Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vecinătatea estică, între războiul umorului și războiul armelor

nagorno_karabach.png

Artilerist armean în acțiune
Image source: 
Ministerul Apărării din Armenia via AFP via rfi.fr

- Armenia îi anunță pe liderii lumii că Turcia nu exportă numai arme și militari în Nagorno-Karabakh, ci și jihadiști.;

- Azerbaidjanul se revoltă față de presiunile la care a fost supusă o jurnalistă de la TF1 de comunitatea armeană pentru reportajul său din partea azeră a conflictului;

- Caricaturile din Charile Hebdo i-au adus oprobiul public soției primarului din orșul turc Izmir, care le-ar fi distribuit pe Instagram;

- Și aceleași caricaturi îl fac pe liderul din Cecenia să îl acuze pe Emmanuel Macron că este sursă de inspirație pentru teroriști. 

Turcia poate da foc întregului Caucaz

Armenpress publică un articol cu acest titlu în care citează o declarație a președintelui țării, Armen Sargsyan:

„Într-o scrisoare specială din 30 septembrie, către un număr de lideri mondiali, am descris situația din partea disputată a Caucazului, Nagorno-Karabakh, unde locuiesc în majoritate etnici armeni. Regiunea a fost atacată agresiv de Azerbaidjan cu sprijinul deplin al Turciei”, spune președintele armean.

„Nagorno-Karabakh, sau așa cum îl numim în Armenia, Artsakh, a fost dintotdeauna locuit în principal de armeni, iar regiunea nu a făcut niciodată parte din Azerbaidjanul independent.

În 1921, sub Iosif Stalin, regiunea Nagorno-Karabah a fost oferită de Rusia Sovietică, Azerbaidjanului sovietic, care, la rândul său nu era un stat independent, ci făcea parte din Uniunea Sovietică.

După decenii de discriminare, între 1987 și 1988, armenii din Nagorno-Karabakh au început să-și exprime dorința de a se reuni cu Armenia, organizând proteste pașnice și semnând petiții.

În același timp, persecuția etnică a armenilor a început în Azerbaidjanul sovietic, masacrele și curățarea etnică au avut loc în mai multe orașe azere”, mai spune președintele Sargsyan.

„În timpul prăbușirii Uniunii Sovietice, armenii din Nagorno-Karabakh și-au declarat independența mai devreme decât Azerbaidjanul. De fapt, independența Azerbaidjanului față de Uniunea Sovietică a fost un proces separat care nu a inclus Nagorno-Karabakh.

În ciuda acestor fapte, care, în contextul dreptului internațional, răspund exigențelor Azerbaidjanului, autoritățile din Baku încearcă de aproximativ 30 de ani, să suprime prin mijloace militare dreptul armenilor din Nagorno-Karabakh (sau Republica Artsakh) de a trăi în patria lor.

După ce a respins orice încercare de soluționare pașnică timp de treizeci de ani, Azerbaidjanul, care primește acum sprijin militar și politic din partea Turciei, atacă din nou iubita patrie a Armeniei. Poziția Azerbaidjanului este, într-un anumit sens, o continuare a politicii cu care s-au confruntat armenii de când Imperiul Otoman a organizat genocidul armean în urmă cu aproximativ 105 ani. Aproximativ 1,5 milioane de etnici armeni au fost uciși sau exilați și persecutați în acest timp.

Astăzi, nu numai generalii, ofițerii și experții militari turci operează pe partea azeră,  dar și avioanele de luptă turcești F-16 și infamele drone Bayraktar sunt implicate în Azerbaidjan. În fiecare zi, aceste mașini mortale bombardează Nagorno-Karabakh, chiar și teritoriul armean.

Mortale, dacă nu interzise, ​​arme precum munițiile cu dispersie au fost utilizate pe scară largă de mai bine de trei săptămâni împotriva civililor armeni, inclusiv a infrastructurii civile, inclusiv împotriva spitalelor, caselor și chiar a grădinițelor.

Dacă adăugați la asta implicarea mercenarilor sirieni, a jihadiștilor, a fanaticilor radicali care acum îmi ucid poporul pe pământ armean, totul va deveni clar. Mercenarii organizațiilor teroriste internaționale care luptă în Orientul Mijlociu, în special Jabhat Al Nusra, Firqat Hamza și Divizia Sultan Murad, sunt implicați activ în război. De fapt, Armenia și Nagorno-Karabakh se confruntă cu terorismul internațional.

Apelul meu către liderii musulmani și arabi este de a le cere să își folosească influența și înaltul prestigiu pe scena internațională pentru a opri imediat vărsarea de sânge și suferința umană”, își încheie mesajul, președintele armean.

 

Jurnaliștii azeri sprijină o jurnalistă de la TF1 amenințată de armeni din Franța

Captură ecran TF1

Publicația azertag.az publică apelul făcut de Consiliul de presă din Azerbaidjan către „principalele mass-media mondiale, asociațiile pentru drepturile omului și organizațiilor internaționale cu privire la insultele și amenințările la adresa canalului de televiziune francez TF1, de către lobby-ul local armean”.

