Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Janos Kadar, cel care a inventat ”gulaș comunismul”

kadar_bun.jpg

Janos Kadar, prim ministru al Ungariei, 1956-1958 și 1961-1965
Sursa imaginii: 
historica.fandom.com

În 4 noiembrie 1956, Ungaria era invadată din nou de trupele sovietice. Invazia sovietică a dus la lupte sângeroase și, în final, la zdrobirea Revoluției maghiare. Sovieticii au instalat, din 3 noiembrie, un guvern condus de un personaj controversat, care a marcat istoria Ungariei pentru aproape o jumătate de secol: Janos Kadar.

Janos Kadar s-a născut în 1912, în Imperiul Austro-Ungar, în Croația de azi. Părinții săi aveau rădăcini maghiare, slovace și germane. Era fiul nelegitim al soldatului Janos Kressinger și al spălătoresei Barbara Czermanik.

Tatăl său a refuzat să îl recunoască. Drept urmare, mama sa s-a întors în Ungaria, unde a dat copilul unui familii numite Balint, plătită să aibă grijă de micuțul Janos.

Barbara Czermanik a plecat să muncească la Budapesta. Janos a fost bine îngrijit de Sandor Balint, cu care s-a înțeles foarte bine.

La vârsta de șase ani, Janos a fost luat de mama sa la Budapesta, unde, deseori, era bătut de colegii săi de școală, din cauza comportamentului său rudimentar și a vocabularului țărănesc.

Mama sa, Barbara, care era catolică practicantă, a încercat să îi insufle copilului convingeri religioase, însă nu a reușit. Ea petrecea destul de puțin timp cu fiul său, pentru că, pe lângă slujba de îngrijitoare, vindea și ziare dimineața, pentru că dorea să îi ofere copilului acces la o bună educație.

În 1920, Barbara Czermanik a rămas din nou însărcinată și a fost abandonată și de tatăl celui de-al doilea copil. Astfel că Janos și-a ajutat mama să îl crească pe fratele său, Jeno.

În vacanțele de vară, Janos încerca să muncească la țară, pentru a câștiga bani pentru familie. La vârsta de 14 ani, a terminat școala elementară Cukor. În 1927, a devenit mecanic pentru mașinile de scris, o meserie la mare căutare.

În 1928, a venit pentru prima oară în contact cu marxismul, cu prilejul unei competiții de șah organizată de Uniunea Sindicatelor Frizerilor. Janos a câștigat competiția și a primit cadou o carte de Engels.

Din cauza Marii Depresiuni, Janos a fost concediat. S-a înscris în Partidul Comunist, aflat în ilegalitate. A fost arestat de mai multe ori. În perioadele în care se afla în libertate, a avansat în ierarhia partidului comunist, iar între 1943 și 1945 a fost prim-secretar al partidului.

În 1944, a încercat să plece în Iugoslavia, pentru a i se alătura lui Tito. A fost însă arestat de germani și trimis spre un lagăr de concentrare, însă a reușit să evadeze, În 1945, și-a schimbat numele din Janos Czermanik în Janos Kadar.

În 1948, Janos Kadar a fost numit ministru de Interne, însă a primit sarcina să își ancheteze tocmai cel mai bun prieten, pe Laszlo Rajk, care a fost executat.

Un an mai târziu, Janos Kadar însuși a fost arestat în urma unei înscenări. A fost torturat de tovarășii săi comuniști. În cele din urmă, în 1954, a fost eliberat și numit secretar al partidului într-unul dintre districtele muncitorești ale Budapestei.

În 1956, invazia sovietică l-a adus la putere. A încercat să facă unele mici reforme, dar fără a-i irita pe sovietici. Astfel, fermierii au căpătat o oarecare libertate economică, iar numărul turiștilor occidentali a crescut în Ungaria.

Regimul său a căpătat porecla de gulaș-comunism. Janos Kadar a rămas la putere până în 1988, când a demisionat din cauza problemelor economice și pentru că avea o sănătate precară. În 6 iulie 1989, a murit de cancer.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 4 noiembrie 2020