Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cazul Ucrainei sau de ce fostele state comuniste au conflicte cu Curțile lor Constituționale

germania_4.jpg

Judecatori constitutionali
Sursa imaginii: 
AFP

Un imens scandal a izbucnit în Ucraina după ce președintele Volodimir Zelenski a propus o lege prin care să fie desființată Curtea Constituțională după ce judecătorii acesteia au blocat un alt proiect politic important al șefului statului : legea anticorupție. Zelenski a găsit motivul perfect : judecătorii au ei înșiși probleme de corupție. Uniunea Europeană și Consiliul Europei prin GRECO, instituția sa anticorupție, au avertizat însă că desființarea Curții Constituționale e un demers periculos. ”O dilemă”, iată cum definește situația din Ucraina politologul Andrei Țăranu.

 

Uniunea Europeană și GRECO au atras atenția în comunicate separate că lupta anticorupție este importantă dar, în același timp, respectarea statului de drept și a instituțiilor care îl veghează este la fel de importantă. Este ceea ce subliniază la RFI și politologul Andrei Țăranu care spune că Ucraina se află într-o ”dilemă politică perfectă pentru că nu poți să faci justiție decât dacă ai independența justiției și organismele politice, președintele, guvernul, nu intervin în actul de justiție, pe de altă parte, nu poți să faci justiție dacă justiția este ea însăși coruptă”. În situația de față gestul ”radical” al președintelui Volodimir Zelenski are o motivație politică și una electorală : partidul său pierde teren iar o astfel de luptă pe față cu Curtea Constituțională i-ar putea daun nou avânt în sondaje fostului actor care a jucat tocmai într-un serial despre corupție, văzută însă ”în alb și negru”.

Mai există însă o explicație : Ucraina este un stat din fostul bloc comunist și, dacă ne uităm la majoritatea statelor care au avut regimuri totalitare, are o problemă în a așeza corect instituțiile statului de drept în rapoartele firești cerute de democrație. Așa se face că majoritatea țărilor din regiune au avut probleme similare și, fie au subordonat integral politicului judecătorii constituționali, fie le-au declarat război, fie i-au criticat. ”Curtea Constituțională a rămas tributară acestei formule extrem de politizate, divizate care există în societățile post-comuniste și modelului politic de societăți aflate în clivaj...Dacă luăm lista țărilor din Europa centrală și de est, aproape toate au avut probleme, fie prin încercarea de politizare completă în Polonia unde s-a făcut apel la articolul 7 din Tratatul Uniunii Europene, fie prin dematelarea ei în Ungaria, fie prin permanentă suspiciune din România...Niciuna dintre aceste țări, toate membre ale Uniunii Europene, nu a reușit să aibă o relație bună cu această instituție”, spune la RFI Andrei Țăranu. Care sunt însă soluțiile? Aflați ascultând interviul integral...