Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brexit: Boris Johnson sub presiune după alegerea lui Biden în SUA

boris_ursula.jpg

Boris Johnson și Ursula Von der Leyen
Premierul britanic Boris Johnson și președinta Comisiei Europene Ursula Von der Leyen sunt pe poziții diferit în privința unui acord Brexit
Image source: 
Sky News

Prim ministrul britanic, Boris Johnson, va fi supus unei presiuni mai mari pentru a încheia un acord Brexit cu Uniunea Europeană, după câștigarea de către Joe Biden a alegerilor din Statele Unite, potrivit unor politicieni din Partidul Conservator al cărui lider este și a unor diplomați.  

Premierul Johnson a avertizat UE "să revină la realitate" și să înceapă să trateze Marea Britanie ca un stat independent dacă dorește să încheie un acord comercial post-Brexit.

Johnson a avertizat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, că, în ciuda unor progrese, au rămas “diferențe semnificative” între cele două părți în ceea ce privește ajutorul de stat și pescuitul.

Săptămâna aceasta negocierile UK – UE intră într-o fază calificată de mulți drept decisivă cu ceva mai mult de o lună și jumătate până la expirarea perioadei de tranziție în care Marea Britanie mai aplică regulile UE.

Dar situația politică pe plan internațional s-a schimbat odată cu alegerea lui Biden în scrutinul prezidențial american din 3 noiembrie.

Președintele ales și Partidul Democrat au o atitudine mult mai pozitivă față de UE și față de multilateralism în afacerile internaționale în general decât președintele Donald Trump.

Biden și Irlanda de Nord

În plus Biden, care are strămoși irlandezi, a precizat în mod clar că nu va exista un acord comercial post-Brexit Marea Britanie-SUA dacă un Brexit fără acord amenință acordul de pace din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt unui conflict civil de 30 de ani în Irlanda de Nord.

Jo Biden și Michael D Higgins
Jo Biden, aici cu președintele Republicii Irlanda Michael D Higgins, are origini irlandeze
Image source: 
ROLLING NEWS

Cred că premierul nu va dori ca prima conversație pe care o are cu Biden să fie despre Irlanda de Nord, Brexit și lipsa unui acord. Obținerea unei înțelegeri cu UE va înlesni mult această conversație” a declarat în cotidianul Guardian baroneasa Nicky Morgan, fost ministru Conservator.

Surse diplomatice de la Londra consideră că noul președinte american ar putea acorda prioritate negocierii unui nou acord comercial cu UE decât unui acord post-Brexit cu Marea Britanie.

După o victorie a lui Biden și eșecul de a ajunge la un acord comercial cu UE, Marea Britanie ar ocupa un loc singuratic în lume. Prin urmare, Johnson ar trebui să încheie acordul post-Brexit Marea Britanie - UE cât mai repede posibil” a scris în ziarul Times fostul ambasador britanic în SUA, Sir Nigel Sheinwald.

Pescuitul și ajutorul de stat

Negociatorul șef al UE, Michel Barnier, a sosit la Londra pentru o nouă rundă de negocieri cu omologul său britanic, Lordul David Frost, într-o săptămână calificată drept “decisivă”.

David Frost (stânga) și Michel Barnier
David Frost (stânga) și Michel Barnier, sunt negociatorii șefi ai UK, respectiv UE
Image source: 
Reuters

Dar Barnier a avertizat în privat săptămâna trecută că discuțiile nu se află pe o “traiectorie” pentru un acord, spunând deputaților europeni că această săptămână oferă ultima oportunitate pentru găsirea unui teren comun.

Barnier a spus că “decalajul” în materie de pescuit este mare în ceea ce privește cotele și că “accesul la zona de pescuit de 6-12 mile” din apele teritoriale ale UK rămâne o chestiune în divergență pentru Franța și Irlanda, care afirmă că flotele lor de pescuit au operat în acele zone ale mării de secole.

Iar la Bruxelles, cea mai mare preocupare este lipsa de progrese în ceea ce privește omogentitatea standardelor între UK și UE și subvențiile interne sau ajutorul de stat.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