Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R.Moldova: Prezență record la vot în diasporă. Peste 149.000 de alegători au venit la urne

La alegerile prezidențiale din R.Moldova, duminică, prezența la vot în diasporă a atins un nivel record. La cele 139 secții de votare au venit 149.178 de moldoveni ca să-și exercite dreptul la vot. Este pentru prima dată când cetățenii moldoveni din străinătate au ieșit la urne într-un număr atât de mare. 70 la sută și-au dat votul pentru președinta PAS, Maia Sandu, urmată la mare distanță de liderul Partidului Nostru, Renatu Usatîi, cu 17, 2 la sută din sufragii. Iar candidatul independent, Igor Dodon, obține 3,6 la sută din sufragii.

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, cei mai mulți moldoveni în străinătate au ieșit la vot în Italia - în jur de 46.500 de alegători, în Marea Britanie au votat aproape 17.000 de moldoveni, iar în Franța, 15.600 de oameni au venit la secțiile de votare. În Germania, dar și România cam același număr de votanți - în jur de 13.000, în Irlanda au venit peste 7.000 de moldoveni, în SUA, cca 5.700. Cam tot atâți cetățeni au votat în Rusia. În Spania, 4.300 de moldoveni și-au exercitat dreptul la vot.

Mii de moldoveni au stat la coadă ore în șir, duminică, să voteze. Cozi imense au fost la secțiile de votare din România, Franța, Belgia, Marea Britanie, Germania, Italia, Irlanda, Spania, Grecia, Danemarca, Portugalia, Elveția, Cehia și Regatul Țărilor de Jos.

Maia Sandu a venit cu un mesaj pentru diasporă. ”Ați fost duminică de-a dreptul uimitori. Este o mobilizare extraordinară care este un model de activism civic și de implicare. Vreau să le mulțumesc oamenilor care și-au făcut cinstit treaba, în condiții foarte dificile și le mulțumesc celor care au apărat voturile noastre. A fost o zi grea, dar a fost o zi în care ne-am convis, o dată în plus, cât de important este votul nostru”, a menționat fostul premier, Maia Sandu.

Să spunem că, președinta PAS, Maia Sandu, câștigă primul tur de scrutin al prezidențialelor. Fostul premier obține 36,16 la sută din voturi în timp ce președintele în exercițiu, Igor Dodon, candidatul independent, este votat de 32,61 la sută dintre cetățeni. Sunt datele după procesarea tuturor proceselor verbale. Astfel, Sandu și Dodon se vor duela, în turul doi al prezidențialelor, în două săptămâni.

Între timp, mai mulți lideri politici de la Chișinău și-au anunțat susținerea pentru președinta PAS, în turul doi. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, liderul Blocului Unirea, Dorin Chirtoacă, dar și fostul democrat, Andrian Candu, președintele Partidului Pro-Moldova și-au îndemnat, luni, electoratul să-și dea votul pentru Maia Sandu, la 15 noiembrie.

Liderul Partidului Nostru, rusofilul Renato Usatîi, care a obținut 16,9 la sută din voturi, nu a anunțat deocamdată pe cine va susține în turul doi. În timpul campaniei electorale, Usatîi a dat asigurări însă că în niciun caz nu va vota pentru candidatul independent, Igor Dodon. 

 
Corespondentul RFI,Valeria Vițu despre prezența record la votul din diasporă la alegerile prezidențiale din R.Moldova