Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un "Institut european pentru formarea de imami"? Președintele Consiliului European este de acord

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat favorabil creării unui "Institut european pentru formarea de imami". Mesajul a fost transmis luni, la Viena  în contextul omagierii  victimelor atentatului islamist comis săptămâna trecută la Viena, informează AFP.

"Cred că trebuie să avem de plan european de dezbateri în legătură cu ideea ce a fost evocată în urmă cu ceva timp de a înfiinţa un Institut european pentru formarea de imami", a declarat Charles Michel în faţa presei, potrivit sursei citate.

Trebuie "să ne asigurăm că acest mesaj de toleranţă, de deschidere, să poată fi vehiculat pe plan european (...), să ne asigurăm că primatul legii civile este acceptat", a continuat fostul premier belgian.

El a făcut aceste declaraţii alături de cancelarul austriac Sebastian Kurz, înaintea unui mini-summit prin videoconferinţă ce îi va reuni astăzi pe cei doi lideri, precum şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul federal german Angela Merkel.

Michel, venit să exprime la Viena "prietenia europeană", s-a recules la locurile atacului jihadist, unde vienezii au depus sute de lumânări pentru a aduce un omagiu celor patru persoane ucise de gloanţele trase de Kujtim Fejzulai, în plin centrul capitalei austriece.

"Considerăm că această ameninţare teroristă este o ameninţare fundamentală, gravă, serioasă, împotriva valorilor care stau la baza proiectului european şi nu intenţionăm să dăm dovadă de slăbiciune, de laxism", a declarat preşedintele Consiliului European.

De asemenea, el a evocat alături de Kurz subiectul combatanţilor ce doresc să se ralieze jihadiştilor şi, printre ei, cei care se întorc, cum a fost atacatorul de la Viena.

"Este important să avem strategii comune pentru a asigura monitorizarea acestor persoane, procesele de deradicalizare nu sunt simple", a subliniat Charles Michel.