Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cât e taxa pe fake news pentru Donald Trump ?

Discreditat de Twitter, arătat cu degetul de democrați și abandonat de tot mai mulți republicani, Donald Trump se confruntă cu o nouă lovitură de imagine. Din cauza informațiilor false pe care le transmite, mai multe televiziuni americane au întrerupt emisia în timpul discursului pe care actualul președinte american l-a ținut la Casa Albă.  

Pentru prima dată după noaptea alegerilor americane, președintele în exercițiu a făcut o declarație publică de la Casa Albă. Catalogat de analiști drept cel mai lipsit de onestitate discurs pe care l-a ținut în cei patru ani petrecuți la Casa Albă, declarația dată de Donald Trump a fost total diferită de perorațiile caracteristice. Vizibil frustrat de modul în care se conturează rezultatul alegerilor în favoarea lui Joe Biden, Trump a citit timp de un sfert de oră un text în care a denunțat tenative de a-i fi „furată” victoria și a anunțat o îndelungată bătălie în justiție. A plecat apoi fără a răspunde întrebărilor jurnaliștilor.

Trump aduce acuzații nefondate și lansează teorii ale conspirației, televiziunile îl taxează pentru fake news

Donald Trump nu a făcut altceva decât să continue tirada de acuzații la adresa democraților pe care îi acuză că “vor să fure alegerile”. De altfel, Trump a insistat asupra acestei formulări, „voturi legale”, fără a preciza ce înțelege prin acestea.

Președintele în exercițiu a denunțat un „sistem corupt”, „sondaje fabricate” și a repetat cu obstinență că îi este furată victoria invocând rezultatele bune pe care republicanii le-au avut în alegerile pentru Congres.

„Dacă numeri voturile legale, eu câștig cu ușurință. Dacă numeri voturile ilegale, atunci ei încearcă să ne fure alegerile”, a declarat Donald Trump, fără a aduce dovezi sau argumente.

Președintele a cerut, să fie oprită numărarea voturilor „care au venit târziu”, pretinzând că a câștigat deja în mod categoric în multe state-cheie.

Trump a mers mai departe și a invocat o adevărată conspirație împotriva lui, în care ar fi fost implicată presa, oameni de afaceri și giganți ai tehnologiei.

„În pofida amestecului, care nu a mai fost văzut niciodată în alegeri, a mass-media, a comunităţii de afaceri şi a giganţilor tehnologiei, am câştigat cu scoruri istorice şi sondajele au greşit în mod deliberat”, a spus Trump.

Mai multe televiziuni americane au decis joi seară să întrerupă difuzarea în direct a declaraţiilor preşedintelui Donald Trump, considerând că acesta dezinformează populaţia, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Decizia a fost luată de MSNBC, NBC News şi ABC News. CNN însă a decis să nu întrerupă microfonul preşedintelui Donald Trump. „Ce noapte tristă pentru Statele Unite ale Americii să-şi vadă preşedintele (...) acuzând în mod fals oamenii că au încercat să fure alegerile”, a comentat însă cunoscutul prezentator Jake Tapper.

Cum taxează republicanii derapajele lui Trump

Tot mai mulţi aleşi republicani s-au delimitat de acuzaţiile de ”fraudă” în alegeri lansate de preşedintele american Donald Trump.

Fostul senator Rick Santorum, un republican din Pennsylvania a criticat acuzațiile aduse de Donald Trump pe care le-a descris drept incendiare. "Nu știm nimic sigur acum, iar aceste acuzații de fraudă emise de președinte acum fără nicio dovadă sunt periculoase" a spus Santorum menționând că “Niciun republican ales la acest scrutin nu va susține acuzațiile de fraudă aduse de Donald Trump”.

„Dacă cineva are dovada unor nereguli, ar trebui să o prezinte şi să o rezolve. Orice este mai puţin dăunează integrităţii alegerilor noastre şi este periculos pentru democraţia noastră”, a declarat Paul Mitchell, un congresman din Michigan.

„Devine nebunie”, a comentat Adam Kinzinger, congresman din Illinois, apreciind că preocupările legitime cu privire la fraudă ar trebui tratate în justiție. El a avertizat asupra răspândirii „dezinformării”.

„Nu există nicio susţinere pentru afirmaţiile preşedintelui din această seară care subminează procesul nostru democratic. America numără voturile şi trebuie să respectăm rezultatele aşa cum am făcut întotdeauna înainte”, a spus și Larry Hogan, guvernatorul republican din Maryland.