Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Toți președinții care nu l-au felicitat pe Biden

biden.jpg

Joe Biden
Image source: 
AP via rfi.fr

Ce ascunde tăcerea din Est?

Rusia, China, Turcia și Iranul nu s-au grăbit să-l felicite pe candidatul democraților pentru rezultatul obținut la scrutinul de săptămâna trecută. Omologii vest-europeni, apropiați sau nu ai lui Donald Trump, sunt încă rezervați în reacții în timp de președintele în exercițiu refuză în continuare să își recunoască înfrângerea și emite acuzații de fraudă la vot în mai multe state americane. Mai mult ,Trump a anunțat că, începând de azi luni, echipa sa de campanie va merge în instanță cu acuzații de fraudă, deși o reprezentantă a Comisiei Electorale Federale spunea că nu există dovezi privind fraude la numărarea voturilor.

Deși în 2016 Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria obținută imediat după ce proiecțiile presei l-au dat câștigător în fața lui Hillary Clinton, acum Kremlinul tace, subliniază The New York Times. Explicația vine de la Serghei Markov, un analist pro-Kremlin.„Putin este un bun soldat și nu se gudură înaintea dușmanilor”, spune acesta, însă analiștii politici consultați de presa americană cred că această tăcere ar arăta că Putin se pregătește pentru o relație profund antagonică cu următorul președinte american.

Există însă un lider rus care a fost vocal, felicitând noua putere de la Casa Albă. Este vorba despre opozantul cel mai vehement al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, care le-a transmis pe Twitter urări de bine lui Joe Biden și Kamalei Harris, felicitându-i pe americani că au avut un „scrutin liber și corect”, o aluzie indirectă la realitatea opusă din Rusia lui Putin.

Turcia tace fără vreo explicație

Recep Tayyip Erdogan este cunoscut pentru relația sinuoasă pe care a avut-o cu locatarul de la Casa Albă. Să ne amintim că în SUA s-a refugiat și trăiește clericul musulman Fetullah Gulen, inamicul public nr. 1 al lui Erdogan, acuzat că ar fi orchestrat tentativa de lovitură de stat din 2016. Iar Washingtonul refuză să-l extrădeze, refuz care a creat un motiv major de divergență între SUA și Turcia.

Liderul de la Ankara mai are un motiv de îngrijorare legat de faptul că Joe Biden, președintele ales va înăspri cel mai probabil tonul în legătură cu intervențiile militare externe ale Ankarei și nu îi va conveni nici cooperarea strânsă pe care o are cu Rusia în special pe plan militar.

Relațiile deteriorate dintre Beijing și Washington țin felicitările chinezilor departe de Biden

În ciuda relației tensionate pe care a avut-o cu republicanul Donald Trump, președintele Chinei, Xi Jinping nu se grăbește să îl felicite pe Joe Biden. Poate și pentru că democratul l-a acuzat de mai multe ori în public pe președintele chinez, numindu-l „tâlhar”. Relațiile dintre Beijing și Washington s-au deteriorat pe mai multe planuri - comerț, tehnologie, pandemia de coronavirus și drepturile omului.

Iranul rămâne în expectativă

Suferind  de pe urma sancțiunilor impuse de administrația Trump, Teheranul se bucură de înfrângerea lui. Președintele Hassan Rouhani, care mai are și el doar un de mandat se declară sceptic în privința noii puteri de la Washington și a declarat că așteaptă să vadă ce face Biden înainte de a decide dacă este vreo diferență între el și Trump, scrie The Guardian.