Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegeri SUA, rezultate în timp real: Joe Biden este noul președinte ales al Statelor Unite

alegeri_sua.png

Image source: 
RFI

Joe Biden conduce în cursa electorală pentru Casa Albă arată previziunile televiziunilor americane. Diferența de voturi electorale dintre candidatul democraților și actualul președinte Donald Trump se micșorează. Toate secțiile de votare din cele 50 de state americane s-au închis.

Pentru rezultate în timp real accesați linkul https://graphics.rfi.fr/alegeri-americane-rezultate-2020-direct/

 

 

Actualizare 7.11.2020 - 18h50: CNN, BBC si Fox News anunță că Joe Biden este noul președinte al SUA

Actualizare 15h30: Situația voturilor la această oră (sursa: CNN) 

  • Pennsylvania + 28,883 de voturi J. Biden
  • Arizona + 29.861 de voturi J. Biden 
  • Nevada + 22.657 de voturi J. Biden
  • Georgia + 7.248 de voturi  J. Biden

 


Image source: 
CNN

Actualizare 11h20: Joe Biden se distanțează tot mai mult de Trump în Georgia. Avansul democratului a crescut la 7.248 de voturi.

Actualizare 7.11, 9h10: Democratul Joe Biden este tot mai aproape de câștigarea alegerilor prezidențiale, după ce a obținut peste 27.000 de voturi în plus în Pennsylvania. El este încrezător că va câștiga alegerile.El s-a adresat națiunii vineri seara, având un discurs în care deși a evitat să se declare învingător, el a vorbit totuși ca un președinte. 

A fost cea de-a patra apariție publică de la încheierea alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie. De la reședința sa din Wilmington, Delaware, mesajul către americani a fost următorul: 

“Vom câștiga această cursă. Uitați-vă la ce s-a întâmplat de ieri. Acum 24 de ore eram în urmă Georgia, acum suntem în față și vom câștiga acest stat. Acum 24 de ore eram în urmă în Pennsylvania și vom câștiga Pennsylvania. Câștigăm în Arizona, câștigăm și în Nevada unde avansul nostru tocmai s-a dublat. Suntem pe cale de a obține peste 300 de electori, dar uitați-vă la numărul voturilor la nivel naționale – vom câștiga această cursă cu susținerea națiunii.",  a spus Biden.

El a adăugat că are deja întâlniri cu experții în lupta împotriva pandemiei pentru a fi gata, atunci când va prelua Casa Albă și, de asemenea, pentru a putea relansa economia. "Pandemia, după cum știți, devine tot mai îngrijorătoare în toată țara. Cazurile sunt în creștere. Am putea vedea până la 200 de mii de cazuri pe zi, iar numărul total al deceselor se apropie de 240 de mii. 240 de mii de scaune goale în toată America”, a spus Joe Biden.Candidatul democrat a vorbit și despre cele 74 de milioane de voturi obținute, un record în istoria SUA. 

Într-un comunicat de presă, staff-ul de campanie al președintelui american Donald Trump a anunțat că va contesta alegerile și numește orice proiecții ale lui Joe Biden drept câștigător „false” și cursa electorală „departe de a fi finalizată”.

„Aceste alegeri nu s-au terminat. Prezentarea falsă a lui Joe Biden în calitate de câștigător se bazează pe rezultatele din patru state care sunt departe de a fi finale. (...)Georgia se îndreaptă către o renumărare a voturilor, suntem siguri că vor fi găsite voturi colectate impropriu și că în cele din urmă președintele Trump va câștiga”, a declarat avocatul campaniei Trump, Matt Morgan. 

 

Actualizare 16h20: Răsturnare de situație în Pennsylvania: Biden trece în fața lui Trump cu 5.587 de voturi. Rocada între cei doi candidați s-a petrecut după ce au fost centralizate circa 24.000 de voturi primite prin poștă din zona Philadelphia, o zonă puternic pro-democrată, transmite CNN.

Actualizare 13h50: Joe Biden se apropie de cifra de 270 de voturi electorale în condițiile în care recuperează diferența în două dintre statele cheie: Pennsylvania și Georgia. În prezent situația celor doi candidați arată că Joe Biden și-a asigurat 253 de electori, iar Trump 214. Avansul lui Biden în Georgia crește la aproape 1.100 de voturi. Ultima oară când democrații au reușit să câștige în acest stat a fost în 1992, când a candidat Bill Clinton, potrivit CNN. 

