Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mecanismul European de Reziliență și Redresare, aprobat în comisiile PE. România va primi 30,5 miliarde euro

muresan_epp.jpg

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan
Sursa imaginii: 
Facebook / Siegfried Mureșan

Decizie importantă, în Parlamentul European. Comisiile reunite pentru bugete și pentru afaceri economice și monetare au adoptat cu largă majoritate raportul legislativ privind Mecanismul European de Reziliență și Redresare. Este vorba despre proiectul de relansare economică, prin care 672,5 miliarde de euro vor ajunge la cele 27 de state membre în următorii 3 ani. 30,5 miliarde de euro vor reveni României, bani care vor putea fi accesați pentru finanțarea sectoarelor afectate de pandemie. Siegfried Mureșan, raportor al Parlamentului European privind Mecanismul European de Reziliență și Redresare, a explicat pentru RFI că banii vor ajunge în România începând cu 1 ianuarie 2021. Ei vor putea fi accesați pentru modernizarea sistemului sanitar, dar și pentru decontarea unor cheltuieli provocate de pandemie pe parcursul acestui an.

Raportul legislativ privind Mecanismul European de Reziliență și Redresare – coordonat de europarlamentarul Siegfried Mureșan (PNL / PPE) din poziția de coraportor – a fost adoptat aseară cu largă majoritate de Comisiile reunite pentru bugete și Comisia pentru afaceri economice și monetare din Parlamentul European. Raportul a primit 84 de voturi „pentru”, 11 voturi „împotrivă” și 4 abțineri.

Mecanismul de Reziliență și Redresare are o alocare de 672,5 miliarde de euro și este primul și cel mai important pilon al Planului de Redresare al Uniunii Europene în valoare de 750 de miliarde de euro.

Prin votul pe acest raport, Parlamentul European aprobă alocările din mecanism pentru statele membre la nivelul negociat în Consiliul European din luna iulie, inclusiv cele 30,5 miliarde de euro obținute de România.

Ascultă interviul acordat RFI:

„Parlamentul European a aprobat prin acest vot alocările de fonduri negociate de Consiliul European pentru fiecare țară, atât sumele, cât și criteriile. Astfel, la negocierile finale ale Parlamentului European cu Consiliul Uniunii Europene pe raportul legislativ nu se vor mai lua în discuție alocările pe țară. Suma pe care președintele Klaus Iohannis a obținut-o pentru România din acest mecanism este susținută de Parlamentul European. La fel este susținută și suma obținută pentru România din bugetul clasic, multianual, al Uniunii Europene.

Putem spune acum cu certitudine că, în total, incluzând banii pentru următorul cadru multianual 2021-2027, cele 79,9 miliarde de euro vor reveni României”, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan, după votul din comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

În plus, una dintre cele mai importante prevederi o reprezintă creșterea duratei Mecanismului de Reziliență și Redresare de la trei ani, cât a fost agreat de Consiliu, la 4 ani. „Prin această prevedere, vrem să acordăm țărilor membre un an în plus, până la finalul anului 2024, pentru a atrage fondurile din acest mecanism. Mai mult, România și celelalte state membre vor putea deconta prin acest mecanism inclusiv cheltuieli realizate pentru combaterea pandemiei de COVID-19 în perioada februarie – decembrie 2020, adică înainte de intrarea în vigoare a mecanismului”, a mai spus Siegfried Mureșan.

Raportul legislativ include și propunerea de creștere a prefinanțării – adică a avansului pe care țările europene îl vor primi din fondurile nerambursabile cuprinse în acest mecanism – la 20% din suma totală nerambursabilă, față de 10% cât a fost propus inițial.

După votul de luni seară, cei trei coraportori, Siegfried Mureșan de la Grupul PPE, Dragoș Pîslaru de la Grupul RENEW și Eider Gardiazabal Rubial de la Grupul Socialiștilor, vor primi săptămâna aceasta mandatul din partea plenului Parlamentului European pentru a începe negocierile finale pe raportul legislativ cu reprezentanții Consiliului Uniunii Europene. Obiectivul este ca Parlamentul European și Consiliul să ajungă la un acord cât mai rapid, în următoarele săptămâni, astfel încât mecanismul să poată intra în vigoare fără întârziere, la 1 ianuarie 2021.