Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Secțiile de votare din Strasbourg și Baku vor activa în regim special la alegerile prezidențiale din R.Moldova

viziere_doamne.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova, duminică, va avea loc cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, care a câștigat primul tur, dar și Igor Dodon, candidat independent, susținut de socialiști, luptă pentru fotoliul de președinte. Comisia Electorală Centrală precizează că turul doi al alegerilor prezidențiale se va desfășura în aceleași condiții ca primul tur, cu respectarea măsurilor impuse de pandemia de coronavirus. Mai multe adrese ale secțiilor de votare din România, Italia, Marea Britanie și Israel au fost schimbate, iar secțiile de votare din orașele Strasbourg și Baku vor avea un program special de activitate.

Potrivit membrilor Comisiei Electorale Centrale, secția de votare nr. 1/342, din orașul Strasbourg, Franța, va activa între orele 7:00 și 20:00. În acest caz, autoritățile franceze au prelungit măsurile restrictive interne de deplasare instituite în contextul pandemiei de COVID-19, acestea rămânând în vigoare și pentru 15 noiembrie 2020.

Iar secția de votare nr. 1/307, din orașul Baku, Republica Azerbaidjan, va fi deschisă între orele 7:00 și 18:00. Precizăm că, autoritățile Republicii Azerbaidjan au declarat anterior Legea marțială în legătură cu conflictul militar azero-armean, care prevede introducerea stării de asediu în mai multe orașe, inclusiv în orașul Baku.

”Programul special de lucru stabilit în cadrul celor două secții de votare este determinat de necesitatea asigurării votului în maximă siguranță pentru alegători, cât și pentru membrii organului electoral, care urmează să totalizeze rezultatele alegerilor, deplasându-se la domiciliu în intervalul orelor permise”, susțin membrii CEC.

Să spunem că, la scrutinul de duminică nu va fi suplinit numărul secțiilor de votare, așa cum a solicitat diaspora, dar vor fi mai multe cabine de vot, dar și membri ai birourilor electorale, astfel încât moldovenii din străinătate să reușească să voteze, anunță autoritatea electorală.

Celelalte secții de votare din străinătate, 137 la număr, vor activa între 7.00 și 21.00 (ora locală din fiecare țară).

Moldovenii din România, Marea Britanie, Israel, dar și Italia trebuie să știe că au fost schimbate adresele mai multor secții de votare.

Spre exemplu, secția nr. 408 de la Iași va fi deschisă la Casa de Cultură a Studenților Iași, pe str. Vasile Conta, nr. 30, cod 700106.

Iar secția de vot din orașul Tel Aviv a fost transferată de la sediul Ambasadei la sediul Beit Ha Sofer, strada Elieizer Kaplan 6.

În Marea Britanie, moldovenii vor putea vota la:   

Londra: East London Gymnastics Centre, 1 Triumph Road, Beckton E65LW; 

Londra: Hilton London Kensington, 179-199 Holland Park Ave, Holland Park, London W11 4UL; 

Londra: Mama Shelter, 437 Hackney Road, E2 8PP; 

Birmingham: Jurys Inn, 245 Broad Street, Birmingham, B1 2HQ; 

Manchester: INNSIDE by Meliá Manchester, 1 First Street, Manchester, M15 4RP; 

Northampton: Restaurant “Moldova”, str. 76-92 Great Russell Street; Northampton, NN1 3BU; 

Glasgow: Renfield Centre 260 Bath Street, Glasgow, G2 4JP.

Și moldovenii din Milano, Parma, Verona și Bologna trebuie să țină cont de noile adrese ale secțiilor de votare. 

1/380 Milano, Via Tortona 27, 

1/369 Parma, Via Bizzozzero, 13, Parco Bizzozzero,

1/376 Verona, Piazzale Olimpia, 3.

1/367 Bologna, Via del Pilastro 2, Hotel Savoia

Să spunem că, în primul tur, prezența la vot în diasporă a atins un nivel record. La cele 139 secții de votare au venit peste 149.000 de moldoveni ca să-și exercite dreptul la vot. Este pentru prima dată când cetățenii moldoveni din străinătate au ieșit la urne într-un număr atât de mare. În diasporă, 70 la sută și-au dat votul pentru președinta PAS, Maia Sandu, urmată la mare distanță de candidatul independent, Igor Dodon, care obține 3,6 la sută din sufragii.

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, primarul de Bălți, s-a clasat pe locul trei în primul tur de scrutin, cu aproape 17 la sută. Usatîi și-a îndemnat electoratul să voteze, duminică, ”împotriva lui Dodon și pentru o Moldovă nouă”. 

Potrivit celor mai recente sondaje, realizate de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova și Comunitatea WatchDog.md şi Institutul de Politici Publice, duminică, lupta între Maia Sandu și Igor Dodon va fi una strânsă. Candidatul independent, Igor Dodon ar obține 41,4 la sută, în timp ce Maia Sandu – 40,5 la sută din voturi, relevă studiul sociologilor și demografilor.  

Iar studiul publicat de WatchDog şi IPP arată că Maia Sandu va câștiga alegerile prezidențiale, cu 33 la sută, în timp de Dodon ar obține 31,1 la sută din sufragii.

Peste trei milioane de moldoveni sunt așteptați să voteze la cele 2.143 secții de votare, deschise în țară, dar și în străinătate. Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de peste două mii de observatori.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre activitatea secțiilor de votare din străinătate la scrutinul prezidențial din R.Moldova