Autoritățile din Philadelphia, Pennsylvania (stat cu 20 de electori), sunt așteptate să anunțe noi rezultate în următoarele două ore. În prezent, situația din Pennsylvania este următoarea (Hotnews.ro)

Trump - 49.5%, total voturi 3.286.171

Biden-  49.2%, total voturi 3.267.942

Actualizare 12h51: Joe Biden a preluat conducerea în statul Georgia, un stat absolut esențial pentru Donald Trump în aritmetica electorală. Fostul vicepreședinte conduce acum în acest stat cu puțin peste 900 de voturi. Dacă pierde Georgia, Donald Trump nu mai are nicio șansă să câștige în Colegiul Electoral, singura lui șansă fiind să câștige restul statelor și să fie ales, apoi, cu ajutorul delegațiilor statelor din Camera Reprezentanților.  

Actualizare 06.11, 10h55 :Un judecător federal american a respins cererea în regim de urgenţă din partea echipei de campanie a lui Donald Trump de oprire a numărării buletinelor de vot la Philadelphia atât timp cât nu sunt de faţă observatori republicani, transmite vineri Reuters.

Actualizare: Joe Biden a făcut o nouă declarație de presă în care le-a cerut suporterilor săi să aștepte rezultatul alegerilor cu calm.

 

 

În tabăra democraților nu se mai pune acum problema dacă, ci când va fi anunțat câștigător Joe Biden. Candidatul democrat se apropie tot mai mult de cele 270 de voturi electorale care il vor duce la Casa Alba. Georgia și Nevada ar putea încheia joi numărătoarea buletinelor, în timp ce în Arizona și în Pennsylvania ar putea dura până vineri sau chiar mai mult.

Actualizare: Între timp nu doar Twitter anulează sau pune la îndoială declarațiile tot mai virulente și lipsite de argumente făcute de Donald Trump. Începând de aseară și televiziunile au început să taxeze declarațiile președintelui american. Într-un gest fără precedent, mai multe televiziuni americane au decis să întrerupă aseară difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia.

 

 

CNN a decis să nu întrerupă microfonul preşedintelui Donald Trump. ”Ce noapte tristă pentru Statele Unite ale Americii să-şi vadă preşedintele (…) acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile”, a concluzionat prezentatorul CNN.

Trump pierde tot mai mult capital de încredere chiar în interiorul partidului. Mai mulţi aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de ”fraudă” în alegeri lansate de preşedintele american.

Actualizare: Avansul lui Joseph Biden, candidatul Partidului Democrat în scrutinul prezidenţial din SUA, este în creştere în Nevada, conform cifrelor oficiale, iar echipa de campanie a preşedintelui în funcţie, Donald Trump, a anunţat că va contesta modul în care s-a desfăşurat scrutinul în acest stat. Potrivit rezultatelor oficiale anunţate de statul Nevada după numărarea a 87% din buletinele de vot, Joe Biden are acum un avans de peste 12.000 de voturi. Avansul pe care Biden îl avea până acum în Nevada era de peste 7.600 de voturi, potrivit Mediafax. Statul Nevada are şase voturi în Colegiul electoral federal, iar confirmarea victoriei i-ar oferi lui Joseph Biden funcţia de preşedinte al SUA.Echipa lui Donald Trump a anunţat, potrivit Fox News, că intentează o acţiune judiciară în Las Vegas, argumentând că scrutinul s-a desfăşurat în mod "ilegal" în Nevada, prin participarea unor persoane care nu mai au rezidenţă în circumscripţiile electorale aferente.Preşedintele Donald Trump tocmai a emis un comunicat în care susţine că Partidul Democrat încearcă să obţină victoria prin fraude electorale. "Dacă număraţi voturile exercitate legal, câştig cu uşurinţă scrutinul. Dacă număraţi voturile ilegale şi trimise cu întârziere, ne pot fura rezultatul scrutinului", acuză Donald Trump, într-un comunicat.

 

Actualizare: Vizibil iritat de avansul lui Biden, Donald Trump și a lansat o tiradă de acuzații la adresa democraților. În mesajele pe care le trimite pe Twitter actualul președinte american își acuză oponenții că încearcă să fure alegerile și cere în continuare oprirea centralizării votului prin corespondență.

În tabăra republicanilor la acest moment se apelează la orice ajutor care i-ar putea asigura un nou mandat lui Trump la Casa Albă. Inclusiv la forța divină. Consilierul spiritual al lui Donald Trump, Paula White-Cain un televangelist controversat, numită la conducerea Inițiativei pentru credință și oportunitate a Casei Albe a organizat o rugăciune cu iz de incantație pentru a favoriza un rezultat favorabil pentru Donald Trump.

