Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rafila la RFI: O stângă luminată este o soluție pentru situația actuală a României

alexandru_rafila_stanga_luminata_solutie_romania.jpg

Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila (d), în conferință de presă, la sediul PSD (Sursa: MEDIAFAX FOTO)
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila (d), în conferință de presă, la sediul PSD (Sursa: MEDIAFAX FOTO)

”Sunt un om de stânga”. Iată ce spune candidatul PSD la alegerile parlamentare Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. El explică la RFI de ce a ales PSD, care a încercat constant să blocheze în Parlament orice măsură anti-Covid-19 luată de Guvern, de asemenea o formațiune condusă de un lider politic care a refuzat o bună perioadă de timp să poarte masca de protecție.

Alexandru Rafila declară că ”derapaje din acestea legate de neutilizarea măștii sau de fumat în spații închise, unde lucrul ăsta era interzis au apărut și la alte partide politice, nu numai la PSD. Eu sper că prin prezența mea și prin discursul meu și prin informațiile pe care le pot furniza colegilor mei, ei încearcă să se adapteze la aceste cerințe care sunt legale și trebuie respectate bineînțeles de toată lumea. Nici nu vreau să intru într-o discuție legată de comentarii despre existența sau inexistența virusului sau utilitatea sau inutilitatea măștii. Marea majoritate ar trebui și cred că o fac să poarte masca, pentru că ei consideră că acest lucru este bun, este util, iar cei care au diverse opinii personale trebuie să poarte masca, în respectul legii. Eu cel puțin în interacțiunile pe care le am cu colegii din partid, conducerea partidului, nu am observat derapaje sau neutilizarea măștii sau a măsurilor de igienă în această perioadă, sigur, de câteva săptămâni de când eu frecventez PSD”.

La remarca jurnalistului că au mai apărut derapaje în această perioadă, un exemplu fiind prezența lui Marcel Ciolacu într-un restaurant, la aceeași masă cu zece persoane, candidatul PSD a replicat: ”Da, trebuiau să stea la două mese, asta este într-adevăr o greșeală. Dânsul am înțeles că și-a asumat-o. Derapaje sunt în continuare, dar să știți că aceste derapaje măcar constituie niște, cum să spun, în momentul când sunt și prezentate și asumate, că înțeleg că acest derapaj a fost în mod evident asumat de domnul Ciolacu, cred că reprezintă un model, dacă vreți, nu un model în sensul de urmat, ci un punct de vedere care până la urmă arată că omul încearcă să se schimbe. După ce și-a asumat, cred că a fost extrem de riguros în respectarea acestor măsuri de distanțare”.

Întrebat ce are în comun cu PSD și dacă se consideră un om de stânga, Alexandru Rafila a răspuns: ”Da, sunt un om de stânga, cum sunt mulți oameni de stânga, cred, în rândul intelectualilor, nu numai în România, în UE, în general. România este un stat în care problemele sociale nu pot fi ocolite, ele trebuie adresate, sigur, nu într-un mod populist și într-un mod deșănțat, dar trebuie găsite răspunsuri încât oamenii să aibă acces la servicii de sănătate. Din păcate, dezechilibrele în ceea ce privește veniturile în țara noastră sunt foarte mari și nu numai între diverse categorii sociale, ci și între diverse zone ale României (...) și atunci o soluție de stânga, dar o stângă luminată, care încurajează investițiile, care încurajează dezvoltarea regională cred că este o soluție pentru situația actuală”.

 
Alexandru Rafila, întrebat de ce s-a înscris în PSD, partid care a blocat măsurile anti-Covid