Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În America electorală, incertitudine, acuzații de fraudă și potențial de violență

trump-biden_afp.jpg

Intră Donald Trump în campanie electorală pentru 2024?
Intră Donald Trump în campanie electorală pentru 2024?
Image source: 
colaj AFP

Final palpitant al contabilizării voturilor în cele patru state, Georgia, Pennsylvania, Arizona și Nevada, care vor decide soarta alegerilor. Tendința îi este favorabilă lui Biden în primele două, lui Trump în ultimele două. În toate cele patru se prefigurează sosiri "la fotografie" care pot declanșa renumărări sau contestații. În Georgia, cu 99% din voturi inventariate, avantajul președintelui a fost pulverizat de-a lungul zilei de ieri, ajungînd la 2.497,  în condițiile în care candidatul Democrat obține în medie 70% din sufragii în comitatele rămase, preponderent urbane. Aceeași evoluție și în Pennsylvania, unde cu 94% din buletine luate deja în calcul distanța ce-i separă pe cei doi concurenți s-a înjumătățit, fiind la sfârșitul zilei de  48.854. În Arizona, Biden își devansa rivalul cu 46.757 (în scădere), în Nevada cu 11.438 de voturi. Pe acest fundal de incertitudine și tensiune, Donald Trump a ieșit ieri seară cu una dintre cele mai incendiare declarații prezidențiale din istoria democrațiilor, pretinzând că "dacă numeri voturile legale, câștig ușor, dacă le numeri pe cele ilegale Democrații pot încerca să ne fure alegerea".

Corespondentul RFI Radu Tudor relatează din SUA:

 

 

America numără în continuare voturi prezidențiale comitat cu comitat, într-un pumn de state.

 Peste 48.000 de buletine mai rămăseseră ieri în Georgia, majoritatea în zone urbane sau peri-urbane tradițional Democrate: 17.000 în comitatul Chatham și 22.000 în comitatele metropolei Atlanta, Fulton, Forsyth, Gwinnett și Clayton. Astăzi încep să fie procesate până la 8.899 de buletine expediate de personal militar din străinătate, atâta timp cât sunt ștampilate 3 noiembrie sau anterior.

“Ne așteptăm să "terminăm" la termenul legal de certificare, 10 zile de la alegeri. "Terminăm" e un termen relativ. Primează acuratețea numărării tuturor buletinelor valabile. Am revenit, după 20 de ani, la votul pe hârtie, care cere mai mult timp de procesare. În alegeri disputate, strânse precum aceasta este nevoie să fim preciși și corecți”, reamintea co-ordonatorul statal al operațiunilor de repertoriere, Gabe Sterling.

În Nevada se prelucrează ultima tranșă de voturi anticipate, circa 140.000,  provenind în bună parte din zonele Las Vegas (comitatul Clark) și Reno-Washoe, unde Joe Biden e considerat favorit.

Arizona se apropie și ea, încet, de ora adevărului. În comitatul cel mai dens populat, Maricopa, urmau să fie numărate până ieri seară 282.000 de voturi. Procedura a fost întreruptă de protestatari trumpieni care au încercat ia cu asalt Biroul Electoral din Phoenix. Manifestanți de aceeași obediență s-au exprimat civic și pe esplanada Primăriei, cerând oprirea votului.

Aceeași cerință a fost formulată, în modalități avocățești de astă dată, în Michigan, Wisconsin și Pennsylvania, oriunde tendința era, grație în special votului afro-american, defavorabilă președintelui.

“Am început faza de certificare, care va continua. Acțiunile în instanță, tentativele de a întrerupe numărarea prin demonstrații în fața Birourilor Electorale, toate aceste încercări de bruiere a voinței populare n-au sorți de izbândă. Observăm de asemenea o escaladare a dezinformării. Aserțiuni fără temei, extrem de dezamăgitoare după un scrutin extraordinar cu o participare fără precedent în Michigan și alte locuri”, nota Jocelyn Benson, șefa administrației statului Michigan, atribuit deja, ca și Wisconsin, candidatului Democrat.

"Echipa de zgomot" legal Trump operează și pe aceste tărâmuri încercând să pună la îndoială rezultatul pe temeiuri procedurale.

“Avem un sistem sigur, solid, fiabil, în esență cel de acum patru ani, când câștigătorul statal era Trump. Nu există deci motiv real de a pune la îndoială valabilitatea rezultatului”, considera Josh Kaul, ministrul Justiției din Wisconsin. 

"În 2016,  când Trump a repurtat victorii la limită în Pennsylvania, Michigan și Wisconsin, sistemul era  fantastic.  Astăzi, când e pe cale să piardă, e "o fraudă", un angrenaj menit să-i "fure alegerea", contextualiza pe Twitter senatorul Bernie Sanders.

Acest gen de ironie scapă gărzii juridice trumpiene, care se înfățișează ca exponentă a "majorității tăcute".

“E corupție agresivă, și n-o putem tolera. Nu se poate întâmpla așa ceva. Nu-i corect, nu-i democrație”, declama Eric Trump, mezinul prezidențial, trecând dezinvolt peste detaliul că Joe Biden a acumulat până acum peste 3.500.000 de voturi mai mult decât președintele în exercițiu. În 2016 Trump, tot port-stindard al "majorității" pierdea votul popular cu aproape trei milioane.

“Senatoarea Harris și cu mine suntem pe cale de a totaliza cele mai multe voturi din istoria prezidențialelor americane, peste 70 de milioane. De trei ori până acum a fost președintele trimis acasă după primul mandat. Când totul se termină va fi, cu ajutorul lui D-zeu, a patra oară”, spera candidatul Democrat.

Exact deznodământul pe care trumpienii încearcă disperați să-l amâne sau să-l prevină. Nu se împiedică de plauzibilitate, sau adevăr. Orice e justificabil pentru o cauză atât de sfântă.

“Aveam, prin lege, dreptul să observăm numărarea. Pentru regimul Democrat corupt din Philadelphia a observa înseamnă să fii ținut la 6-9 metri distanță, de unde nu poți vedea buletinele, tot ce le poate descalifica. Nimeni nu-i vede nici dacă se pun în circulație 50.000 de buletine frauduloase. ///Nici un Republican n-a putut să inspecteze buletinele prin corespondență. Pot fi de pe Marte, sau de la Comitetul Național Democrat.  Biden însuși ar fi putut vota de 50, sau de 5.000 de ori și n-am fi avut cum ști. Philadelphia are, din nefericire, o lungă tradiție de fraudă electorală. Se știe că acolo votează și morții. Vom verifica, fără îndoială, câți morți au votat”, rostea, într-un elan de fantezie post electorală Rudy Giuliani, regizorul spectacolului obstrucționist trumpian. În 2016, când Trump sosea primul în Pennsylvania la distanță de 44.292 de voturi,  Philadelphia era curată cu lacrima.

Până ieri seară, Trump era în avantaj în Pennsylvania cu peste 75.000 de voturi, dar mai rămâneau de numărat peste 320.000, multe în zone urbane favorabile Democraților precum Philadelphia dar și Pittsburgh (comitatul Allegheny).

“Președintele va pierde Pennsylvania la o diferență de circa 100.000 de voturi. Philadelphia o poate câștiga la jumătate de milion diferență, cea mai mare înregistrată vreodată, după știrea mea. Urmăresc cu atenție ce se întâmplă și în cele patru comitate suburbane ale Philadelphiei. Departajarea este cu 5% mai mare decât acum patru ani în comitatul Montgomery, considerabil mai mare în Chester. Biden va câștiga detașat și în Delaware și Bucks”, se hazarda senatorul Bob Casey.