Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ngozi Okonjo-Iweala, nigeriana pe care SUA nu o dorește director OMC

nigeria.png

Ngozi Okonjo-Iweala este favorită în cursa pentru ocuparea postului de director al OMC
Sursa imaginii: 
Reuters via France24

Ngozi Okonjo-Iweala, fostul ministru al finanțelor din Nigeria, se bucură de un larg sprijin internațional pentru a deveni prima femeie și prima reprezentantă a continentului african în funcția de director al Organizației Mondiale a Comerțului, cu o singură excepție: Staele Unite ale Americii.

Femeia în vârstă de 66 de ani are sprijinul tuturor celorlalte 26 de delegații pentru a-i succeda diplomatului brazilian Roberto Azevêdo, dar nu este suficient, deoarece este nevoie de unanimitatea membrilor pentru a numi directorul OMC. Totuși, Ngozi Okonjo-Iwealo pare să aibă toate calitățile necesare.

 

Un CV impresionant

În primul rând, are avantajul de a fi africană. De la înființarea sa în urmă cu 25 de ani, OMC a fost condusă de trei europeni, un thailandez, un neozeelandez și un brazilian. Mai mult, toți erau bărbați.

Alegerea unui reprezentant de pe continentul african ar trimite un semnal puternic. Mai ales că organizația „nu a facilitat intrarea Africii în comerțul mondial”, a reamintit, la sfârșitul lunii septembrie, economistul Carlos Lopes pentru Le Monde.

El a subliniat, în special, importanța acordată de această instituție activităților protejate de drepturile de proprietate intelectuală, care oferă un avantaj țărilor occidentale în detrimentul statelor „care dețin materii prime, chiar și strategice precum Africa”.

Ngozi Okonjo-Iweala are și un CV impresionant. A studiat la cele mai prestigioase universități americane, la Harvard, apoi la Massachusetts Institute of Technology (MIT), apoi a lucrat mai bine de 20 de ani la Banca Mondială. Acolo ea se ocupa de împrumuturile pentru țările sărace, misiunea centrală a organizației.

De asemenea, are o experiență dovedită în domeniul finanțelor. În calitate de ministru în Nigeria, a reușit, între 2003 și 2006, să negocieze ștergerea a aproape trei sferturi dintr-o datorie de 30 de miliarde de dolari, lăsându-și țara cu unul dintre cele mai scăzute raporturi datorie-PIB de pe continentul african.

Mai are un as în mânecă: este președintele consiliului de administrație al Gavi, alianța internațională pentru dezvoltarea vaccinurilor. Un titlu care, în această perioadă a pandemiei Covid-19, conferă candidaturii sale o aură care depășește simplul cadru al comerțului internațional.

Singurul dezavantaj pare să fie prestația ei în lupta împotriva corupției din Nigeria. În calitate de „ministru, poate că a adoptat unele reforme în materie de transparență, dar aproape un miliard de dolari dispăreau în fiecare lună din fondurile de stat pe vremea când ea era responsabilă cu finanțele”, a spus pentru Le Monde Sarah Chayes, autorul „ Thieves of State”, o carte despre corupția internațională. Potrivit acestui specialist, „ar fi o rușine ca Ngozi Okonjo-Iweala să obțină rolul de director al OMC”.

 

Opoziția  Washingtonului

Oficial, Washingtonul a evidențiat lipsa de experiență a nigerienei în comerțul internațional. Administrația Trump  o preferă pe Yoo Myung-hee, ministrul sud-coreean al comerțului, celălalt finalist selectat pentru funcția de director al OMC.

Organizația Mondială a Comerțului „are mare nevoie de reforme de anvergură care trebuie să fie efectuate de cineva care are o experiență reală în acest domeniu”, au spus americanii.

Dar acest veto de ultim moment este surprinzător. Nigeriana este favorită în această cursă de câteva luni.

Unii cred ca există diverse motive pentru care Washingtonul susține candidatura lui Yoo Myung-hee: disputa comercială dintre SUA și China, potrivit Financial Times, deoarece Coreea de Sud, un mare aliat al Statelor Unite în Asia, care are propriile divergențe cu vecinul său chinez, ar fi mai dispusă să susțină interesele americanilor.

Dar alții cred că aceasta este doar o altă încercare a lui Donald Trump de a destabiliza o organizație pe care a criticat-o în repetate rânduri, notează Wall Street Journal. În decembrie 2019, Washingtonul a blocat numirea mai multor judecători la Camera de soluționare a litigiilor. Astfel, de aproape un an, acest organism esențial pentru soluționarea litigiilor dintre statele membre nu a avut cvorumul necesar pentru a se întruni.

Numirea unui nou director este totuși mult mai urgentă. Iar organizația a planificat deja o întâlnire pe 9 noiembrie, după alegerile prezidențiale din Statele Unite...

Iată, așadar, o altă organizație care trebuie să spere că Donald Trump nu va fi reales.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24