Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dominic Fritz: Este puțin probabil că vom putea evita carantinarea Timișoarei

fritzz_capruta_video.jpg

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz
Sursa imaginii: 
facebook - captura video

Coeficientul de infectare cu SARS-CoV-2 în Timișoara este de aproape 6 la mia de locuitori, iar primarul orașului, Dominic Fritz a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că este puțin probabil să se poată evita carantinarea orașului. „Scopul este să salvăm cât de multe vieți este posibil”.

Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției a solicitat tuturor comitetelor județene să transmită o analiză de risc pentru toate localitățile care depăsesc rata de infectare cu coronavirus de 6 la mia de locuitori.

În Timiș sunt 11 localități în care indicele de infectare a depășit 6 la mia de locuitori. Este vorba despre orașul Sânnicolau Mare și Ciacova și de comunele Dumbrăvița, Dudeștii Noi, Fibiș, Foeni, Găvojdia, Ghiroda, Giroc, Pesac și Becicherecu Mic.

Rapoartele trebuie să conțină date despre necesitatea impunerii măsurii de carantină sau, dacă este cazul, justificarea pentru neinițierea demersurilor de acest tip, pentru fiecare localitate. Analizele trebuie centralizate la București până la ora 15.

La Timișoara, rata de infectare cu coronavirus a ajuns, marți dimineață, la 5,68 la mia de locuitori. Primarul Dominic Fritz spune că o carantinare a Timișoarei trebuie coroborată cu o decizie similară referitoare la zona periurbană. Dumbrăvița, Ghiroda și Giroc sunt deja peste indicele de 6 la mie, iar Moșnița Nouă se apropie și ea de această cotă.  

Asta înseamnă că intrăm într-un scenariu de creștere exponențială și trebuie să spun că, din păcate, este puțin probabil că vom putea evita o carantinare a orașului și, de fapt, a întregii zone periurbane. Ieri (luni – n.r.), DSU, prin donul secretar de stat, a dat o comunicare ca localitățile care depășesc rata de infectare de 6 cazuri la mia de locuitori ar trebui să trimită analiza privind impunerea măsurii de carantină sau justificarea pentru neinițierea carantinării. Asta înseamnă că o să fim confruntați foarte curând cu această decizie”, a spus Fritz.

Acesta crede că nimeni nu va putea lua această decizie ușor, dar este convins că mai bine se întâmplă la timp, decât pre târziu.

Dacă privim cifrele în față, atunci dacă realizăm că oricum la un moment dat o să trebuiască să carantinăm zona metropolitană Timișoara. Poate e mai bine decât mai târziu, pentru că bineînțeles, cu fiecare zi ce cresc infectările este mai greu să le limităm. Cred că scopul principal trebuie să fie să putem la sfârșitul lui decembrie să putem să sărbătorim un Crăciun cât de cât normal și scopul trebuie să fie să salvăm cât de multe vieți, iar pentru asta trebuie să dezbatem aceste măsuri”, a mai spus primarul Timișoarei.

 

 

Dominic Fritz a explicat că situația în Timișoara în spitale este destul de dificilă. În Spitalul „Victor Babeș” care tratează pacienții COVID nu mai există niciun pat ATI liber, iar paturile non-ATI sunt ocupate 98%.

DSP Timiș a avizat, marți, încă 50 de paturi în plus într-o clădire din Spitalul Municipal, din care 18 au și priză de oxigen, a mai spus Fritz.