Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum se bat polonezele pentru dreptul de a nu naște copii cu malformații

polonia_avort.jpg

Femeile din Polonia continuă protestele
Image source: 
via dw.com

Intoleranța, acesta pare cuvântul de ordine în aceste zile, în Europa Centrală și Orientală: polonezele, afectate de noile reglementări privind avorturile, fac o hartă pentru a arăta unde sunt femeile supuse presiunilor dacă ies la proteste și ce sfaturi primesc de la luptătorii pentru libertate din timpul Războiului Rece;

- În Slovenia, indicele egalitatății dintre femei și bărbați este la mijlocul clasamentului european;

- Tinerii bulgari sunt printre cei mai puțin dispuși tineri din lume să accepte imigranți;

- Un grup de lituanieni a ieșit în stradă să-l susțină pe Donald Trump.

Organizația Greva femeilor din Polonia a creat Harta represiunilor pentru a arăta în ce zone ale țării femeile sunt supuse presiunilor pentră că participă la protestele antiguvernamernamentale privitoare la interzicerea avorturilor, scrie wyborcza.pl. 

Legislația poloneză, foarte dură privind avorturile, permite efectuarea acestora doar dacă fetusul e rezultatul unui viol, al incestului sau dacă este imposibil de ținut în viață. Pe 30 octombrie, Curtea Constituțională de la Varșovia a decis că avortul nu poate avea loc dacă fetusul prezintă malformații, incusiv probleme precum Sindromul Down.

Publicația poloneză scrie, citând organizația Greva femeilor din Polonia, că proteste au avut loc în 500 de orașe poloneze după decizia Curții.  „Vineri (30 oct, n.r.) au fost peste 800.000 de manifestanți pe străzile poloneze. Potrivit cifrelor oficiale, aproximativ 100.000 de persoane au participat la un marș la Varșovia.”

Greva femeilor din Polonia a creat și un Consiliu Consultativ care s-a reunit pentru prima dată duminică, (1 noiembrie, n.r.). „Acesta  va acționa după modelul Consiliului de opoziție din Belarus și va coordona acțiunile mai multor comunități.”

„Consiliul va fi alcătuit, printre altele, din reprezentanți ai opoziției democratice din epoca Republicii Populare Poloneze (epoca comunistă, n.r.) Experiența lor este extrem de utilă pentru că s-au aflat deja într-o situație similară, sunt experți care ne vor ajuta să rezolvăm această problemă,” a spus Marta Lempart de la Greva Femeilor din Polonia.

Consiliul nu va crea un program politic. Cu toate acestea, el va proiecta o ieșire din criză în 13 domenii. „Consemnarea a tot ceea ce spun oamenii este obligația noastră. Avortul a fost sursa, apoi s-au adăugat alte probleme. Nimeni nu are dreptul să decidă dacă ceva este important sau nu,” a spus Marta Lempart.

 

Slovenia, sub media europeană privind egalitatea dintre femei și bărbați

Www.mladina.si publică un articol despre cele mai recente rezultate privind egalitatea dintre femei și bărbați în Uniunea Europeană, anunțate de Institutul European pentru Egalitatea de Gen.

„Indicele egalității de gen, stabilit pentru toate statele membre ale UE, arată cât de departe este fiecare țară de egalitatea dintre bărbați și femei pe o scară de la 1 la 100, 100 reprezentând egalitatea totală de gen”.  Analiza include șase domenii cheie: muncă, bani, educație, timp, putere și sănătate și violența îbdreptată contra feneilor.

„Cu un indice de 67,9, însemnând 0,2 puncte mai puțin decât media europeană, Slovenia ocupă locul 11. Anul acesta, Suedia este în fruntea listei (83,8), urmată de Danemarca (77,4) și Franța (75,1). Cel mai jos pe listă sunt România (54,4), Ungaria (53) și Grecia (52,2)- pe ultimul loc”, citim în Mladina.

Statisticile europene „sunt rezultatul unei scăderi a numărului de femei miniștri în guvern, a numărului de femei membre ale Adunării Naționale și în consiliile municipale. Ponderea femeilor în consiliile de administrație ale celor mai mari companii listate este, de asemenea, mai mică, la fel și ponderea femeilor în consiliul de administrație al băncii centrale”.

„Indicele egalității de gen din acest an a acordat o atenție specială digitalizării. Datele evidențiază provocarea segregării de gen în educație și ocuparea forței de muncă în sectorul digital, întrucât, peste 80% dintre bărbați sunt pregătiți și angajați în acest domeniu”.

Prin urmare, Slovenia se va interesa de acest subiect în timpul președinției sale a Consiliului UE, potrivit Ministerului Muncii, Familiei, Afacerilor Sociale și Egalității de Șanse de la Lublijana.

 

Tinerii bulgari sunt mai puțin toleranți la diferite culturi

Aceasta este concluzia publicației dnevnik.bg care analizează noul raport PISA 2018 Global Competence. PISA este Programul Internațional pentru Evaluarea Studenților realizat de Organizația  Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD.)

Noul raport a fost prezentat pe 22 octombrie la Singapore și evaluează nivelul abilităților funcționale în rândul tinerilor de 15 ani, precum și calificarea și mediul de lucru al profesorilor.

