Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidențiale în Republica Moldova. „Maia Sandu are prima șansă în turul al doilea”

Maia Sandu și Igor Dodon se vor infrunta in turul doi al prezidentialelor

În alegerile prezidenţiale în Republica Moldova turul întâi e câștigat de Maia Sandu care se se va confrunta peste două săptămâni cu Igor Dodon.  Candidata proeuropeană a creat o surpriză devansând-l pe preşedintele în exerciţiu prorus. Dodon era prezentat drept favorit în sondajele de dinaintea alegerilor, însă puternica mobilizare a moldovenilor în diaspora a înclinat balanţa în favoarea lui Sandu. Aproximativ un milion de moldoveni - reprezentând o treime din populaţia totală a ţării - şi-au părăsit ţara în ultimii 20 de ani. Banii pe care îi trimit familiilor lor reprezintă peste 15% din Produsul Intern Brut al Republicii Moldova.

Maia Sandu are prima șansă în turul al doilea, apreciază analistul Dan Dungaciu. Va fi important unde se vor duce voturile obținute de Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru, primar la Bălți, care s-a clasat pe locul al treilea după primul tur și care la nivel de discurs de campanie s-a poziționat împotriva lui Dodon. De asemenea, e important pentru Maia Sandu ca în diaspora să nu existe, peste două săptămâni, restricții de ordin sanitar care ar putea s-o dezavantajeze pe candidata pro europeană, completează Dan Dungaciu.

“Maia Sandu are principala șansă de a ajunge președintele Republicii Moldova și motivul principal este că spre deosebire de 2016 Igor Dodon nu mai are un sprijin substanțial care i-a venit atunci de la Vladimir Plahotniuc. Igor Dodon a pierdut și bătălia cu pandemia și bătălia cu economia. După alegeri, va fi foarte important să vedem dacă doamna Maia Sandu va fi o Margaret Thacher ca să zic asa, adică în luptă cu toată lumea, sau va cădea iar în plasa  sunetelor de sirenă din iunie 2019, celebrul descălecat când la Chișinău au fost și reprezentanții Federației Ruse, ai UE și ai Statelor Unite și au construit acea coaliție împotriva naturii care n-a durat de fapt decât câteva luni.“

Maia Sandu a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale cu 36,16 la sută din voturi și va intra în turul al doilea, la 15 noiembrie, cu actualul președinte al țării, Igor Dodon, care a obținut 32,61 la sută din voturi.

În total 2.200 de observatori au fost desfăşuraţi în aceste alegeri în Republica Moldova, inclusiv 34 din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

 
Analistul de politica externa, Dan Dungaciu