centrală.

Rata de participare la scrutinul de duminică este mai mică decât la alegerile de acum 4 ani sau la parlamentarele din 2019 când au ieșit la vot 49 la sută dintre cetățenii cu drept de vot.

Chiar dacă în R.Moldova secțiile de vot și-au închis ușile, moldovenii din diasporă continuă să voteze. Aglomerații se atestă în continuare în Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia și Regatul Țărilor de Jos. 

Cetățenii moldoveni din diasporă pot însă vota și după ora 21.00. Competența extinderii programului aparține Biroului electoral al secției de votare. Prin urmare, cei care votează în diasporă pot depune o cerere în formă liberă la secția de votare la care se află, prin care se cere prelungirea programului de votare cu 2 ore, potrivit art. 58 alin. (7) din Codul Electoral.

Între timp, de dimineață, în R.Moldova au fost înregistrate incidente la mai multe secții de votare unde au venit cetățenii moldoveni din regiunea transnistreană. Unii ar fi fost aduși organizat să voteze și ar fi primit câte 50 euro doar ca să-l aleagă pe viitorul președinte al R.Moldova.

Misiunea Promo-LEX de observare a alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova a semnalat mai multe încălcări pe parcursul zilei cum ar fi prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă).

Totodată, observatorii vorbesc despre prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției), agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta  secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor, (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane).