Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un spital ultramodern cu 280 de locuri va fi construit la Oradea, cu fonduri europene

Ilie Bolojan relaxare restrictii fezabila mai.jpg

Primarul Ilie Bolojan speră într-o relaxare a restricțiilor în luna mai (Sursa foto: Facebook/Ilie Bolojan)
Ilie Bolojan, fost primar al Municipiului Oradea, acum președinte al Consiliului Județean Bihor

Valoarea estimată a proiectului e de 30 de milioane de euro. Printre altele, noul spital va avea 100 de paturi pentru secția de Boli Infecțioase dar și o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situații epidemice.

În orașul Oradea se va construi un spital ultramodern, cu fonduri europene. Unitatea medicală va avea 280 de locuri și va costa aproximativ 30 de milioane de euro. Printre altele, noul spital va avea 100 de paturi pentru secția de Boli Infecțioase dar și o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situații epidemice.

Spitalul modern se va construi pe un teren de 2,5 hectare de pe strada Vlădeasa, care în prezent se află în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor şi care urmează să fie transferat municipiului Oradea.

Avem nevoie de un spital nou, care să rezolve problemele pe care le avem astăzi încă nerezolvate în Oradea și împreună am căutat un amplasament pe care să-l punem la dispoziția municipalității în vederea construirii spitalului. Am identificat amplasamentul pe strada Vlădeasa și, la jumătatea străzii, pe un teren care astăzi este în proprietatea Consiliului Județean Bihor, dar care a ținut de unitățile militare în anii anteriori. Vom pune acest amplasament la dispoziția Primăriei Oradea pentru a construi pe proprietatea menționată acest spital, pe o suprafață de 2.5 ha, care va fi transferată în cursul acestei luni Primăriei Oradea. Urmează ca Primăria și spitalele să realizeze această investiție importantă pentru orădeni. Angajamentul Consiliului Județean va fi că în prima ședință vom transfera terenul Primăriei Oradea”, a declarat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Spitalul va avea 280 de locuri, valoarea estimată a proiectului fiind de 30 de milioane de euro. Studiul de fezabilitate se va finaliza până la sfârşitul acestui an, finanţarea urmând să fie făcută din fonduri europene.

Vreau să mulțumesc dlui Ilie Bolojan pentru această inițiativă și că va supune Consiliului Județean transferul celor 2,5 ha de teren Primăriei Oradea. Consider că această locație este una potrivită pentru construirea unui spital nou în municipiu. Primăria Oradea, după preluarea acestui teren, se va ocupa efectiv de demolarea clădirilor abandonate din spate și, împreună cu Spitalul Județean și cu Spitalul Municipal, vom finaliza studiile de prefezabilitate și fezabilitate pentru realizarea acestui proiect. În același timp, colegii mei din cadrul DMPFI vor căuta soluții pentru finanțarea din fonduri europene a acestui spital”, a explicat primarul orașului Oradea, Florin Birta.

Noul spital va avea două secții pentru bolile infecțioase.

Spitalul va cuprinde două secții de boli infecțioase: 100 de paturi, 50-50, dar și o rezervă de 50 de paturi în conservare pentru situații epidemice. Totodată, va fi și o secție de pneumologie cu 100 de paturi, cu 30 de tuberculoză, pentru că noua construcție va cuprinde toate acele condiții necesare tratării pacienților cu boli transmisibile, cum este și tuberculoza sau alte boli infecțioase. Spitalul va fi o clădire care va corespunde tuturor cerințelor secolului XXI, saloane de maximum 2 paturi, presiune negativă, în așa fel încât ca transmiterea aerogenă a virusurilor sau bacteriilor să nu aibă loc și toate cele necesare ca actul medical să se desfășoare în cele mai bune condiții”, a spus managerul Spitalului Judeţean Oradea, Gheorghe Carp.

De asemenea, noul spital va avea o secție proprie de terapie intensivă, o secție proprie de imagistică, precum și computer tomograf și aparat radiologic.