Analiza din acest an se concentrează pe efectul învățării limbilor străine, asupra curiozității pentru diferite culturi, percepția și respectul față de altele, precum și despre problemele majore ale lumii, precum încălzirea climatică.

„Potrivit constatărilor, tinerii bulgari se numără printre naționalitățile cel mai puțin tolerante față de persoanele din diferite culturi și cele mai reticente în a accepta imigranți. Nu sunt familiarizați cu problemele globale și sunt ineficienți atunci când vine vorba de a găsi soluții la acestea.

„ 71% dintre respondenți spun că știu cel puțin o limbă străină, în timp ce 95,3% dintre studenți studiază două sau mai multe limbi. 45% spun că au întâlnit oameni din diferite țări în școlile lor. Cu toate acestea, potrivit studiului, Bulgaria se numără printre grupurile de țări care adoptă o atitudine negativă față de imigranți, împreună cu Ungaria, Polonia, Slovacia, Turcia, Lituania și Arabia Saudită.”

„În ceea ce privește abilitățile de a înțelege și respecta punctul de vedere al altora, studenții bulgari împărtășesc aceleași sentimente ca și tinerii de aceeași vârstă din Republica Dominicană și Emiratele Arabe Unite, care sunt mai puțin toleranți. La polul opus sunt tinerii din Macedonia de Nord, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, România și Turcia -mai înclinați să accepte opiniile altora,” mai scrie dnevnik.bg.

 

Cum l-au susținut unii lituanieni pe Donald Trump

www.diena.lt publică un articol despre susținătorii lui Donald Trump care au ieșit în stradă sâmbătă, 24 octombrie, la Vilvius pentru a-și arăta simpatia față de președintele american.

„Pe dealul Gediminas au apărut literele albe - TRUMP,” scriu jurnaliștii lituanieni. Persoane care purtau îmbrăcăminte cu mesaje de susținere pentru Donald Trump s-au adunat și în fața Ambasadei Statelor Unite la Vilnius. Cineva a chemat poliția pentru tulburarea liniștii publice, dar autoritățile prezente la fața locului au declarat presei că manifestația „a fost desfășurată în mod legal, iar organizatorul a pus la dispoziția oficialităților toate documentele necesare.”

„Am făcut o scurtă campanie de sprijin pentru a arăta poporului lituanian și străinilor că există oameni care îl susțin (pe Trump, n.r.) și îi susțin politicile. El a fost singurul președinte de aproape 50 de ani care nu a provocat un nou război, în afară de un război comercial pașnic cu China, astfel încât bunurile americane au devenit competitive și industria internă americană și-a revenit foarte puternic. De asemenea, a întărit foarte mult mândria oamenilor față de țara lor, i-a unit și stima de sine a cetățenilor a crescut foarte mult,” a declarat organizatorul manifestației, Kęstutis J. Tamašauskas.

 

Vechi hărți slovace online țin Muzeul Hărților deschis pe timp de pandemie

Krásy Slovenska  scrie un articol despre Muzeul Hărților din Slovacia care a încercat să se apropie de vizitatorii săi pe internet în perioada pandemiei, propunând școlilor un program educativ pentru elevi. Mii de persoane au apreciat vizitele online la Muzeul Hărților, mai ales că au putut vedea exponate foarte noi și interesante, spune spune directorul Muzeului Hărților Slovace, Milan Paprčka.

„Noile piese din colecție sunt trei hărți militare folosite de soldații slovaci în timpul misiunii militare pașnice UNPROFOR în timpul conflictului armat din Bosia Herțegovina (1992 - 1995.) Apoi, există un nou exponat interesant, harta orașului Banská Bystrica din anul 1960. Acesta din urmă dovedește că, în timpul Războiului Rece, nu era voie ca unitățile militare și aeroporturile să fie indicate pe hărți. În ciuda acestui fapt, aeroportul Sliač (din apropierea acestui oras, n.r.) exista de peste 30 de ani. Degeaba l-ați căuta pe acestă hartă... ,” explică directorul muzeului.

 

Campioană a brânzeturilor croate, creată din greșeală

Revista economică www.poslovni.hr scrie un articol despre un producător de brânză din Istria, Lăptăria Latus, pornită în 2001 de doi soți, Maja și Sandi Orbanic. Regiunea nu este recunoscută pentru producția de brânză, ci pentru vin și uleiul e măsline. Având în vedere acest lucru, este surprinzător că una dintre specialitățiile produse aici, Veli Jože, care poartă numele unui personaj legendar din Istria, Gigantul Iosif, este campioana Croației la brânzetul maturate.

Specialitatea a fost creată din greșeală: brânza a fost lăsată la maturat mai mult de un an, din greșeală, iar când a gustat-o, creatorul sortimentelor a fost foarte impresionat de aroma ei și a decis să o comercializeze. La Latus se fabrică și mozzarela, dar nu pentru salată, ci pentru a fi consumată de plăcere. Cei doi soți vor să experimenteze acum cu un tip de brie.

Lăptăria din Istria a atras fonduri europene pentru noile sale echipamente, care includ folosirea energiei regenerabile.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei din Europa Centrală și Orientală:

Elena Yordanova, Bulgaria

Kristina Perik, Croația

Akvilė Kaucikaite, Lituania

Artur Luksza, Polonia

Terezia Balcova, Slovacia

Eva Skok, Slovenia

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei din Europa Centrală și Orientală, 6 noiembrie 2020