Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fost deputat moldovean, la RFI: ”Igor Dodon a primit un vot de blam. Șansele Maiei Sandu în turul doi sunt foarte mari”

Cetățenii moldoveni sunt așteptați din nou la urne să-și aleagă viitorul președinte, pe 15 noiembrie. Asta după ce, fostul premier, Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, a obținut cele mai multe voturi, la scrutinul prezidențial de duminică, dar insuficiente pentru a obține mandatul de președinte. Astfel, Maia Sandu, dar și Igor Dodon, candidatul independent, susținut de socialiști, merg în turul 2. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, Maia Sandu obține 36,1 la sută din voturi, iar contracandidatul său, Igor Dodon, 32,6 la sută din sufragii, după procesarea a 99,8 la sută din procesele verbale. 

 ”Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a primit un vot de blam, iar șansele Maiei Sandu în turul doi sunt foarte mari”, spune la RFI, fostul deputat moldovean, Vadim Pistrinciuc, directorul Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău. 

”Aceste alegeri denotă faptul că opoziția a câștigat în R.Moldova. Maia Sandu îl devansează pe Igor Dodon. Voturile date opoziției împotriva guvernării, care este reprezentată de Igor Dodon, sunt mai mari. În al doilea rând surprinde în mod evident diaspora căreia îi datorăm acest gest de dragoste de țară. Aș zice și de revoltă față de multe nedreptăți care se întâmplă astăzi în R.Moldova. Și în mod evident, este un vot destul de bun pe municipiul Chișinău și pe R.Moldova”, spune la RFI, Vadim Pistrinciuc.

”Sigur că Dodon va fi optimist în continuare, dar primul tur a demonstrat că șansele Maiei Sandu sunt foarte mari. Spectrul de unde președinta PAS mai poate mobiliza voturi este mai mare decât în cazul lui Igor Dodon. În mod evident dacă votul va fi unul cât de cât corect și nu se va purcede la fraudări masive. Și cu regret am văzut că există astfel de riscuri, atât cu votul cumpărat în Transnistria, cât și cu foarte multe sesizări depuse de concurenții electorali”, mai afirmă directorul Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău.

Referindu-se la rezultatul obținut de liderul Partidului Nostru, rusofilul Renato Usatîi, primar de Bălți, Vadim Pistrinciuc spune că locul trei este un alt element surprinzător.

Renato Usatîi a obținut la scrutinul de duminică 16,9 la sută din voturi. Un rezultat foarte bun, spun experții, în condițiile în care formațiunea sa nu este reprezentată în Parlament. Liderul Partidului Nostru a declarat în repetate rânduri în campania electorală că nu îl va susține în niciun caz pe Dodon, în turul doi.

Potrivit rezultatelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, candidata Partidului Șor, Violeta Ivanov, obține 6,5 la sută, iar președintele Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, este votat de puțin de peste 3 la sută dintre cetățeni.

Președintele PLDM, dar și liderii unioniști de la Chișinău, candidați la prezidențiale, au luat cele mai puține voturi la scrutinul de duminică. Liderul Blocului Electoral Unirea, fostul primar de Chișinău, liberalul Dorin Chirtoacă este la coada clasamentului și este votat de doar 1 la sută dintre cetățeni.

După închiderea secțiilor de votare, candidații înscriși în cursă au ieșit la declarații.

Maia Sandu: ”Am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor”

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, și-a început briefingul de presă cu aplauze pentru moldovenii care au ieșit la vot. Maia Sandu a avut doar cuvinte de laudă pentru moldovenii din diasporă care au fost nevoiți să aștepte ore în șir, pe ploaie și vânt, ca să-și exercite dreptul la vot. ”Oameni dragi din diasporă. Ați fost duminică de-a dreptul uimitori. Este o mobilizare extraordinară care este un model de activism civic și de implicare. Vreau să le mulțumesc oamenilor care și-au făcut cinstit treaba, în condiții foarte dificile și le mulțumesc celor care au apărut voturile noastre. Am văzut mai multe încercări de fraudare a alegerilor. Au fost aduși în mod organizat alegătorii la vot, chiar dacă legea interzice acest lucru. Au fost încercări de a plăti unii alegători, au fost tentative de dezbinare a societății și de provocare a cetățenilor. A fost o zi grea, dar a fost o zi în care ne-am convis, o dată în plus, cât de important este votul nostru”, a menționat președinta PAS, Maia Sandu.

Igor Dodon: ”Am reușit să organizăm cu demnitate aceste alegeri”

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, nu a avut un discurs prea lung. El a afirmat totuși că scrutinul a fost organizat cu demnitate.”Mă bucur că majoritatea cetățenilor Republicii Moldova conștientizează responsabilitatea pentru soarta țării și fac uz de dreptul lor de a vota. Vreau să mulțumesc tuturor alegătorilor care astăzi m-au susținut. Vă asigur că nu veți regreta. Împreună cu Dumneavoastră, am reușit să organizăm cu demnitate aceste alegeri”, a declarat Igor Dodon.

Peste 1 mln 200 de mii de moldoveni au votat, în primul tur, ceea ce constituie în jur de 43 la sută dintre cetățenii cu drept de vot, anunță Comisia Electorală Centrală. Să spunem că, rata de participare la scrutinul de duminică a fost mai mică decât la alegerile de acum 4 ani sau la parlamentarele din 2019 când au ieșit la vot 49 la sută dintre cetățenii cu drept de vot.

Moldovenii din diasporă au format cozi imense la secțiile de votare din România, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia și Regatul Țărilor de Jos.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre alegerile prezidențiale din R.Moldova