Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un președinte american cu patru mandate: Franklin D. Roosevelt

franklin_d._roosevelt.jpg

Președintele Franklin D. Roosevelt în 1944
Sursa imaginii: 
Leon Perskie via wikipedia.org

În 5 noiembrie 1940 era ales, pentru cel de-al treilea mandat al său de președinte al Statelor Unite ale Americii Franklin D. Roosevelt. El este singurul președinte de până acum care a câștigat patru mandate consecutive. Aflați ce a făcut Roosevelt cât timp a fost la cârma SUA din Pagina de istorie de astăzi.

Născut în 1882 la Hyde Park, New York - acum un sit istoric național - pe numele său întreg Franklin Delano Roosevelt, a frecventat Universitatea Harvard și Facultatea de Drept Columbia.

Urmând exemplul vărului său, președintele Theodore Roosevelt, pe care îl admira foarte mult, Franklin D. Roosevelt a intrat în politică, însă ca democrat. A câștigat alegerile pentru Senatul din New York în 1910.

Președintele Wilson l-a numit secretar adjunct al Marinei și a fost nominalizat de democrați pentru funcția de vicepreședinte, în 1920. În vara anului 1921, când avea 39 de ani, s-a îmbolnăvit de poliomielită. În 1928 Roosevelt a devenit guvernator al New York-ului.

A fost ales președinte în noiembrie 1932, pentru primul din cele patru mandate ale sale.

Franklin D. Roosevelt și-a preluat primul mandat în mijlocul Marii Recesiuni, în care SUA avea peste 13 milioane de șomeri. El a fost cel care a propus națiunii seria de politici publice și reforme financiare cunoscute ca New Deal.

Însă mulți au respins propunerile sale, chiar s-au temut de ele, astfel că Roosevelt a răspuns cu un nou program de reformă: securitatea socială, impozite mai mari asupra celor bogați, noi controale asupra băncilor și utilităților publice și un program uriaș de scutiri pentru șomeri.

Roosevelt a căutat, prin legislația privind neutralitatea, să țină Statele Unite în afara războiului din Europa, dar, în același timp, să consolideze națiunile amenințate sau atacate.

Când Franța a capitulat și Anglia a fost asediată în 1940, el a început să trimită Marii Britanii toate ajutoarele posibile, în afară de implicarea militară efectivă. Dar când japonezii au atacat Pearl Harbor la 7 decembrie 1941, Roosevelt a organizat forțele și resursele națiunii pentru implicarea în războiul mondial.

Roosevelt a intuit că pacea lumii va depinde de relațiile dintre Statele Unite și Rusia, astfel că și-a dedicat multă energie în Organizația Națiunilor Unite, prin care, spera el, ar putea fi soluționate dificultățile internaționale. Pe măsură ce războiul se apropia de sfârșit, sănătatea lui Roosevelt s-a deteriorat și, la 12 aprilie 1945, în timp ce se afla la Warm Springs, Georgia, a murit de o hemoragie cerebrală.

Franklin D. Roosevelt a fost ales președinte al Statelor Unite de patru ori: în 1932, 1936, 1940 și 1944.

Înainte de alegerile din al treilea mandat din 1940, era o tradiție prezidențială stabilită de George Washington ca președinții să dețină funcția doar pentru două mandate. Ca urmare a celor patru mandate fără precedent ale lui Roosevelt, al douăzeci și doilea amendament la Constituția Statelor Unite a fost ratificat în 1951, limitând toți viitorii președinți la două mandate alese.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 5 noiembrie 2020