 

 

Actualizare: Candidatul democraților la Casa Albă conduce – potrivit proiecțiilor FoxNews și CNN – și mai are nevoie de victorie într-un singur stat din cele patru în care se așteaptă încheierea numărării voturilor pentru a-l învinge pe Donald Trump în alegerile prezidențiale. De partea sa Trump conduce în trei din cele patru state decisive iar situația din Arizona este la limită. În acest stat Biden este dat câștigător doar de Fox News, televizune de altfel pro republicană, în timp ce restul presei susține că diferența între candidați e prea mică pentru a fi declarat un câștigător.

Actualizare: Tensiune la numărarea voturilor în SUA. Un nou mandat la Casa Alba pentru Donald Trump ar putea fi asigurat de victoria republicanilor in 4 state cheie, intre timp Joe Biden se apropie vertiginos de cele 270 de voturi electorale care ar putea instala democratii la putere. 

Actualizare: Situația este încă indecisă în 5 state americane. Biden are nevoie doar de Nevada pentru a fi președinte in timp ce avansul lui Trump în Pennsylvania scade pe măsură ce sunt centralizate voturile venite prin corespondență. Este un stat cheie care aduce 20 de colegii electorale candidaților și care l-a votat în 2016 pe Donald Trump după ce susținuse democrații la șase tururi consecutive. După numărarea a 90% din voturi însă avantajul lui Trump a scăzut cu peste 200.000 de voturi.Situația îl deranjează pe Donald Trump care și-a manifestat iritarea printr-o serie de tweet-uri în care acuză democrații că încearcă să fure alegerile. Președintele în funcție a denunțat dispariția ”prin magie” a avantajului pe care îl avea la închiderea urnelor și a cerut deja Curții Supreme să oprească numărarea voturilor prin corespodență în Michigan, Pennsylvania și Georgia.

Actualizare: Mai multe proteste au loc în Pennsylvania și Detroit unde susținătorii celor două tabere militeaza pentru numărarea tuturor voturilor sau, după caz, cer acces la acest proce. Mai multe grupuri de stânga au anunțat organizarea unor proteste împotriva lui Donald Trump, la New York. Organizatorii fiind aceiași care au orchestrat mobilizările antirasiste şi împotriva violenţei poliţiei din lunile mai şi iunie.
   

 

Actualizare 13.57h ora României: BBC transmite că pentru rezultatul final va trebui să așteptăm ”încă o zi sau chiar mai multe”, ținând cont că numărătoarea voturilor se prelungește în 9 state americane

Actualizare 12.58h ora României: Doar şapte state mai așteaptă rezultatul alegerilor prezidenţiale americane de marţi, potrivit presei americane, citată de news.ro. Pentru moment situația se prezintă astfel:

În Alaska s-au numărat 36% dintre voturi - 61,4% în favoarea lui Donald Trump şi 34,7% în favoarea lui Joe Biden.

Arizona (stat-cheie): 82% dintre voturi numărate - 51,8% în favoarea lui Trump şi 46,8% în favoarea lui Biden.

North Carolina (stat-cheie): 95% dintre voturi numărate - 50,1% în favoarea lui Trump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Georgia (stat-cheie): 92% dintre voturi - 50,5% în favoarea luiTrump, 48,7% în favoarea lui Biden.

Michigan (stat-cheie): 78% dintre voturi numărate, 51,6% în favoarea lui Trump, 46,7% în favoarea lui Biden.

Nevada: 85% dintre voturi numărate - 49,4% în favoarea lui Biden, 48,6% în favoarea lui Trump.

Wisconsin (stat-cheie): 89% dintre voturi numărate, 49,3% în favoarea lui Biden, 49% în favoarea lui Trump.

Actualizare: Cât de reală este însă această posibilitate de fraudare a votului prin corespondență pe care o reclamă Donald Trump fără a aduce argumente pentru acuzațiile făcute? Studiile citate de CNN și făcute în multe dintre cele 50 de state americane arată că posibilitatea fraudării acestui tip de vot este infimă, mai mică de  0.0009%.

Peste 100 de milioane de americani au ales să-și exprime astfel opțiunea la scrutinul din acest an, iar votul s-a desfășurat în măsuri de siguranță luate de fiecare dintre cele 50 de state americane. Pentru a împiedica furtul buletinelor de vot autoritățile au verificat dacă acestea provin de la adresele înregistrate ale alegătorilor și dacă necesită semnături suplimentare pe plicuri.

Actualizare: Mai mulți republicani de top și comentatori conservatori își exprimă dezaprobarea cu privire la comentariile președintelui în exercițiu pe care le califică drept nefondate.

Într-un interviu la ABC News, fostul guvernator de New Jersey și consilierul Trump, Chris Christie, a descris discursul președintelui drept „o mișcare greșită - atât în ​​plan strategic, cât și în calitate de președinte.” "Este o decizie strategică proastă", a spus el. „Este o decizie politică proastă”.

