Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Participarea la alegerile prezidențiale din SUA a fost cea mai ridicată din ultimul secol

Prezența la alegerile prezidenţiale care au avut loc marţi în SUA şi al căror rezultat este încă incert, ar putea fi cea mai ridicată din ultima sută de ani, conform presei americane.

„Edison Research” estimează peste 157 de milioane de voturi la acest scrutin, adică o rată de participare de circa 65,7%, cu mai mult de 5% peste rata participării, de 60,1%, la alegerile desfăşurate acum 4 ani.

Conform „US Elections Project”, numărul celor care au votat este de circa 160 de milioane, iar participarea la vot ar putea să depăşească acum recordul de 65,7%, stability în 1908, scrutin dinaintea revizuirii Constituţiei, prin care femeile au primit drept de vot.

Alegerile de marţi s-au desfăşurat în condiţiile pandemiei de Covid-19, care în SUA a ucis până în prezent peste 232.000 de oameni.

Astfel, s-a ajuns la un record al votului anticipat, peste 100 de milioane de americani alegând această modalitate de vot, dintre care 35,9 milioane au venit la urne înainte de 3 noiembrie şi 64,7 milioane au optat pentru votul prin corespondenţă.

După ultimele date, Donald Trump are asiguraţi 213 electori din cei 270 necesari în Colegiul Electoral pentru a câştiga alegerile, iar Joe Biden a adunat 224 de electori.

Totuși, mai multe state-cheie în deznodământul votului prezidenţial American, ca Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin, au anunțat că vor mai avea nevoie de ore sau poate chiar zile pentru a număra toate voturile, parţial din cauza numărului foarte mare de voturi prin poștă.