Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Florin Roman: 6 din cei 9 judecători ai CCR, inclusiv președintele Valer Dorneanu, au pensii speciale

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, spune că amânarea deciziei CCR privind impozitarea pensiilor speciale cu 85% „ridică mari semne de întrebare”.

Florin Roman sugerează că tergiversarea Curții Constituționale a României este dictată de interese directe:

Șase dintre cei nouă judecători ai CCR, în frunte cu președintele Valer Dorneanu, au pensii speciale. Trag de timp într-o speță care îi privește direct. Curtea Constituțională a amânat, pentru a treia oară, luarea unei decizii privind proiectul PNL care prevede impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale. Judecătorii CCR au stabilit drept termen de judecată data de 8 decembrie. Amânarea ridică mari semne de întrebare, din moment ce proiectul PNL a fost votat de Parlament în data de 17 iunie! Proiectul a fost contestat la CCR de Avocatul Poporului, Renate Weber, și de Înalta Curte de Casație și Justiție. Prima dezbatere pe această speță a avut loc pe 14 iulie, iar cea de-a doua pe 30 septembrie. 6 din cei 9 judecători ai CCR, în frunte cu președintele Valer Dorneanu, au pensii speciale, iar Avocatul Poporului va avea la încheierea mandatului. Cu alte cuvinte, judecătorii CCR trag de timp într-o speță care îi privește direct”, scrie Florin Roman pe Facebook.

Parlamentarul PNL apreciază și că legea nu are probleme de constituționalitate, explicând că proiectul a ținut cont de motivarea CCR referitoare la legea privind eliminarea pensiilor speciale:

Pensiile speciale au fost introduse prin mai multe proiecte de legi aprobate de Guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2015. Pensiile speciale nu sunt calculate pe bază de contributivitate, la fel ca restul pensiilor, ci reprezintă un procent din salariul pe activitatea din ultima perioadă. La un salariu egal și o contribuție egală, cei care beneficiază de pensii speciale au pensii mai mari comparativ cu cei care primesc pensii obișnuite. Pentru plata pensiilor speciale sunt necesare sume suplimentare de la bugetul de stat, pe lângă sumele din bugetul asigurărilor sociale”, adaugă Roman.

Liderul liberal precizează că în 2017, partidul său a propus un proiect de lege pentru eliminarea pensiilor speciale:

Adoptarea acestui proiect a fost tergiversată de către PSD și a fost posibilă doar în ianuarie 2020, când PNL a preluat guvernarea. După ce Parlamentul a votat legea PNL privind eliminarea pensiilor speciale, Avocatului Poporului, Renate Weber, a sesizat Curtea Constituțională. CCR a respins proiectul de eliminare a pensiilor speciale. PNL a redactat un proiect de lege privind impozitarea pensiilor speciale, ținând cont de motivarea CCR. Legea a fost votată de Parlament în luna iunie. Renate Weber s-a adresat, din nou, CCR și la fel a procedat Înalta Curte”, încheie Florin Roman.