Jurnaliștii azeri scriu despre presiunile la care au fost supuși televiziunea și reportera sa, Liseron Boudoul (foto deasupra), care a realizat un reportaj pe partea azeră a frontului și, care, potrivit azertag.az, „a atras în mod profesionist atenția asupra situației actuale din conflictul din Nagorno-Karabakh.

Este păcat că, după difuzarea acestui reportaj de către TF1, membrii lobby-ului armean din Franța au început să facă presiuni asupra mass-mediei și a doamnei Liseron Boudoul. Insultele și amenințările cu moartea au atins un nivel atât de mare încât postul de televiziune a fost forțat să scoată materialul de pe internet”, scriu jurnaliștii azeri.

„Presiunea exercitată împotriva TF1 reprezintă o amenințare la adresa statului de drept, nu numai în Franța, ci în toată Europa. Această amenințare poate face ca disprețul pentru valori mai înalte, cum ar fi libertatea de exprimare, presiunea asupra mass-mediei și a jurnaliștilor și intimidarea să fie norma.

Solicităm autorităților franceze să ia serios la cunoștință de situația de la TF1. Ne dorim ca guvernul francez să ia în considerare sensibilitatea situației actuale și să aprecieze că viața doamnei Liseron Boudoul, amenințată cu moartea de lobby-ul armean, este în pericol”, se mai arată în mesaj.

 

Soția primarului din orașul turc Izmir simpatizantă a Charlie Hebdo?

Foto: milliyet.com.tr

Site-ul www.cnnturk.com publică reacțiile politicienilor partidului AKP, aflat la putere în țară, față de afirmațiile potrivit cărora, Neptün Soyer, (foto deasupra) soția primarului din İzmir - Tunç Soyer, ar fi dat share pe contul său personal de Instagram, la o fotografie cu un exemplar din Charlie Hebdo care îl insultă pe profetul Mahomed.

„În timp ce se înmulțesc reacțiile vis-a-vis revista Charlie Hebdo, care apare în continuare în Franța și care a lansat insulte mai întâi profetului Muhammad și apoi președintelui Recep Tayyip Erdoğan prin caricaturile sale, au apărut aceste informații cum că soția primarului a dat share revistei „în semn de sprijin”,  scriu jurnaliștii de la cnnturk.com

Adjunctul președintelui partidului AKP și deputatul de İzmir, Hamza Dağ, a postat pe contul său de pe o rețea de socializare, următorul mesaj: „Faptul că ați dat share la zdreanța care îl insulta pe profetul nostru ca și cum îi ofereați o medalie de onoare, arată cât de străin ești de valorile națiunii noastre. A fi soția primarului unui oraș musulman de 1.000 de ani, înseamnă să ai responsabilitate. Ceea ce ați făcut este josnic și ostil. Ce păcat !”, a scris deputatul turc.

 

Președintele cecen Ramzan Kadyrov l-a acuzat pe Macron că inspiră teroriștii

Acesta este titlul unui articol al site-ului www.rbc.ru, care citează un mesaj postat de Kadyrov pe contul său de Telegram:

„Macron, înainte de a fi prea târziu, oprește provocările și atacurile asupra credinței. În caz contrar, vei intra în istorie ca președinte care a luat decizii extravagante. Părerea ta absurdă față de publicarea caricaturilor este condamnată astăzi nu numai de musulmanii din întreaga lume, ci și de toți reprezentanții sănătoși la cap ai altor credințe”, a scris Kadyrov.

Liderul cecen consideră că profesorul ucis în suburbiile Parisului și-a provocat atacul. „S-a apropiat fără greș față de un astfel de rezultat, provocându-i sfidător pe studenți, ignorând indignarea și cererile lor de a opri prezentarea caricaturilor ofensive. Drept urmare, pe el îl ridicați la rangul de erou al Franței, iar omul pe care l-a provocat, a devenit terorist, ” spune liderul cecen.

Profesorului Samuel Pati a fost ucis lângă Paris,  la mijlocul lunii octombrie, de un tânăr cecen de 18 ani, Abdulak Anzorov, care l-a atacat lângă colegiu și l-a decapitat. Motivul crimei este explicat de faptul că, într-un curs, Samuel Pati le-a arătat elevilor caricaturi ale profetului Mahomed. Acesta le-a cerut credincioșilor și celor care se simțeau deranjați să părăsească sala de clasă în timp ce caricaturile erau afișate.

În timpul acțiunilor organizate în cinstea profesorului, unele caricaturi din revista satirică Charlie Hebdo au fost proiectate pe clădirile guvernamentale din unele orașe.

 

În Kazakhstan, ”suntem cu toții Borat”

Foto: AFP via rfi.fr

Așa crede doamna Moldir Erguebekova, doctor în filosofie, profesor asociat la Universitatea Suleyman Demirel din Kazahstan, care a scris un lung text de opinie în publicația kaz.holanews.kz, despre asemănarea personajului fictiv, Borat Sagadiev, cu oamenii din țara sa.

