Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Usatîi, arbitrul confruntării Sandu-Dodon, a înaintat condiții, la o întâlnire cu președinta PAS

renato.jpg

Liderul pro-rus al Partidului Nostru, primarul de Bălți, Renato Usatîi a obținut locul trei la alegerile prezidențiale din R.Moldova
Sursa imaginii: 
Facebook/Renato Usatîi

Liderul Partidului Nostru, primarul oraşului Bălți, rusofilul Renato Usatîi, s-a întâlnit, marți, cu președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, care a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Cel de care va depinde rezultatul, peste două săptămâni, este Renato Usatîi, care s-a clasat duminică pe locul trei, cu aproape 17 la sută din voturile alegătorilor. În timp ce mai mulți lideri politici de la Chișinău au anunțat că o vor susține pe Maia Sandu, în turul doi, iată că Renato Usatîi, arbitrul confruntării Sandu-Dodon, a înaintat unele condiții.

După ce Renato Usatîi și Maia Sandu au avut, luni, o convorbire telefonică, la inițiativa președintei PAS, cei doi s-au întâlnit marți. Liderul pro-rus al Partidului Nostru, Renato Usatîi, susține că și-a dorit să afle care este poziția liderului Partidului Acțiune și Solidaritate ”față de problemele diasporei și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate”. ”Am făcut promisiuni și oamenii așteaptă să fie îndeplinite. Problema de bază - alegeri parlamentare anticipate. Trebuie să dizolvăm acest “bordel politic”, deoarece Parlamentul este nereprezentativ”, afirmă Renato Usatîi.

Politicianul consideră că Legislativul trebuie dizolvat în baza art.2 din Constituție. ”Eu sunt sigur că atunci când vom face un apel către toți cetățenii moldoveni, vine toată țara în PMAN și primul decret prezidențial - dizolvat acest bordel politic”. În plus, Usatîi susține că ”nu acceptă argumente potrivit cărora solicitarea sa s-ar face cu încălcarea legii supreme, din moment ce toți candidații au acceptat să participe la un scrutin despre care a declarat în repetate rânduri că este ilegal”. “Pentru a obține un beneficiu, ca politicieni, noi participăm în alegeri, dar când să îndeplinim voința poporului, pe noi deja ne încurcă buchia legii”.

Maia Sandu: ”Vom identifica metodele legale prin care să declanșăm alegeri anticipate”

De partea sa, președinta PAS, Maia Sandu, a menționat că vor fi identificate metodele legale prin care să fie declanșate alegerile anticipate. Totodată, Sandu a îndemnat electoratul lui Usatîi să meargă, pe 15 noiembrie, la vot.

”Am un mesaj către toți alegătorii, inclusiv către cei care au votat pentru domnul Usatîi - voi vreți să scăpăm de corupție, să pedepsim hoții și să scăpăm țara de Dodon. Asta ne dorim și noi. Putem face asta cu sprijinul vostru. Astăzi am avut o primă discuție cu Renato Usatîi. Am reiterat angajamentul meu, făcut anterior public, că vom curăța președinția și apoi vom curăța Parlamentul. Vom identifica metodele legale prin care să declanșăm alegeri anticipate, astfel încât în Parlament să ajungă oameni care îi reprezintă pe cetățeni”, conchide Maia Sandu.

Usatîi a declarat în repetate rânduri că nu îl va susține pe Dodon, în turul doi, și că îl vrea la pușcărie pentru toate ilegalitățile comise. De fapt, Renato Usatîi este cunoscut pentru criticile și acuzațiile lansate frecvent la adresa președintelui în exercițiu. 

Octavian Țîcu: ”Usatîi este omul Moscovei”

Liderul Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, consideră că ”Usatîi este omul Moscovei, iar sarcina în campania electorală e să rupă cât mai multe voturi pe dreapta”.”Determinaţi să ne atragă definitv în sfera lor de influenţă, ruşii au băgat în R.Moldova un cal troian - Renato Usatîi. Omul face pe prostul, se declară anti-Dodon, îl atacă peste tot”. Moscova a înţeles că nu va putea controla Parlamentul şi implicit R. Moldova doar cu PSRM. Prin urmare, Usatîi are misiunea asigurării unui parteneriat cu socialiştii pentru o majoritate prorusă fermă în Parlament”, a mai spus istoricul și unionistul, Octavian Ţîcu.

Renato Usatîi a negat însă că ar avea legături cu serviciile speciale ruse şi că ar fi controlat de Moscova. 

Profil de integritate 

Renato Usatîi a fost ales primar de Bălți, cel mai rusificat oraș din Moldova, de două ori, dar, în realitate, a deținut această funcție publică o perioadă scurtă. De la apariția sa în viața politică a R. Moldova, Renato Usatâi a fost urmărit penal de mai multe ori. Usatîi a anunțat, cu diferite ocazii, că pe numele său sunt deschise dosare penale, pe care le consideră motivate politic, scriu jurnaliștii de portalul MoldovaCurata.md.

La alegerile din iunie 2015 a fost ales primar al orașului Bălți, din primul tur. Atunci Usatîi a revenit de la Moscova, stabilindu-se la Bălți. La scurt timp, însă, când Procuratura a anunțat că pe numele lui a pornit un dosar penal pentru interceptarea ilegală a convorbirilor dintre fostul premier Vlad Filat și omul de afaceri Ilan Șor, el a plecat din nou în Federația Rusă, anunțând că doar pentru o zi. A revenit ulterior și a fost reținut pe aeroport, însă eliberat după două zile.

În anul 2016 a plecat din nou în Rusia, declarând că nu a fugit, ci a fost nevoit să plece, ”deoarece și în sens direct, și indirect, se pregătea lichidarea mea”. La alegerile din octombrie 2019 a revenit în Moldova și a candidat din nou la Primăria Bălți, obținând al doilea mandat de primar. Astfel, candidatul s-a aflat în funcția publică perioade scurte.

Potrivit portalului MoldovaCurata.md, în ianuarie 2014, Renato Usatîi a anunțat că donează 50 000 de lei pentru organizarea, la 2 februarie a aceluiași an, a două referendumuri în autonomia găgăuză, care urmau să consfințească faptul că UTA Gagauz-Yeri va avea dreptul la separare de Moldova în cazul în care aceasta se va uni cu România. Referendumurile au fost declarate neconstituționale de către puterea oficială de la Chișinău, iar Procuratura Generală a deschis un dosar penal pe acest fapt.

Renato Usatîi și-a format o reputație de om de afaceri bogat, care face gesturi de binefacere și oferă alegătorilor spectacole cu vedete scumpe, în special din Rusia. 

”Din 2014, de când am anunțat că sunt gata să particip la viața politică a Moldovei, am început să fiu urmărit, eu și colegii mei. Încă în toamna anului 2014, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, mi-a fost deschis un dosar penal pentru contrabandă.S-a terminat totul cu anul 2016, când l-au folosit împotriva mea pe Gherman Gorbunțov. Când la orizont în Moldova se arată alegeri, indiferent că-s prezidențiale, parlamentare sau locale, de fiecare dată noi avem probleme”, declara Usatîi.

Renato Usatîi a participat pentru prima dată la un scrutin prezidențial.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre condițiile în care Renato Usatîi ar susține-o pe candidata PAS, Maia Sandu, în turul 2 al prezidențialelor