Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Diaconescu: După victoria lui Joe Biden, vor apărea nuanțe în politica externă a SUA

Cristian Diaconescu talibani stat distopic Afganistan.jpg

Cristian Diaconescu: Atitudinile naționale privind refugiații afgani vor fi contradictorii (Foto: arhivă RFI)
Cristian Diaconescu: Atitudinile naționale privind refugiații afgani vor fi contradictorii (Foto: arhivă RFI)

Președintele ales al SUA, Joe Biden, vrea revenirea Statelor Unite în Europa, un anume tip de politică, în care interesul pentru organizațiile internaționale să fie reconsiderat. Declarația îi aparține fostului ministru de Externe Cristian Diaconescu, aflat pe listele PMP la alegerile parlamentare din 6 decembrie. El spune la RFI că relația dintre SUA și România nu va înregistra un regres, ci dimpotrivă.

Cristian Diaconescu e de părere că relația româno-americană nu se va schimba, după victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din SUA: ”Din perspectiva României, ca și în condițiile în care Donald Trump ar fi avut o șansă în plus pentru a deveni președintele SUA, nu văd vreun regres sau vreo schimbare de natură să ne preocupe, dimpotrivă. Deci din această perspectivă, cred că știrile sunt cât se poate de interesante, în momentul în care Biden va fi confirmat la 21 ianuarie ca și președinte al SUA”.

Fostul ministru de Externe se așteaptă ca politica internațională a SUA să capete unele nuanțe, odată cu instalarea lui Joe Biden la Casa Albă: ”Din perspectiva proiecției americane în exterior, mai ales a relației transatlantice cu Europa, vor apărea nuanțe. Se spunea că Trump este tranzacționist și unilateralist, iar gesturile de retragere a SUA din zone multilaterale importante au fost argumente, din acest punct de vedere. Biden cel puțin așa cum a rezultat din atitudinea sa electorală dorește altceva, dorește revenirea în Europa, un anume tip de politică, în care interesul pentru organizațiile internaționale să fie reconsiderat, iar America, așa cum spunea într-un interviu, va reveni în capul mesei”.

Cristian Diaconescu spune ce dosare internaționale ar putea fi reconsiderate de SUA, după victoria lui Joe Biden în fața lui Donald Trump: ”Cred că este de așteptat ca SUA să se întoarcă în acordul nuclear legat de Iran și mai ales în ceea ce privește procesul decizional în Alianța Nord-Atlantică”.

 
Cristian Diaconescu, despre victoria lui Joe Biden în fața lui Donald Trump, la alegerile prezidențiale din SUA