Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Organizaţia radicală Stat Islamic a revendicat atacul terorist de la Viena

stat_islamic.jpg

Sursa imaginii: 
france24.fr

Organizaţia radicală Stat Islamic revenducă responsabilitatea atacului de luni seara de la Viena, soldat cu cel puţin patru morţi, anunță agențiile de presă AFP, Reuters şi DPA.

Atacul a fost revenicat printr-un mesaj postat pe site-ul „Telegram”, de agenţia sa de propagandă „Amaq”, fără a aduce însă vreo dovadă.

Comunicatul este însoţit de o fotografie cu un bărbat cu barbă, despre care se afirmă că ar fi fost un "soldat al Califatului", numit Abu Dagnah Al-Albany, şi că a atacat trecători din capitala Austriei cu arme de foc, înainte de a fi împuşcat mortal de poliție.

Presupusul terorist Albany poartă în imagine şi un inel cu inscripţia: "Mohamed este mesagerul lui Allah".

Puțin mai târziu, agenţia „Amaq” a postat şi o înregistrare video, în care Albany jură credinţă liderului grupării Stat Islamic – Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi, vorbind în limba arabă.

Conform Reuters, numele Albany ar fi folosit în mod obişnuit cu referire la cineva cu origine albaneză.

Amintim, autorităţile austriece l-au identificat pe atacator ca fiind un anume Kujtim Fejzulai, cu dublă cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană, care fusese condamnat în aprilie 2019 la un an și 10 luni de închisoare, după ce a încercat să ajungă în Siria pentru a se alătura organizaţiei Stat Islamic.

Acesta a fost însă eliberat condiţionat, în urmă cu mai puţin de un an.