Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Wiener (senator USR și medic): Trebuie să ne gândim cu seriozitate la un eventual lockdown

Adrian Wiener Omicron certificat verde.jpg

Sursa foto: Facebook/Adrian Wiener
Sursa foto: Facebook/Adrian Wiener

Școlile trebuie menținute online, cel puțin deocamdată, pe fondul Covid-19, declară la RFI Adrian Wiener, senator USR și medic. El consideră că o eventuală carantină în România poate fi luată în calcul, pentru că ”nu ne putem permite să lăsăm lucrurile să evolueze de la sine, pentru că de la sine evoluează catastrofal”.

Adrian Wiener crede că ”situația în România este gravă, mai ales pe fondul neajunsurilor sistemului de sănătate publică, a insuficienței personalului, adică sistemul deja este copleșit. Problema este că în măsura în care trecem această limită roșie a ambuteierii sistemului de sănătate, mortalitatea va crește exponențial. Și aici sigur că este justificată orice măsură care ar putea să controleze transmiterea comunitară”.

Senatorul-medic e de părere că o carantină în România ar putea fi utilă: ”Cred că o atenție mult mai mare asupra funcționării societății este importantă și lockdown-ul tocmai asta își propune, să limiteze contactul dintre persoane chiar și la locul de muncă, chiar și în ceea ce privește interacțiunile pentru distracție. Nu ne putem permite să lăsăm lucrurile de la sine să evolueze, pentru că de la sine evoluează catastrofal”.

Adrian Wiener spune că ”în măsura în care aceste măsuri introduse recent vom vedea peste zece zile, peste 14 zile, peste 20 de zile, că nu au efectul scontat, sigur, atunci ele trebuie escaladate în sensul ăsta, trebuie să ne gândim și noi cu seriozitate la măsuri și mai drastice în ceea ce privește controlul epidemiei, bineînțeles”.

Senatorul USR declară că școlile ar trebui menținute închise: ”În România, aglomerarea nu atât în interiorul școlilor, cât aglomerarea mijloacelor de transport de exemplu spre și dinspre școală ar putea fi o problemă, sigur că și mediul școlar în sine este suprapopulat și prezintă un risc (...). Deci cred că aglomerarea din școli, în mijloace de transport înspre și dinspre școală, mai ales în marile aglomerații urbane (...) este o problemă și cred că deocamdată cel puțin trebuie să menținem școlile online”.

 
Adrian Wiener, despre o eventuală carantină în România, pe fondul Covid-19