Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fonduri europene și stat de drept: când Viktor Orban amenință că se detonează în sala de Consiliu

2020-10-15t222859z_360738699_rc2ajj93v0b1_rtrmadp_3_eu-summit.jpg

Viktor Orban
Viktor Orban
Image source: 
Francisco Seco/Pool via REUTERS

Acum câteva zile, vorbeam în această rubrică despre acordul politic dintre Parlament și Consiliu privind legarea fondurilor europene de respectarea normelor statului de drept. Acordul reprezenta – spuneam atunci – un pas important pentru deblocarea celor două instrumente financiare de răspuns la criza economică: Bugetul European de 1.080 de miliarde de euro și Planul de Redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro, constând în subvenții și credite.

Dar există un semn de întrebare: dacă nu cumva, vreunul dintre statele împricinate - și aici vorbeam mai ales despre Ungaria și Polonia – nu vor uza de dreptul de veto pentru a bloca întregul pachet, văduvind întreaga Uniune Europeană de fonduri vitale pentru revenirea economiilor.

Și confirmarea acestei presimțiri sumbre a venit mai repede decât ne-am fi așteptat. După cum afirmă Agenția France Presse , preluată de Hotnews.ro, premierul ungar Viktor Orban a oficializat printr-o scrisoare, amenințarea de a opune dreptul de veto la  aprobarea bugetului UE și a planului european de relansare.

O sursă europeană a confirmat pentru AFP că scrisoarea a fost primită de Charles Michel, Ursula von der Leyen, președinția germană a UE dar și de Portugalia, care va prelua în ianuarie președinția rotativă.

Dar poate Ungaria să blocheze acordul obținut în iulie, la capătul unor negocieri-maraton? Răspunsul este ”da”. Acordul politic dintre Parlament și Consiliu trebuie, în cele din urmă, adoptat în unanimitate.

Bugetul și Planul de Relansare sunt vitale pentru redresarea economiei europene, iar câteva state lovite mai greu de pandemie, precum Italia și Spania, pur și simplu nu se vor putea descurca în absența acestor injecții financiare. Consecințele asupra zonei euro și asupra întregii Uniuni vor fi catastrofale și evident, nici Ungaria nu va avea cum să scape.

Iată însă că Viktor Orban se pune în postura celui care amenință că-și detonează centura cu explozibil în sala Consiliului, dacă nu obține ce-și dorește. Și speră ca ceilalți să cedeze, de frică.

Ce poți face în astfel de situații?

Există două posibilități. Prima: să trimiți negociatorii și să faci concesii. A doua: să urmezi propunerea recentă a premierului olandez Mark Rutte și să adopți Planul de Relansare, de 750 de miliarde,  printr-un acord interguvernamental, care să lase Ungaria  pe dinafară. În timp ce, din 2021, Bugetul va rămâne cel valabil acum, până la noi negocieri.

Precedente există. În decembrie 2011, statele membre au adoptat Pactul Fiscal prin acord guvernamental, din cauza opoziției Marii Britanii și a Cehiei. Procedura este în conformitate cu tratatele Uniunii și a permis ca marea majoritate a statelor membre să-și armonizeze politicile bugetare – un element cheie în depășirea crizei zonei euro.

O astfel de mișcare îndrăzneață ar fi, pe de o parte, un puternic semnal dat Budapestei dar și altora, că Europa nu glumește atunci când este vorba despre folosirea corectă a banilor săi.

Și va fi un semnal dat întregii lumi că Uniunea Europeană rămâne puternic angajată în apărarea valorilor sale.

 
Eurocronica din 10 noiembrie 2020