Rick Santorum, fost senator republican din Pennsylvania, s-a declarat „foarte supărat” de comentariile lui Trump. El a declarat la CNN: "Folosirea cuvântului fraude ... cred că este greșit".

Actualizare: Donald Trump proclamă victoria în alegeri în ciuda faptului că nu au fost prezentate rezultatele finale.

Președintele în exercițiu cere oprirea numărării voturilor după închiderea urnelor și invocă din nou fraude majore și un proces la Curtea Supremă pe care republicani o conduc acum.

Actualizare: În Statele Unite lupta la urne s-a închis, dar Joe Biden și Donald Trump încep duelul declarațiilor post-scrutin. În mod cu totul neobișnuit pentru o seară a alegerilor, Joe Biden a ieșit în fața presei cu un discurs menit să blocheze planul lui Donald Trump de a-și anunța victoria în alegeri înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor. „Suntem pe cale să câștigăm, păstrați-vă credința!”, a spus Biden.

 

 

Donald Trump a reacționat printr-o postare pe Twitter în care susține că democrații vor să fure alegerile, dar că nu îi va lăsa.

 

 

De notat că Twitter a etichetat acest tweet al președintelui Trump ca fiind „înșelător cu privire la alegeri sau la un alt proces civic” și a îndemnat utilizatorii să caute informații exacte despre alegeri.

Decizia rețelei de socializare vine după ce Donald Trump a trimis un tweet la scurt timp după ce rivalul său Joe Biden a urcat pe scena din Delaware pentru a cere răbdare pe măsură ce procesul de numărare a voturilor este finalizat.

„Suntem mari, dar ei încearcă să fure alegerile”, a scris Trump. "Nu îi vom lăsa niciodată să o facă. Voturile nu pot fi exprimate după închiderea voturilor."

Președintele a făcut adesea afirmații nefondate cu privire la „furtul” votului în timpul campaniei.

Actualizare: CNN, Fox News, BBC, Asociated Press și multe alte instituții de presă previzionează că Joe Biden va câștiga cele 270 de voturi electorale necesare pentru a ajunge la Casa Albă. Cursa este încă foarte strânsă și va fi tranșată de voturile pentru corespondență.

Actualizare: Emoțiile cresc pentru Donald Trump și Joe Biden în cea mai tensionată cursă pentru Casa Albă din istoria americană recentă. Scrutinul a fost marcat de o prezență record la urne. Milioane de americani au stat ieri la coadă pentru a-și alege președintele în condițiile în care, în contextul pandemiei de coronavirus, numărul celor care au votat înaintea zilei alegerilor a atins cote record. Vorbim de un total estimat de 160 de milioane.

Actualizare: Pandemia de coronavirus, numărul mare fără precedent al voturilor exprimate anticipat, lipsa de coerenţă referitoare la modalitatea în care vor fi numărate aceste voturi şi conflictele în justiţie aflate în derulare au făcut ca rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020 să fie printre cele mai dificil de anticipat. Întrebarea este nu doar dacă republicanul Donald Trump va câştiga un al doilea mandat de patru ani sau va pierde în faţa rivalului său democrat Joe Biden, ci şi când va fi cunoscut rezultatul votului. 

Actualizare: Grupurile-cheie de votanţi pentru Trump sunt albii fără studii superioare, femeile albe şi independenţii. Pentru Biden - vârstnicii, foşti susţinători ai lui Trump, albii cu studii superioare, votanţii de culoare şi latino, în special bărbaţi. Una dintre surprizele acestei runde de alegeri este numărul mai mare de hispanici decât în 2016 care au votat cu Donald Trump. Potrivit unui exit poll realizat de CNN, în câteva dintre statele cheie, actualul președinte a obținut mai mult de 2 din 5 voturi în rândul comunității latino, mult mai mult decât în 2016.

Actualizare: Pentru moment previziunile CNN indică 205 voturi electorale pentru Joe Biden si doar 114 pentru Donald Trump. Balanta este echilibrata de Fox News, televiziune pro republicana care il da si ea castigator pe Biden cu 223 de voturi electorale fata de 204 obtinute pana acum de Donald Trump.

Actualizare:  La această oră (7 ora României) s-au închis toate urnele din 50 de state americane iar proiecțiile datele de principalele posturi tv, fie ele pro republicane sau pro-democrate, îl plasează în frunte pe Joe Biden. Câştigătorul mandatului prezidenţial trebuie să obţină cel puţin 270 dintre electori.

Actualizare:Simpatizanții mișcării Black Lives Matter s-au adunat în număr mare în mai multe orașe din SUA, inclusiv în fața Casei Albe, în Washington, pentru a protesta față de posibila realegere a actualului președinte american.