Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alexandru Rafila la RFI, despre noile restricții: Era timpul să fie luate anumite măsuri

alexandru_rafila_restrictii_timp_masuri.jpg

Alexandru Rafila, reținut în privința închiderii școlilor (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)
Alexandru Rafila, reținut în privința închiderii școlilor (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Alexandru Dobre)

Restricțiile de circulație pe timpul nopții și decalarea programului de lucru în instituții și firme sunt măsuri apreciate de reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare. El declară însă la RFI că e mai reținut în privința închiderii școlilor, pentru că ”vor fi consecințe asupra acestei generații, mai ales că școala exclusiv online nu oferă suficiente elemente și pentru învățare și pentru dezvoltare”.

Alexandru Rafila crede că ”era timpul să fie luate anumite măsuri, asta este pentru toată lumea foarte clar, având în vedere evoluția situației epidemiologice, numărul mare de cazuri noi și mai ales ocuparea secțiilor de Terapie Intensivă, creșterea numărului de decese, care în mod evident sunt preocupante și cu siguranță, acest trend crescător va continua și în perioada următoare, pentru că măsurile nu își pot face efectul imediat”.

El spune că ”limitarea circulației în timpul nopții e o măsură luată de foarte multe state din UE, pentru că reduce interacțiunile legate de diverse evenimente, petreceri și așa mai departe, care se prelungesc. În ceea ce privește celelalte măsuri, eu aș aprecia o măsură pe care de fapt, eu am tot menționat-o și am recomandat-o începând din luna septembrie, decalarea programului de lucru la toți angajatorii, ceea ce va duce la diminuarea aglomerației în mijloacele de transport în comun, având în vedere că mijloacele de transport în comun reprezintă principala sursă de transmitere a bolii, mai ales în orașele mari”.

 

Închiderea școlilor și a unor piețe

 

Alexandru Rafila se arată mai reținut în privința închiderii școlilor: ”La celelalte măsuri sunt mai reținut în aprecieri, în acest moment. Pe de o parte, desfășurarea cursurilor școlare în marea majoritate a țărilor din UE, dacă ne referim la învățământul primar, observ că acolo continuă școala, pentru că trebuie să punem totdeauna în balanță beneficiul pentru sănătatea publică, dar și impactul foarte serios asupra modului de educare și mai ales de dezvoltare a copiilor în această perioadă și cu cât prelungim această situație de închidere efectivă a școlilor mult timp, cred că vor fi consecințe asupra acestei generații, mai ales că școala exclusiv online nu oferă suficiente elemente și pentru învățare și pentru dezvoltare”.

El comentează și decizia autorităților de a suspenda piețele închise: ”În ceea ce privește decizia de închidere a piețelor, sigur, este o măsură care poate fi discutată, dar trebuie totdeauna să oferi oamenilor alternative. Adică dacă închizi piețele și supraaglomerezi de exemplu hypermarketurile, e bine să existe un echilibru între hyperpermarketuri și piețe. Hyperpermarketurile sunt de asemenea spații închise și important este să nu se creeze aglomerație și atunci în principiu ar trebui să oferi cât mai multe locuri din care oamenii să-și procure alimentele, nu să diminuezi numărul lor, dar sigur, asta e opinia mea personală”.

 
Alexandru Rafila, despre noile restricții legate de Covid-19