Textul profesoarei universitare vine după ce apariția filmului Borat 2, semnat de comicul britanic, Sacha Noam Baron Cohen, i-a supărat pe mulți cazaci deoarece personajul fictiv al poveștii este din această țară.

„Permiteți-mi să încep cu esențialul: da, suntem cu adevărat Borat, iar Borat este alegoria noastră. O alegorie este numele dat unei idei vizuale folosind simboluri, cuvinte și metafore care pot înlocui un concept, un comportament sau o acțiune.

În primul rând, să vedem cine este Borat. Borat este rasist, sexist, grosolan, o persoană care ridiculizează persoanele cu dizabilități, nu recunoaște drepturile animalelor și nu cunoaște eticheta în viața socială de zi cu zi. Pentru el, noțiunea de drept nu există. În plus, își iubește foarte mult țara.

Cea mai comună idee în țară este rasismul. De la primele forme clasice de rasism, la noi forme de rasism, cum ar fi rasismul cultural modern, ne confruntăm cu o mie de forme de rasism în viața noastră publică și privată de zi cu zi și a devenit o normă.

Unul dintre principalele motive pentru care rasismul este atât de obișnuit în societatea noastră este că în epoca sovietică și în anii independenței noțiunea de compatriot sau cetățean era mult mai puțin importantă, dacă nu chiar complet ignorată, în fața conceptului de grup etnic. (...)

La fel ca în majoritatea acestor țări (foste sovietice, nr.r.,) țara noastră nu a format o națiune bazată pe cetățenie”, scrie profesoara.

Aceasta vorbește despre kazacii de limbă rusă și cei de limbă kazacă, despre sexismul din țara sa unde, în anii de după „independență, locul acordat femeilor în procesul de construire a națiunii a fost inferior perioadei feudale. Locul din casă este cunoscut de toți, iar locul din viața publică este simbolic”, spune profesoara de filozofie.

Aceasta amintește că mulți critici spun că Borat își bate joc de idioții care nu știu unde este Kazahstanul, ce fel de țară este, dar și că, în ciuda umorului său ofensator, comicul britanic se inspiră din aspecte reale ale socitățiții kazace.

„Deseori oamenii (kazacii, n.r.) care studiază și lucrează în străinătate spun că din cauza lui Borat se confruntă cu diferite inconveniente. Dacă aș fi în locul lor, aș spune: da, mă numesc Borat. Unde să-mi duc fecalele?”

 

Membrii Consiliului Europei au susținut din nou integritatea teritorială a Georgiei

Acesta este subiectul unui articol din publicația www.on.ge care citează informații difuzate de Ministerul Afacerilor Externe de la Tbilisi.

Potrivit diplomației georgiene, Consiliul Europei a adoptat un document (pe 21 octombrie, n.r.,) reafirmâd sprijinul statelor membre ale Consiliului Europei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Georgiei.

De asemenea, documentul s-a concentrat asupra obligațiilor legale internaționale ale Rusiei ca țară care exercită control efectiv asupra anumitor teritorii ocupate în Georgia.

Concluzia Consiliului „subliniază faptul că, din cauza obstacolelor constante create de Rusia, inclusiv a prezenței unităților militare rusești pe teren, Georgia nu poate exercita jurisdicție legitimă în regiunile sale.”  

Potrivit Consiliului, „acțiunile ilegale comise de Rusia, care vizează schimbarea statutului a două regiuni din Georgia, inclusiv eliberarea așa-numitelor pașapoarte și introducerea statutului de rezident străin, nu au forță juridică”

Regiunile ocupate de Rusia în Georgia sunt Osetia de Sud si Abkhazia.

 

LyudkevychFest, festival de muzică clasică în Lviv

Zaxid.net scrie despre Festivalul de muzică clasică LyudkevychFest de la Lviv, oraș din vestul Ucrainei, dedicat compozitorului ucrainean Stanislav Lyudkevych, a cărui carieră a debutat în acest oraș.

Stanislav Lyudkevych a fost unul dintre organizatorii institutului muzical superior din Lviv, numit după Mykola Lysenko. În 1936, Lyudkevych a devenit șeful comisiei muzicologice a Societății Științifice Shevchenko.

„Este esențial dificil din punct de vedere tehnic, în ceea ce privește performanța pentru instrumentiști. Cvartetul lui Lyatoshynsky este foarte impresionist în starea sa de spirit, foarte apropiat de muzica franceză de la începutul secolului al XX-lea și în același timp este ucraineană, cu melodii ucrainene ,” a declarat pentru Zaxid, violonistul Phoenix  Petro Tityaev.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Vecinatatea Estică:

Yepraksya Davtian, Armenia

Nikita Melnikov, Rusia

Bahar Alieva, Azerbaidjan

Magda Purtskhvanidze, Georgia

Ömer Faruk Karașahn, Turcia

Yosyp-Yuriy Harayda, Ucraina

Zhuldyz Alen, Kazakhstan

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

 

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei din vecinătatea estică, 4 noiembrie 2020