Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ludovic Orban: Nu vom crește impozitele și taxele, în ciuda cheltuielilor suplimentare

ludovic_orban.png

Ludovic Orban, la dezbaterile din Parlament, asupra moțiunii de cenzură (captură video)
Ludovic Orban, la dezbaterile din Parlament, asupra moțiunii de cenzură (captură video)

Premierul a prezentat, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, stadiul elaborării proiectelor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2021, care se discută în ședința din aceeași zi.

Ludovic Orban s-a declarat „un pic nedumerit” de chemarea în fața Camerei Deputaților, dar a spus că s-a pezentat din respect față de această instituție:

În ce privește reglementările legale, lucrurile sunt clare: în an electoral, cum e 2020, chiar dacă unii dintre dumneavoastră nu vor alegeri, obligația de depunere a bugetului de stat e ca guvernul să depună proiectul de lege în termen de 15 zile de la învestire. Munca noastră este îngreunată, pentru că foarte multe legi adoptate de Parlament au generat cheltuieli suplimentare fără să fie prevăzută sursa de venit și fără să existe vreo bază în veniturile bugetului.

Chiar dacă actual guvern nu are obligația de a depune proiectul de lege a bugetului, întrucât suntem în an electoral, noi suntem în procedurile legate de realizare a bugetului. Fiecare ordonator de credite a depus necesarul bugetar, ne pregătim cu toate actele normative necesare pentru adoptarea legii bugetului. Munca noastră e îngreunată de faptul că foarte multe legi adoptate de Parlament au provocat cheltuieli suplimentare, fără a fi asigurate sursele de finanțare. Este extrem de greu ca într-un an de criză economică provocată de pandemie să se adopte noi și noi legi care provoacă cheltuieli fără să existe venituri la buget. În construcția bugetară pe care o pregătim nu vom crește taxele și impozitele. Orice creștere de venituri va avea la bază eficientizarea ANAF, digitalizarea colectării taxelor și impozitelor, reducerea evaziunii fiscale. Vom asigura resursele necesare pentru cheltuielile cu pensiile și de personal

România, pentru o revenire rapidă din criza economică, are nevoie de investiții publice și trebuie să asigurăm resursele financiare necesare pentru a susține trendul stabilit deja prin bugetul 2020. Țineți cont că va trebui să includem în buget sumele pentru cofinanțarea proiectelor pe fonduri europene, care vor crește în perioada 2021-2023, pentru că noi am crescut absorbția fondurilor europene. Pe lângă proiectele începute în vechiul buget UE, va trebuie să pornim proiecte de investiții pe noul buget al UE și din programul de reziliență”, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban de la tribuna Parlamentului.